Födoämnesallergi

Födoämnesallergi, även känt som matallergi, vilket är en allergi mot viss mat, är inte helt ovanligt.

Födoämnesallergi: Vad du behöver veta

Det är också något som blir lättare att leva med efter du har lärt dig vad du ska undvika och fått läkemedel som kan göra att det känns tryggare i vardagen. 

Denna typ av allergi beror på att kroppens immunsystem reagerar överdrivet på vissa ämnen, kallade allergener, som finns i mat. Matallergi kan orsakas av en rad olika livsmedel, och de specifika livsmedel som orsakar en allergisk reaktion kan variera från person till person. Födoämnesallergi är särskilt vanligt bland barn, men är något som ofta kan växa bort med tiden.

Men vad innebär det exakt att ha en födoämnesallergi? Vilka är de vanligaste symtomen på matallergi och vad bör du göra om du misstänker att du eller ditt barn har denna typ av allergi? Den här artikeln kommer att hjälpa dig att förstå födoämnesallergi mer i detalj, så att du kan vidta lämpliga åtgärder.

Varför uppstår födoämnesallergi?

Födoämnesallergi uppstår när kroppens immunsystem reagerar på proteiner i vissa livsmedel. De vanligaste matallergierna hos vuxna är mot skaldjur, frukt och grönsaker medan barn oftast är allergiska mot komjölk, jordnötter och andra trädnötter. Det kan leda till en rad symtom, från milda till mycket allvarliga. Därför är det viktigt att utomstående har förståelse och att de med en äkta farlig allergi tas på allvar.

Födoämnesöverkänslighet är ett komplext område inom allergologi, med både potentiellt livshotande reaktioner och tillstånd som är svåra att diagnostisera. Även om 12-20% kan bevisa deras överkänslighet genom tillgängliga tester av de som självrapporterar reaktioner mot mat och dryck, innebär det inte att de resterande inbillar sig. Det visar snarare komplexiteten hos födoämnesöverkänslighet.

Symtom på födoämnesallergi

Födoämnesallergi symtom kan visa sig på en rad olika sätt. De vanligaste symtomen på matallergi är:

  • Klåda i munnen eller svalget
  • Svullnad av läppar, tunga, ansikte eller svalg
  • Nästäppa och nysningar
  • Hudutslag (eksem eller nässelfeber)
  • Magkramper
  • Smärta i nedre delen av tarmen och oregelbundna tarmrörelser
  • Illamående eller kräkningar
  • Diarré
  • Andningssvårigheter eller väsande andning
  • Svimning eller yrsel

Symtom kan uppträda omedelbart efter att ha ätit en viss mat, men i vissa fall kan de dröja. Svårighetsgrad och symtom kan variera från en person till en annan, och även variera hos samma person vid olika tillfällen. Om du har några av dessa symtom efter att ha ätit, bör du konsultera en läkare eller allergispecialist, även kallad allergolog, för att få en diagnos.

Vanliga livsmedel som orsakar matallergi – symtom

I Sverige säger cirka en tredjedel av alla vuxna att de har någon form av matallergi och överkänslighet, och de matvaror som oftast nämns är hasselnötter och äpplen. Vilka livsmedel som oftast orsakar allergiska reaktioner kan variera beroende på var i världen du bor, men det finns vissa livsmedel som ofta framkallar allergier över hela världen. Det är dock viktigt att notera att nästan vilken mat som helst potentiellt kan orsaka en allergisk reaktion. Här är en lista på vanliga livsmedel man kan vara allergisk mot:

  • Mjölk
  • Ägg
  • Fisk
  • Skaldjur (som räkor, kräftor och musslor)
  • Nötter (som mandlar, cashewnötter, valnötter och jordnötter)
  • Soja
  • Vete

Hur kan jag få hjälp? Vanliga sätt att diagnostisera födoämnesallergier

Om du misstänker att du eller ditt barn har matallergi symtom, ska du först kontakta en läkare. Läkaren kan genomföra tester för att bekräfta diagnosen och hjälpa dig att identifiera vilken mat du är allergisk mot.

  • Medicinsk historia: Läkaren ställer en rad frågor om dina symtom och din allmänna hälsa.
  • Pricktest: Små mängder av olika livsmedel, potentiella allergener, appliceras på huden för att se om det orsakar en reaktion.
  • Blodprov: Blod tas för att mäta mängden av vissa antikroppar, vilket kan indikera en allergi.
  • Elimineringsdiet: Under en period elimineras vissa livsmedel från kosten för att se om symtomen förbättras.
  • Provokationstest: Under kontrollerade förhållanden ges patienten små mängder av det misstänkta allergenet för att se om det orsakar en reaktion.

Att leva med matallergi

Att leva med matallergi blir allt lättare med tiden. Det är fullt möjligt att leva ett fullt och hälsosamt liv, så länge du är noggrann med att informera någon som ska hantera din mat och även ser till att alltid läsa själv på paketen i butiken. Här är några tips som kan hjälpa:

  • Lär dig allt du kan om din allergi och vilken mat du bör undvika: Se över om du har någon korsallergi och känn även efter själv vilka livsmedel som orsakat symtom.
  • Läs noga ingredienserna på alla förpackade livsmedel: Livsmedelsproducenter har ingen skyldighet att rapportera ändringar i recepten, så det bästa du kan göra för dig själv är att alltid läsa på paketet.
  • Informera din omgivning: Informera alla runt omkring dig, som vänner, familj, skolpersonal, arbetskamrater och restauranger om din allergi. Det är viktigt att understryka allvaret i din allergi.
  • Nödvändig medicin: Ha alltid tillgång till akut medicinering om det är något som du behöver. Din läkare kan hjälpa dig identifiera vilka allergimediciner du behöver, såsom adrenalinpennor, ifall du oavsiktligt äter något du är allergisk mot.

Behandling av födoämnesallergi

För närvarande finns det ingen bot mot födoämnesallergi, men det finns sätt att hantera det. Det bästa sättet att förhindra allergiska reaktioner är att helt enkelt undvika maten du är allergisk mot, men det kan vara bra att rådgöra med en läkare eller allergispecialist om vilket som är det bästa tillvägagångssättet beroende på svårighetsgrad. I vissa fall kan läkemedel som antihistaminer användas för att lindra symtom av matallergi. Medicin kan hjälpa till att lindra symptom i vissa fall, men det är viktigt att konsultera en läkare för rådgivning om detta. Personer med svåra allergier kan behöva ha en adrenalininjektion (EpiPen) till hands ifall de får en allvarlig reaktion.

Födoämnesallergi hos barn

Precis som med vuxna kan matallergi hos barn variera i svårighetsgrad. Barn kan utveckla allergier mot en rad olika livsmedel, men de vanligaste allergenerna inkluderar mjölk, ägg, fisk, nötter, soja och vete. Om ditt barn har födoämnesallergi, är det viktigt att undvika den mat som orsakar reaktionen och prata med en läkare eller allergispecialist för att hitta den bästa planen för ditt barn. Du kan även prata med en dietist eller en allergispecialist för att säkerställa att ditt barn får en balanserad och näringsrik kost även utan det som barnet inte tål att äta.

Hantera matallergi hos barn

Att hantera matallergi hos barn kan vara utmanande till en början, men det är långt ifrån omöjligt! Nyckeln är att lära sig vilka livsmedel ditt barn är allergiskt mot och att aktivt undvika dessa. Födoämnesallergi hos barn kan variera i svårighetsgrad med allt mellan milda symtom, som utslag eller magont, till mer allvarliga reaktioner som andningssvårigheter. 

Om du misstänker att ditt barn har födoämnesallergi är det viktigt att prata med en läkare. De kan hjälpa till med att ställa en diagnos och ge råd om hur man bäst hanterar allergin. Det kan inkludera att göra ändringar i barnets kost, och i vissa fall, att ge barnet medicin för att lindra symtomen, vilket ofta underlättar och ger trygghet i vardagen. Din läkare eller en allergispecialist kan ge dig mer specifika råd och tips baserat på ditt barns unika behov.

Framtida forskning och behandlingar

Forskare arbetar ständigt för att utveckla nya och effektiva behandlingar för födoämnesallergi. Ett lovande forskningsområde är immunterapi, som kan vänja kroppen vid mat allergenet genom att gradvis utsätta kroppen för små mängder så att kroppen ska kunna lära sig att tolerera det. Det kan i framtiden hjälpa till att lindra eller till och med bota vissa födoämnesallergier. 

Att leva med en födoämnesallergi kan vara en utmaning, men med rätt kunskap och stöd är det fullt möjligt att leva ett fullt och hälsosamt liv. Om du misstänker att du eller ditt barn har en födoämnesallergi, bör du prata med en läkare. De kan hjälpa till med att ställa en diagnos och ge råd om den bästa behandlingsplanen. Forskningen om matallergier är ständigt i rörelse, med nya genombrott och lösningar. Därför ser framtiden för personer med matallergier lovande ut.

Källa: Vårdguiden 1177, Internetmedicin

Förnya bank ID-session?
Din BankID session håller på att löpa ut. För att fortsätta vara inloggad behöver du förnya din session genom att bekräfta nedan
Kvar till utloggning