Handkräm

Handkräm är ett viktigt hudvårdsprodukt som hjälper till att hålla händerna mjuka, återfuktade och skyddade från yttre påverkan. Men hur väljer man rätt handkräm för sina behov? Och vilka är fördelarna med att använda handkräm regelbundet? Här är några tips och råd för att ta hand om dina händer på bästa sätt.

Hur väljer jag den bästa handkrämen för mina behov?

Det finns många olika typer av handkräm för torra händer på marknaden, och det kan vara svårt att veta vilken som passar ens hudtyp och livsstil. Generellt sett bör man välja en handkräm som är anpassad till ens hudtyp, till exempel om du har mycket torra händer. Man bör också ta hänsyn till om man har några särskilda problem eller behov, till exempel självsprickor, eksem, åldersfläckar eller känslig hud. En bra handkräm bör ha en behaglig konsistens, doft och känsla på huden, samt vara lätt att applicera och absorbera.

Vilka är fördelarna med att använda handkräm?

Att använda handkräm regelbundet har flera fördelar för händerna. En bra handkräm kan:

 • Återfukta huden och förhindra torrhet, irritation och klåda.
 • Skydda huden från solens skadliga UV-strålar, vind, kyla och andra miljöfaktorer som kan orsaka åldrande, pigmentering och inflammation.
 • Reparera huden och främja läkning av små sår, självsprickor och skärsår.
 • Mjukgöra huden och förbättra dess elasticitet och fasthet.
 • Försköna huden och ge den en jämnare, fräschare och mer ungdomlig lyster.

När och hur ofta bör jag använda handkräm?

Det finns ingen exakt regel för hur ofta man bör använda handkräm, men ett bra riktmärke är att göra det varje gång man tvättar händerna, eftersom tvål och vatten kan torka ut huden. Man bör också använda handkräm innan man går ut i kallt eller blåsigt väder, samt innan man lägger sig på kvällen för att ge huden en extra dos av näring och fukt under natten. Applicera en lagom mängd handkräm på båda händerna och massera in den noggrant över fingrar, naglar, knogar och handleder.

Finns det några speciella ingredienser jag bör leta efter i en bra handkräm?

Det finns många ingredienser som kan göra en handkräm mer effektiv och fördelaktig för huden. Några exempel på ingredienser i en bra handkräm är:

 • Glycerin: Ett fuktighetsbevarande ämne som drar till sig vatten från luften och hjälper till att hålla huden återfuktad, bra för dig med självsprickor.
 • Sheasmör: Ett naturligt smör som utvinns från sheanötter och som har mjukgörande, lugnande och antiinflammatoriska egenskaper.
 • Aloe vera: En växt som har läkande, svalkande och återfuktande effekter på huden.
 • E-vitamin: En antioxidant som skyddar huden från fria radikaler och främjar cellförnyelse.

Bästa handkrämen vid självsprickor

Om du har problem med självsprickor kan en handkräm med mycket fuktgivande ingredienser som glycerin eller lanolin vara till stor hjälp. Det är också bra att leta efter krämer som innehåller ceramider och hyaluronsyra som stärker hudens barriärfunktion och låser in fukt.

Vilken handkräm är bäst för torra händer?

För dig med lite allmänt torra händer, som inte leder till självsprickor, så finns det några saker att tänka på när du väljer handkräm:

 • Leta efter en kräm som innehåller naturliga ingredienser som sheasmör, mandelolja, aloe vera eller kokosolja. Dessa hjälper till att återställa hudens fuktbarriär och lindra irritation.
 • Undvik krämer som innehåller alkohol, parfym, konserveringsmedel eller färgämnen. Dessa kan torka ut eller irritera huden ännu mer.
 • Välj en kräm som passar din hudtyp. Om du har känslig hud, välj en mild och oparfymerad kräm. Om du har fet hud, välj en lätt och icke-komedogen kräm. Om du har normal eller torr hud, välj en rik och närande kräm.

Det finns ingen universell handkräm som passar alla, så det bästa är att prova dig fram och se vad som fungerar för dig. På DOZ Apotek hjälper vi dig gärna med förslag!

52 artiklar

per sida
Sortera på
Kort datum
Depend alcogel
Passa på! Kort datum
Special Price 10,00 kr Ord. pris 25,00 kr
20%
ACO Body Everyday Soft Kit (200+75)
20% på presentaskar
Special Price 124,00 kr Ord. pris 155,00 kr
O'Keeffe's Working Hands handkräm tub
109,00 kr
Weleda Sensitive Hand Cream
78,00 kr
Mains & ongles
87,00 kr
Depend O2 Aloe Vera Hand & Cuticle Cream
54,50 kr
Weleda Pomegranate Regenerating Hand Cream
77,00 kr
Havtorn Handkräm