Förkylning hos barn

Förkylning är oftast ofarligt, men ibland kan det leda till komplikationer som öroninflammation, bihåleinflammation, lunginflammation eller bronkit. Det är viktigt att vara uppmärksam på tecken på allvarligare infektioner, som andningssvårigheter, hög och ihållande feber, kraftig hosta med upphostningar, smärta i öronen eller ansiktet, eller utslag på huden.

Förkylning hos barn

En förkylning är en vanlig infektion i de övre luftvägarna som orsakas av virus. Barn kan få förkylningar flera gånger om året, särskilt under vinterhalvåret. De vanligaste symtomen på förkylning hos barn är snuva, nästäppa, nysningar, hosta, halsont, feber och allmän sjukdomskänsla. Förkylningssymtom brukar vara milda och gå över av sig själva inom en vecka eller två.

Det finns inget botemedel mot förkylning, men det finns några saker du kan göra för att lindra besvären vid förkylning hos ditt barn. Här är några tips:

Medicin mot förkylning hos barn

 • Ge ditt barn mycket vätska, som vatten, saft eller varm dryck. Det hjälper till att hålla slemhinnorna fuktiga och lindra torrhet i halsen.
 • Använd saltvattendroppar eller nässpray för att skölja bort snor och lätta på nästäppan. Du kan köpa saltvattenprodukter på apoteket eller göra din egen lösning genom att lösa upp en tesked salt i en liter kokt vatten som har svalnat.
 • Ge ditt barn alvedon eller ipren om det har ont i halsen, huvudvärk eller feber. Följ doseringsanvisningarna på förpackningen och ge inte mer än rekommenderat. 
 • Låt ditt barn vila så mycket som möjligt och undvik ansträngande aktiviteter. Det hjälper kroppen att bekämpa infektionen och återhämta sig snabbare.
 • Håll ditt barn varmt och bekvämt. Använd extra kuddar eller höj huvudändan av sängen för att underlätta andningen. Undvik rökiga eller dammiga miljöer som kan irritera luftvägarna.

Förkylning är oftast ofarlig, men ibland kan den leda till komplikationer som öroninflammation, bihåleinflammation, bronkit eller lunginflammation. Du bör kontakta en läkare om ditt barn:

 • Har hög feber (över 38,5°C) som varar mer än tre dagar eller återkommer efter att ha varit borta.
 • Har svårt att andas, andas snabbt eller rosslar i bröstet.
 • Har tjockt, gult eller grönt snor som luktar illa.
 • Har ont i örat eller har vätska som rinner ur örat.
 • Har ont i ansiktet eller pannan när det böjer sig framåt.
 • Har ont i magen eller kräks.
 • Verkar slö, trött eller förvirrad.

Om du är osäker på hur ditt barn mår eller om du har några frågor om förkylning hos barn, prata med oss på DOZ Apotek!

21 artiklar

per sida
Sortera på
Kort datum
Depend alcogel
Passa på! Kort datum
Special Price 10,00 kr Ord. pris 25,00 kr
Nezeril Dexpantenol, nässpray, lösning 0,25 mg/ml
Läkemedel
Läs bipacksedeln noga innan användning.
69,00 kr
Esska Nasal Nässug
46,00 kr
Otricare saltvatten nässpray för Barn & Bebis
65,00 kr
Renässans endospipetter
48,00 kr
Kidsner Mari Ont i halsen
91,30 kr
Physiomer Baby Mist
85,50 kr
Frida Baby Näsfrida Snorsugaren originalet
80,00 kr
Frida Baby Näsfrida Hygienfilter