Förband för djur används för att skydda sår mot smuts, insekter och för att förhindra att djuret slickar och kliar på såret. Det finns olika typer av förband som kan användas beroende på sårets storlek, plats och djurets storlek.
Olika sorters bandage för djur
Gasbinda och sårkompress: Detta är ett mycket vanligt förband för djur eftersom de är lätta att applicera och kan klippas till önskad storlek. De ger ett bra skydd mot smuts och bakterier och hjälper till att hålla såret rent.
Skumförband: De är gjorda av polyuretan och absorberar lätt en stor mängd vätska. På undersidan finns det en klibbig gel som gör att skumförbandet sitter bra på plats tills ett ordentligt förband sätts på. Dessa kan sitta kvar på såret upp till 7 dagar.
Bakteriedödande förband: För djur som rör sig mycket i miljöer där smuts lätt kommer in i såret och där det finns ökad risk för infektion är detta ett bra alternativ. De har en bakteriebindande yta som genom en helt naturlig process binder till sig bakterier och svamp utan att avge några kemiskt aktiva ämnen till såret.
Tunna förband: En typ av smidigt förband som är impregnerat i manukahonung som går att klippa till rätt storlek för ditt djur.
Skydda såret på djurets tass så här:
1. Tvätta såret och lägg på en steril kompress närmast såret.
2. Lägg bomullssträngar mellan tårna för att undvika fukt och irritation.
3. Lägg bomull runt hela tassen och en bit upp på benet.
4. Linda gasbindan eller liknande fram och tillbaka på ovan- och undersidan av tassen och längs med benet1. Fäst gasbindan med plåstertejp.
5. Linda ett varv med självhäftande stödförband tills bandaget är täckt.
Förbandet på ditt djur bör bytas 1 – 2 gånger i veckan. Om det vätskar från instickstället kan bandaget behöva bytas oftare. Det är viktigt att välja rätt typ av förband och att det är anpassat till sårets tillstånd och djurets förutsättningar. Om du är osäker bör du kontakta en veterinär för rådgivning.