Produkter:
Gå till Kassan med ditt konto
Gå till Kassan som en ny kund
Att skapa ett konto har många fördelar:
D-vitamin är en fettlöslig vitamin som är viktig för bland annat immunförsvaret och skelettet. Vissa personer kan ha nytta av tillskott av D-vitamin, till exempel de som inte äter fet fisk, ägg eller kött eller inte får tillräckligt med solljus, samt gravida och ammande.
D-vitamin är ett viktigt näringsämne som spelar en avgörande roll för vår hälsa. Det är ett fettlösligt vitamin som bidrar till att upprätthålla optimalt skelett- och immunsystem, samt har positiva effekter på flera andra kroppsfunktioner. D-vitamin är unikt eftersom det kan bildas i huden när den utsätts för solljus.
En av de viktigaste fördelarna med D-vitamin är dess betydelse för att främja hälsosamma ben och tänder. Det hjälper kroppen att absorbera och använda kalcium och fosfor, vilket är nödvändigt för att bygga och upprätthålla starka skelett. Vid D-vitaminbrist hos vuxna kan benuppmjukning, skelettsmärtor samt ökad risk för benbrott uppstå.
Barn behöver få tillskott av D-vitamin i form D-droppar från att de är cirka en vecka gamla och upp till ca 2 års ålder. Vissa barn rekommenderas att fortsätta med D-droppar även efter 2 år och under hela förskoleåldern. Detta gäller för barn som inte äter fisk eller får i sig tillräckligt med D-vitaminberikad mat som till exempel berikade mjölkprodukter och matfetter.
D-vitaminbrist hos barn kan leda till rakit eller benskörhet, det ger ett mjukt skelett som på sikt kan leda till att skelettet missformas.
Förutom dess roll i benhälsa har D-vitamin visat sig ha positiva effekter på immunsystemet. Det hjälper till att reglera immunförsvaret och kan minska risken för autoimmuna sjukdomar och infektioner. Det spelar även en roll i muskelhälsa och kan vara viktigt för att bibehålla normal muskelfunktion.
För att tillgodose kroppens behov av D-vitamin kan vi få det genom tre källor: vitaminer/kosttillsskott, kost och sol. Få livsmedel innehåller naturligt höga nivåer av D-vitamin, men några undantag som fet fisk: lax, makrill och sill, äggula, lever och vissa svampsorter. Dessa livsmedel kan bidra till en viss mängd D-vitaminintag, men det är ofta svårt att uppnå de rekommenderade nivåerna genom enbart kost.
Den främsta källan till D-vitamin är solen. När solens ultravioletta UVB-strålar träffar huden bildas D-vitamin i kroppen. För att producera tillräckliga mängder D-vitamin rekommenderas det att exponera ansikte, armar och ben för solljus i cirka 15 minuter några gånger i veckan.Vitaminet lagras i kroppen och kan täcka en del av behovet under mörkare årstider.
Var försiktig med överexponering av solen och använd solskyddsmedel för att minska risken för skador och sjukdomar som kan uppstå i samband med exponering av sol.
När vi inte får i oss tillräckligt med vitaminer via kosten eller får tillräckligt med solljus under vinterhalvåret kan det leda till D-vitaminbrist och då kan det rekommenderas att ta tillskott.
På DOZ Apotek har vi D-vitamin tabletter (tuggtabletter), olja, vegetabiliska/halalcertifierade kapslar eller multi-tabs Vitamin D3 är ett kosttillskott innehållande vitamin D.
Läs mer om d-vitaminbrist och hur mycket d-vitamin som Livsmedelsverket rekommenderar.
Vi skickar ett mejl till dig när produkten är tillbaka i lager