B-vitamin

B-vitamin

För att kroppens olika processer ska fungera optimalt och för att du ska må bra och hålla dig frisk, är det viktigt att du får i dig tillräckligt med B-vitamin. Brist på vitamin B kan orsaka trötthet, sömnproblem och eventuellt öka risken för depression. Hos DOZ Apotek hittar du B-vitamin för alla behov.

Vad är B-vitamin?

B-vitamin utgör en grupp vattenlösliga vitaminer som bidrar till kroppens nervsystem, immunförsvar och energiproduktion. Vitamin B påverkar även kvaliteten på hår, hud och naglar. Det finns åtta olika typer av B-vitaminer som alla har olika funktioner i kroppen, av dem är vitamin B12, B9 och B6 de viktigaste. 

De olika B-vitaminerna är:

  • B1 (tiamin)
  • B2 (riboflavin)
  • B3 (niacin) 
  • B5 (pantotensyra)
  • B6 (pyridoxin)
  • B7 (biotin)
  • B9 (folsyra)
  • B12 (kobalamin)

Vad är B-vitamin bra för?

B-vitaminer spelar en avgörande roll för kroppens ämnesomsättning samt nedbrytning av kolhydrater, proteiner och fett. Utöver det är de involverade i tillverkningen av DNA, röda blodkroppar och nybildning av celler. Dessutom har B-vitamin en betydande inverkan på nervsystemets funktion och reglering av hormoner. B-vitaminer spelar också en viktig roll för hudens, hårets och naglarnas hälsa.

Livsmedel berikade med B-vitamin

B-vitamin finns naturligt i många animaliska livsmedel som exempelvis kött, fisk, skaldjur, mejeriprodukter och ägg. Vissa vegetabila livsmedel, som spannmålsprodukter och baljväxter, kan också vara berikade med B-vitamin. 

B-vitaminbrist

B-vitaminbrist kan ge symtom som bland annat trötthet, dålig aptit, problem med hud och slemhinnor samt blodbrist. På baksidan av förpackningen kan du alltid läsa om rekommenderat dagligt intag (RDI).

Om du ammar, befinner dig i en äldre ålder, har planer på att bli gravid eller är gravid, löper du större risk för att drabbas av B-vitaminbrist. Personer som har valt att exkludera animaliska produkter från sin kost drabbas oftare av B-vitaminbrist än de som äter animaliska livsmedel. 

B-vitamin som kosttillskott

Du som äter en varierad och mångsidig kost behöver oftast inte äta B-vitamin i form av kosttillskott eftersom du får i dig samtliga B-vitaminer via kosten. 

Vegetarianer och veganer behöver däremot vara noga med att förse kroppen med B-vitamin. Ofta rekommenderas personer med växtbaserad kost att äta tillskott i form av B12 tabletter eftersom vitamin B12 enbart finns i animaliska produkter. Vid ökad cellbildning, som vid graviditet, rekommenderas tillskott av vitamin B9 (folsyra) för att främja produktionen av blodceller och en normal fosterutveckling. 

Du kan köpa B12 tabletter, och andra typer av B-vitamin tabletter, med eller utan folsyra hos Doz Apotek. Tänk på att detta är ett receptfritt läkemedel. Läs bipacksedeln noga innan användning.

30 artiklar

per sida
Sortera på
Kort datum
Depend alcogel
Passa på! Kort datum
Special Price 10,00 kr Ord. pris 25,00 kr
OmniVegan B12
Special Price 132,00 kr Ord. pris 176,00 kr
Folix, orala droppar, lösning 10 mg/ml
Läkemedel
Läs bipacksedeln noga innan användning.
319,00 kr
Holistic B6 B12 Folat metylerad
199,00 kr
Holistic B-12
179,00 kr
Holistic Mega B metylerad
339,00 kr
Elexir Pharma B-vitamin Komplex
137,00 kr
WellAware Vitamin B12
95,00 kr