Vitamin B1

B-vitamin är ett samlingsnamn på flera vattenlösliga vitaminer med en rad olika funktioner i kroppen. Här kan du läsa mer om de olika B-vitaminerna.

Vitamin B1 (Tiamin)

Vitamin B1 kallas också tiamin. Vitamin B1 är viktigt för att reglera förbränningen av kolhydrater. Eftersom tiamin är en vattenlöslig vitamin behöver kroppen få tillskott av den dagligen via mat eller kosttillskott. Brist på vitamin B1 kan uppstå redan efter några veckor utan tillförsel. 

Vad gör vitaminen i kroppen?

Vitamin B1 ingår i ett koenzym (ett koenzym måste finnas för att ett annat enzym ska fungera) som heter TPP (tiaminpyrofosfat). TPP säkerställer att socker omvandlas till energi som kroppen kan använda. Vitamin B1 är också nödvändigt för att nervsystem, hjärna och hjärta ska fungera optimalt. 

Källor i kosten

Bra källor till vitamin B1 är grovt bröd, spannmålsprodukter, kött, mjölk och grönsaker. Öljäst är också en bra källa till tiamin.

Vad händer vid brist?

Kroppens lager av vitamin B1 är små och bristsymptom kan uppstå efter bara några veckor utan tillräcklig tillförsel. Vissa läkemedel kan också leda till tiaminbrist, till exempel vätskedrivande preparat.
Brist på vitamin B1 kan leda till sjukdomen beriberi, en av de klassiska vitaminbristsjukdomarna, och beskrevs i Kina redan 2.600 f. Kr. Beriberi kännetecknas i den tidiga fasen av nedsatt aptit, illamående, magsmärtor, irritabilitet, nedstämdhet, muskelsvaghet och förlust av muskelmassa. I svåra fall kan beriberi vara dödligt.

Vad händer vid för högt intag?

Det är låg risk att få i sig för mycket vitamin B1 eftersom eventuellt överskott sköljs ut i urinen.

Tips och råd om tillskott

Hög alkoholkonsumtion, extremt illamående vid graviditet (hyperemesis gravidarum) och överdriven diet är några faktorer som kan leda till brist på vitamin B1. Personer som tillhör dessa grupper kan ha nytta av tillskott av vitamin B1 i form av ett vitamin B-komplextillskott eller multivitamintillskott.