Vitamin B3 Niacin

Vitamin B3 har många olika namn. Niacin (nikotinsyra) och vitamin PP är olika former av vitamin B3. Kroppen kan själv tillverka vitamin B3 från aminosyran tryptofan.

Vitamin B3 är som de övriga B-vitaminerna vattenlöslig och bara små mängder lagras i kroppen. I höga doser används nikotinsyra som läkemedel för att sänka kolesterolet.

Vilken funktion har vitamin B3 i kroppen?

Vitamin B3 ingår i olika koenzymer (ett koenzym måste finnas för att ett annat enzym ska fungera), bland annat NAD och NADP. Dessa koenzym är bland annat viktiga för att reparera skador som uppstår i vårt DNA och därmed är de viktiga i försvaret mot cancer. Vitamin B3 är också viktigt för att bygga upp fettsyror och hormoner. Vitamin B3 är även viktigt för kroppens ämnesomsättning. 

Källor till vitamin B3 i kosten

Vitamin B3 finns i många livsmedel, men bra källor är kött, fisk, inälvsmat, ägg och gröna grönsaker. 

Vad händer vid brist på vitamin B3 (niacin)?

Brist på vitamin B3 är ovanligt. Dels på grund av att de flesta får vad de behöver via kosten och dels på grund av att kroppen kan tillverka vitamin B3 från aminosyran tryptofan, som finns i all proteinrik mat.

Personer med långtvarigt lågt näringsintag, hög alkoholkonsumtion eller med njursvikt kan utveckla niacinbrist. Niacinbrist kan orsaka sjukdomen pellagra. Denna kan ge hud- och slemhinneförändringar. Pellagra är vanlig i länder där man lever på ensidig majskost.

Vad händer vid brist på vitamin B3 (niacin)?

Stora mängder niacin kan ge rodnad, utslag eller klåda i huden, även allvarligare symptom som illamående, kräkningar, diarré och rubbningar i hjärtrytmen.

Råd och tips om tillskott av vitamin B3

Personer med långvarigt lågt näringsintag, hög alkoholkonsumtion eller med njursvikt är exempel på grupper som kan ha nytta av tillskott av vitamin B3, gärna i form av ett vitamin B3-komplextillskott eller multivitamintabletter.

Nikotinsyra i höga doser finns som receptbelagt läkemedel mot högt kolesterol. De som använder detta bör vara försiktiga med för stora doser vitamin B3 från kosttillskott.