Barn

Febermedicin till barn är ett ämne som många föräldrar har frågor om. Feber är ett tecken på att kroppen bekämpar en infektion, och det är inte alltid nödvändigt att sänka den med medicin. Men om barnet är mycket besvärat av febern, kan man ge febermedicin för att lindra symtomen. Här är några svar på vanliga frågor om febermedicin till barn:

Vilken är den bästa febermedicinen för mitt barn?

Det finns två typer av febermedicin som är godkända för barn: paracetamol och ibuprofen. Båda kan sänka febern och lindra smärta, men de har olika egenskaper och biverkningar. Paracetamol är oftast det första valet, eftersom det är skonsamt mot magen och kan ges till barn från två månaders ålder. Ibuprofen är ett antiinflammatoriskt läkemedel som också kan minska inflammation och svullnad, men det kan vara hårdare mot magen och njurarna, och ska inte ges till barn under sex månader eller med vissa sjukdomar som astma eller magsår. Man ska inte ge båda läkemedlen samtidigt eller växla mellan dem, utan välja ett och hålla sig till det.

Vilka doseringsinstruktioner bör jag följa när jag ger febermedicin till mitt barn?

Det är viktigt att följa doseringsinstruktionerna på förpackningen eller i bipacksedeln när man ger febermedicin till barn. Dosen beror på barnets ålder och vikt, inte på hur hög febern är. Man ska inte ge mer än den rekommenderade dosen eller oftare än angivet, eftersom det kan leda till överdosering och allvarliga biverkningar. Man ska också använda rätt mätinstrument, som en spruta eller en sked, för att mäta upp rätt mängd medicin. Man ska inte använda en vanlig matsked, eftersom den kan variera i storlek.

Finns det några risker eller biverkningar med att ge febermedicin till barn?

Febermedicin till barn är i allmänhet säkra om de används på rätt sätt, men de kan ha vissa risker eller biverkningar. Paracetamol kan orsaka leverskador om det ges i för höga doser eller under lång tid. Ibuprofen kan orsaka magbesvär, blödningar, njurskador eller allergiska reaktioner hos vissa barn. Båda läkemedlen kan också interagera med andra mediciner som barnet tar, så man ska alltid rådfråga en läkare eller apotekare innan man ger febermedicin till barn som redan tar andra mediciner.

När är det lämpligt att kontakta en läkare om mitt barn har feber och behöver medicin?

Feber i sig är inte farligt, men det kan vara ett symptom på en allvarlig infektion som behöver behandlas av en läkare. Man ska kontakta en läkare om barnet har något av följande:

  • - Feber över 40°C eller som varar i mer än tre dagar
  • - Feber som återkommer efter att ha varit borta i mer än 24 timmar
  • - Feber som åtföljs av andra symtom som utslag, stel nacke, andningssvårigheter, kräkningar, diarré, slöhet eller irritabilitet
  • - Barn som inte svarar på febermedicin inom två timmar
  • - Feber hos ett spädbarn under tre månader

Febernedsättande för gravida

Får gravida använda febernedsättande medicin? Det beror på vilken typ av medicin det är. Vissa febernedsättande medel kan vara skadliga för fostret, särskilt under de första och sista månaderna av graviditeten. Andra kan vara säkra att använda i låga doser och korta perioder. Det är därför viktigt att rådfråga en läkare innan man tar någon febernedsättande medicin som gravid. Din läkare kan rekommendera det bästa alternativet för din situation och hälsa.

Febermedicin till barn kan vara ett bra hjälpmedel för att lindra obehag vid feber, men det är inte ett botemedel mot infektionen som orsakar den. Man ska alltid vara uppmärksam på barnets allmäntillstånd och söka läkarvård vid behov.

13 artiklar

per sida
Sortera på
Kort datum
Depend alcogel
Passa på! Kort datum
Special Price 10,00 kr Ord. pris 25,00 kr
Alvedon, oral suspension 24 mg/ml
Läkemedel
Läs bipacksedeln noga innan användning.
52,00 kr
Nurofen Jordgubb, oral suspension 40 mg/ml
Läkemedel
Läs bipacksedeln noga innan användning.
49,50 kr
Paracetamol Apofri, oral lösning 24 mg/ml
Läkemedel
Läs bipacksedeln noga innan användning.
39,00 kr
Ipren, filmdragerad tablett 200 mg
Läkemedel
Läs bipacksedeln noga innan användning.
35,00 kr
Ipren, oral suspension 20 mg/ml
Läkemedel
Läs bipacksedeln noga innan användning.
44,90 kr
Alvedon, suppositorium 250 mg
Läkemedel
Läs bipacksedeln noga innan användning.
39,00 kr