Fästingar, loppor och löss

Fästingar, loppor och löss är alla parasiter som kan orsaka problem för djur. De kan överföra sjukdomar, irritera huden och till och med döda djur. Det är därför viktigt att ta bort dem så snart som möjligt om du upptäcker dem på ditt husdjur.

Ta bort fästingar

Fästingar är små, åttabenta parasiter som kan suga blod från djur och människor. De kan vara bärare av flera allvarliga sjukdomar, bland annat borrelia, tularemi och anaplasmos.

För att ta bort en fästing från ett djur, använd en fästingplockare eller en annan pincett. Ta tag i fästingen så nära huden som möjligt och dra den rakt ut. Se till att du får med hela fästingen, inklusive huvudet.

Om fästingen har sugit blod i mer än 24 timmar kan det vara svårt att ta bort den utan att lämna kvar huvudet. I så fall kan du försöka smörja in fästingen med lite vaselin eller rapsolja. Detta kan få fästingen att släppa taget.

Ta bort loppor

Loppor är små, bruna insekter som lever av att suga blod från djur. De kan vara mycket irriterande för djuren och kan även orsaka allergiska reaktioner.

För att ta bort loppor från ett djur, kan du använda ett receptfritt loppmedel. Dessa medel finns i form av spray, schampo eller droppar. Följ alltid anvisningarna på förpackningen när du använder ett loppmedel.

Du kan också behandla din djurs miljö för att bli av med lopporna. Detta kan du göra genom att dammsuga hela huset, tvätta sängkläder och mattor i hög temperatur och använda ett loppmedel i hemmet.

Ta bort löss

Löss är små, vita insekter som lever av att suga blod från djur. De är vanligast hos hundar och katter, men kan även förekomma hos andra djur, till exempel hästar och kaniner.

Löss kan vara mycket irriterande för djuren och kan även orsaka allergiska reaktioner.

För att ta bort löss från ett djur, kan du använda ett receptfritt loppmedel. Dessa medel finns i form av spray, schampo eller droppar. Följ alltid anvisningarna på förpackningen när du använder ett loppmedel.

Du kan också behandla din djurs miljö för att bli av med lössen. Detta kan du göra genom att dammsuga hela huset, tvätta sängkläder och mattor i hög temperatur och använda ett loppmedel i hemmet.

Förebygg fästingar, loppor och löss

Det bästa sättet att undvika problem med fästingar, loppor och löss är att förebygga dem. Du kan göra detta genom att:

  • Kontrollera ditt djur regelbundet efter parasiter.
  • Använd ett receptfritt loppmedel eller fästingmedel för att skydda ditt djur.
  • Håll din djurs miljö ren och fri från parasiter.

Om du upptäcker att ditt djur har fästingar, loppor eller löss, är det viktigt att ta bort dem så snart som möjligt. Ju snabbare du tar bort dem, desto mindre risk är det att ditt djur blir sjukt.

46 artiklar

per sida
Sortera på
Kort datum
Depend alcogel
Passa på! Kort datum
Special Price 10,00 kr Ord. pris 25,00 kr
AdTab, tuggtablett 56 mg
Läkemedel
Läs bipacksedeln noga innan användning.
250,00 kr
AdTab, tuggtablett 48 mg
Läkemedel
Läs bipacksedeln noga innan användning.
267,00 kr
AdTab, tuggtablett 450 mg
Läkemedel
Läs bipacksedeln noga innan användning.
340,00 kr
AdTab, tuggtablett 12 mg
Läkemedel
Läs bipacksedeln noga innan användning.
250,00 kr
AdTab, tuggtablett 900 mg
Läkemedel
Läs bipacksedeln noga innan användning.
393,00 kr