Husapotek

Ett välutrustat medicinskåp är viktigt för att kunna hantera olika situationer som kan uppstå i hemmet, till exempel sjukdom, olycka eller mindre skador. I ditt medicinskåp bör du ha de produkter och tillbehör som du kan behöva för att lindra symtom, behandla sår och förebygga infektioner. Nedan ger vi dig tips på vad du bör ha hemma i ditt husapotek och hur du ska förvara det på ett säkert och praktiskt sätt.

Vad bör ditt medicinskåp innehålla?

Det finns några grundläggande saker som du bör ha i ditt medicinskåp, oavsett om du bor själv eller har en familj. Här är en lista på vad du bör ha och varför: 

Smärtstillande och febernedsättande medicin

Dessa kan hjälpa dig att lindra huvudvärk, mensvärk, tandvärk, muskelvärk och andra typer av smärta. De kan också sänka febern om du har en infektion. Det finns olika typer av smärtstillande och febernedsättande mediciner, till exempel paracetamol, ibuprofen och acetylsalicylsyra. Du bör välja den som passar dig bäst och följa doseringsanvisningarna på förpackningen. Om du har barn bör du ha barnanpassade produkter som är lämpliga för deras ålder och vikt.

Febertermometer 

En febertermometer är bra för att mäta din kroppstemperatur och se om du har feber. Feber är ett tecken på att kroppen försvarar sig mot en infektion och kan vara ett symtom på flera sjukdomar, till exempel förkylning, influensa, covid-19 eller urinvägsinfektion. Du bör mäta din temperatur i munnen, armhålan eller ändtarmen, beroende på vilken typ av termometer du har. En normal kroppstemperatur ligger mellan 36,5 och 37,5 grader Celsius. Om du har högre än 38 grader har du feber och bör vila och dricka mycket vätska. Om du har högre än 39 grader eller om febern varar i mer än tre dagar bör du kontakta en läkare.

Nässpray/saltvattenspray 

En nässpray eller en saltvattenspray kan hjälpa dig att öppna upp näsan om du är täppt eller snuvig. Det kan lätta på trycket i bihålorna och göra det lättare att andas. Det kan också minska risken för att du får en bihåleinflammation. Du bör använda nässprayen eller saltvattensprayen enligt anvisningarna på förpackningen och inte längre än tio dagar i följd. Om du har barn bör du ha en nässpray eller en saltvattenspray som är anpassad för deras ålder och nässtorlek. Du bör också se till att varje familjemedlem har sin egen nässpray eller saltvattenspray för att undvika smittspridning.

Klådstillande kräm 

En klådstillande kräm kan lindra klåda och irritation som orsakas av insektsbett, nässelutslag, eksem eller allergiska reaktioner. Det finns olika typer av klådstillande krämer, till exempel hydrokortison, antihistamin eller mentol. Du bör välja den som passar dig bäst och följa anvisningarna på förpackningen. Du bör inte använda klådstillande kräm på öppna sår, infekterade områden eller i ansiktet utan att rådfråga en läkare först.

Sårdesinfektionsmedel 

Ett sårdesinfektionsmedel är ett medel som du kan använda för att rengöra och desinficera små sår, skärsår, skrubbsår eller stick. Det kan förhindra att såret blir infekterat och påskynda läkningen. Det finns olika typer av sårdesinfektionsmedel, till exempel klorhexidin, väteperoxid eller jod. Du bör välja det som passar dig bäst och följa anvisningarna på förpackningen. Du bör inte använda sårdesinfektionsmedel på stora, djupa eller blödande sår utan att rådfråga en läkare först.

Sårsalva 

En sårsalva är en salva som du kan använda för att skydda och återfukta små sår, skärsår, skrubbsår eller stick. Det kan bilda en hinna över såret som håller det rent och fuktigt. Det kan också lindra smärta och irritation. Det finns olika typer av sårsalvor, till exempel vaselin, zinksalva eller antibakteriell salva. Du bör välja den som passar dig bäst och följa anvisningarna på förpackningen. Du bör inte använda sårsalva på stora, djupa eller blödande sår utan att rådfråga en läkare först.

Kompresser 

En kompress är en bit tyg eller gasbinda som du kan använda för att täcka och skydda små sår, skärsår, skrubbsår eller stick. Det kan absorbera blod och vätska från såret och hålla det rent och torrt. Det kan också förhindra att såret fastnar i kläderna eller lakanen. Du bör byta kompressen minst en gång om dagen eller oftare om den blir smutsig eller blöt. Du bör inte använda kompresser på stora, djupa eller blödande sår utan att rådfråga en läkare först.

Plåster

Ett plåster används för att täcka och skydda små sår, skärsår, skrubbsår eller stick. Det kan fungera som en alternativ eller kompletterande lösning till en kompress. Det finns olika typer och storlekar av plåster, till exempel vattentäta, allergivänliga eller barnvänliga plåster. Du bör välja det som passar dig bäst och följa anvisningarna på förpackningen. Du bör byta plåstret minst en gång om dagen eller oftare om det blir smutsigt eller blöt. Du bör inte använda plåster på stora, djupa eller blödande sår utan att rådfråga en läkare först.

Sårtejp 

En sårtejp är en tejp som du kan använda för att fästa en kompress eller ett plåster på ett sår. Det kan också användas för att hålla ihop kanterna på ett skärsår eller ett stick och underlätta läkningen. Det finns olika typer och bredder av sårtejp, till exempel kirurgtejp, silikontejp eller sporttejp. Du bör välja den som passar dig bäst och följa anvisningarna på förpackningen. Du bör inte använda sårtejp på stora, djupa eller blödande sår utan att rådfråga en läkare först.

35 artiklar

per sida
Sortera på
39 Kr
LloydsPharmacy febertermometer
Kort hållbarhet
Special Price 39,00 kr Ord. pris 59,00 kr
Loperamid Apofri, tablett 2 mg
Läkemedel
Läs bipacksedeln noga innan användning.
27,00 kr
OtriCare saltvatten med Aloe vera nässpray
49,00 kr
Nasin, nässpray, lösning 0,5 mg/ml
Läkemedel
Läs bipacksedeln noga innan användning.
25,50 kr
Abilar 10% Sårsalva
183,00 kr
Micropore kirurgisk tejp brun,
19,00 kr
Micropore kirurgisk tejp vit,
19,00 kr
Leukoplast Leukomed sårförband 5 cm x 7,2 cm