Kosttillskott och vitaminer

Under vissa perioder i livet kan man vara i behov av att äta kosttillskott, till exempel under en graviditet eller om man tränar mycket. Att äta sund och varierad kost regelbundet räcker allt som oftast för att du ska få i dig all näring som kroppen behöver, men ibland kan det behövas lite extra. Tänk på att kosttillskottet inte ska ersätta en varierad kost och en hälsosam livsstil.
På DOZ Apotek kan du vara säker på att du hittar kvalitetssäkrade kosttillskott för både vuxna och barn. Välj mellan kosttillskottsprodukter med omega-3, vitaminer och mineraler, som bidrar till immunsystemets normala funktioner och näringsdrycker för medicinska ändamål. Till exempel mineralen magnesium som har fått ökad popularitet på grund av sina många hälsofördelar. Det kan hjälpa till att förbättra sömnkvaliteten, minska symtom på ångest och förbättra muskelfunktionen.

Vi har också kosttillskott anpassade för veganer och vegetarianer. Vi erbjuder även kosttillskott för barn i goda smaker. https://dozapotek.se/rad-och-tips/vitaminer-och-mineraler.html.

Kosttillskott, vitaminer eller mineraler?

Det kan vara svårt att veta vad som är skillnaden mellan kosttillskott, vitaminer och mineraler. Vi ska försöka reda ut vad som är skillnaden. 

Kosttillskott är ett samlingsnamn för vitaminer och mineraler i koncentrerad form.

Aminosyror, fibrer, essentiella fettsyror, olika örter och växtextrakt i koncentrerad form klassas som kosttillskott och ska tas i små mängder.

Vitaminer är livsnödvändiga, organiska ämnen som kroppen inte kan producera själv. Vi får i oss vitaminer via kosten. Ordet vitamin kommer från latinets ”vita” som betyder liv. Det finns 13 livsnödvändiga vitaminer. De brukar delas upp i fettlösliga och vattenlösliga vitaminer. 
De fettlösliga vitaminerna är A-, D-, E- och K-vitamin, och de vattenlösliga vitaminerna är  tiamin (vitamin B1), riboflavin (vitamin B2), niacin (vitamin B3), pantotensyra (vitamin B5) och biotin (vitamin B7), kobalamin (vitamin B12), C-vitamin och folat.

Mineraler är viktiga för immunförsvarets normala funktion, skelettet, tänderna, blodet och musklernas reflexer. De reglerar också vattenmängden och pH-värdet i kroppen. Dessutom stödjer mineraler fertilitet och reproduktion, hjälper till att minska trötthet och utmattning, främjar normal energiomsättning och bidrar till nervsystemets funktion. Mineraler behövs i små mängder, men våra kroppar kan inte själva tillverka dem. Därför behöver vi få i oss mineralerna med maten vi äter. Broccoli, grönkål och fikon är rika på mineraler. 

De allra viktigaste mineralerna för vår kropp är jod, järn, kalcium, fosfor, koppar, krom, magnesium, zink och selen.

Brist på mineraler kan orsaka trötthet, migrän, sänkt immunförsvar, irritabilitet, sömnbesvär, minskad perceptionsförmåga, minnesrubbningar, muskelkramper, domningar, hjärtklappning, stickningar i huden, minskad fertilitet, matsmältningsproblem, kalciumbrist och benskörhet.

Är du osäker på vilka som är det bästa kosttillskotten för dig kan du prata med din läkare som kan ge dig råd om bra kosttillskott utifrån dina behov och din livsstil. 

Artiklar 1-60 av 512

per sida
Sortera på
55kr
DOZ Daily kroppslotion
Passa på
Special Price 55,00 kr Ord. pris 79,00 kr
2 för 25%
Priorin kapslar
25% vid köp av 2 på utvald skönhet
749,00 kr
3 för 2
DOZ Product D-vitamin jordgubb 10 µg
3 för 2 på DOZ Product Vitaminer
69,90 kr
3 för 2
DOZ Product C-vitamin Apelsin 1000 mg
3 för 2 på DOZ Product Vitaminer
25,00 kr
3 för 2
DOZ Product C-vitamin Citron 1000 mg
3 för 2 på DOZ Product Vitaminer
25,00 kr
Maxosol
169,00 kr
Maxosol
105,00 kr