Gräsallergi: vanliga symtom och hur du lindrar dina besvär

Gräsallergi är en vanlig allergisk reaktion som uppstår när immunsystemet överreagerar på pollen från gräs. Gräsallergi orsakar samma typ av symtom som pollenallergi och kan påverka livskvaliteten för de som är allergiska. I Sverige finns hundratals olika grässorter. 40 av dessa är relativt vanliga. Alla grässorter är vindpollinerade, vilket innebär att de sprider sig med hjälp av vinden. Gräs är inte enbart gröna mattor i trädgårdar och utomhusmiljöer, utan även våra spannmål kommer från olika gräsarter och producerar stora mängder gräspollen. Lär dig mer om gräspollen, vanliga symtom vid gräsallergi och vad du kan göra för att lindra besvären genom att fortsätta läsa!När är det pollensäsong?

Vanligtvis löper pollensäsongen från våren till sensommaren och kan indelas i tre faser: löv-, gräs- och gråbopollen. Under våren är det vanligast med trädpollen, till exempel björkpollen, medan sommaren kännetecknas av gräspollen och senare på säsongen av gråbopollen. Om du misstänker att du lider av gräspollenallergi, så kommer de flesta av symtomen uppträda under sommarmånaderna.

Symptom på gräsallergi

Gräsallergi-symtom är detsamma som de du kan uppleva vid pollenallergi. Upplever du något eller några av följande symtom under högsommaren kan du vara gräspollenallergiker.

  • Rinnande näsa och ögon  
  • Nästäppa 
  • Ögon och näsa kliar 
  • Upprepade nysningar
  • Utslag på huden 
  • Trötthet 

Gräsallergi – behandling och hur du lindrar dina besvär

Försök att hålla dig ifrån det som orsakar din allergi genom att exempelvis undvika utomhusaktivitet under de tidpunkter på dagen då pollenhalten är som högst, vanligtvis tidigt på morgonen och sen eftermiddag. Tänk också på att hålla dina fönster och dörrar stängda för att hindra gräspollen från att komma in i ditt hem. 

För att lindra besvären finns det ett stort utbud av allergimediciner som kan hålla besvären i schack och ge din gräsallergi behandling. De kommer i form av ögondroppar, nässpray och antihistamintabletter. Din läkare, eller en farmaceut på något av våra apotek, kan hjälpa dig att hitta läkemedel som passar för dig.

Läkemedlen verkar både förebyggande och behandlande. Därför är det bra att börja med dem innan pollensäsongen börjar och ta dem regelbundet under hela högsommaren, även på dagar med låg pollenspridning. 

 

Receptfria läkemedel vid pollenallergi