Gräsallergi

Gräsallergi innebär att man är allergisk mot gräspollen. Gräsallergi kan vara riktigt besvärande för många. Med dessa tips och råd kan även du som är allergisk mot gräs njuta av att det äntligen är sommar.

Vad är gräsallergi?

I Sverige finns hundratals olika grässorter. 40 av dessa är relativt vanliga. Alla grässorter är dock vindpollinerade, det innebär att de sprider sig med hjälp av vinden. Gräs är inte enbart gröna mattor i trädgårdar och utomhusmiljöer, utan även våra spannmål kommer från olika gräsarter. Alla dessa olika gräs producerar också stora mängder pollen, vid olika tidpunkter på året. Från midsommar brukar dock blomningen vara mest intensiv.

Hur vet jag att jag är allergisk mot gräspollen?

Om du får långvariga symptom som rinnande näsa och ögn, upprepade nysningar, trötthet och hängighet under högsommaren kan det vara klokt att gå till läkaren för att kontrollera om du är allergisk mot gräspollen. 

Hur behandlas gräsallergin?

Det finns ett stort utbud av allergimediciner som kan hålla besvären i schack. De kommer i form av ögondroppar, nässpray och antihistamintabletter. Din läkare, eller en farmaceut på något av våra apotek, kan hjälpa dig att hitta läkemedel som passar för dig. 

Läkemedlen verkar både förebyggande och behandlande. Därför att det bra att börja med dem innan pollensäsongen börjar och ta dem regelbundet under hela högsommaren, även på dagar med låg pollenspridning. 

Receptfria läkemedel vid pollenallergi

Kan jag förebygga besvären vid gräsallergi?

Det viktigaste i all allergibehandling är att reducera eller undvika kontakt med det du inte tål. Här är några tips för att minimera kontakten med gräspollen. 

  • Undvik att vistas på nyklippta gräsmattor
  • Tvätta ansikte och händer när du har varit utomhus
  • Skölj håret och byt örngott före läggdags
  • Använd solglasögon för att skydda ögonen
  • Var noggrann med att hålla rent inomhus
  • Vädra med måtta, och helst på kvällen och natten
  • Torka inte kläder utomhus
  • Var försiktig med alkohol, det kan förvärra symptomen. 
  • Gräsblomningen är störst i slutet av juni, juli och i början av augusti. 

Det är också bra att hålla koll på pollenspridningen via till exempel Pollenkoll.

 

Källa: Pollenrapporten.se med flera.

Förnya bank ID-session?
Din BankID session håller på att löpa ut. För att fortsätta vara inloggad behöver du förnya din session genom att bekräfta nedan
Kvar till utloggning