Korsallergi
Vad är korsallergi?
Korsallergi innebär att om du är allergisk mot ett ämne, till exempel pollen, så kan du också reagera på andra ämnen. Skälet är de allergiutlösande ämnena, allergener, liknar varandra. Det är mycket vanligt att de som är allergiska mot björkpollen reagerar på nötter, päron och äpple. Korsallergi förvärrar inte själva pollenallergin.
Korsallergi drabbar inte bara pollenallergiker, även de med födoämnesallergi kan få korsreaktioner mot andra födoämnen.
Symtom vid korsallergi
Korsallergi kan ha olika symtom beroende på vilken typ av allergi man har. Medan pollenallergi huvudsakligen ger symptom i luftvägarna, ger födoämnesallergi symptom i mun och svalj, i form av klåda och svullnad, hudreaktioner som eksem, nässelfeber och mag- och tarmsymptom.
Det är viktigt att kunna identifiera symtom vid korsallergi tidigt för att minska risken för svårare reaktioner.
Här hittar du vårt allergisortiment
Behandling vid korsallergi
Allergimediciner är inte det viktigaste i förebyggande behandling av korsreaktioner. Den bästa behandlingen vid korsallergi är att undvika de födoämnen du inte tål. Personer som har upplevt mycket kraftiga allergiska reaktioner bör alltid ha med sig läkemedel föreskriven av läkare om de skulle utsättas för det de är allergiska mot. Att alltid ha med sig den medicin du behöver för din allergi gör att det kan kännas tryggt i vardagen.
För effektiv behandling vid korsallergi rekommenderas det alltid att konsultera en allergolog eller dietist för att skapa en individanpassad kostplan.
Korsreaktioner med pollen
Personer med pollenallergi är ofta utsatta för korsallergi och bör därför vara uppmärksamma på eventuella symtom av korsallergi. Vissa pollenallergiker upplever bara reaktioner mot födoämnen under pollensäsongen, medan andra känner av det under hela året. Vad som utlöser korsreaktioner är individuellt, men de vanligaste korsreaktionerna har vi listat här:
Björk, hassel, salix (vide) kan ge korsreaktioner mot:
Äpple och päron
Stenfrukter
Morötter och potatis
Hasselnötter, paranötter och valnötter
Jordnötter och selleri
Kiwi
Timotej och andra grässorter kan ge korsreaktioner mot:
Baljväxter (bönor, ärtor och linser)
Vete, råg, havre och korn
Melon
Gråbo kan ge korsreaktioner mot:
Selleri
Purjolök, gul lök och vitlök
Örter, örtkryddor och örtmedicin
Paprika
Solrosfrö
Honung
Vi ska även titta lite närmare på vanliga livsmedel som ofta förknippas med korsallergi.
Vilka allergier hör ihop?
Korsallergi: Jordnötter
Vanligtvis kopplat till björk, hassel, salix (vide). Det kan även ge korsallergi av äpple, päron, stenfrukter, morötter, selleri, kiwi och potatis, samt andra nötter som hasselnötter, paranötter och valnötter.
Korsallergi: Tomat
Tomat innehåller allergenet LTP, som kan skapa korsallergi. Kiwi, äpple och tomat är andra exempel på frukter som har LTP.
Korsallergi: Banan
Banan har korsreaktioner med gråbo. Denna kategori inkluderar även vitlök, solrosfrö, muskotnöt, selleri, melon, kamomill, persilja, paprika, fänkål, morot, vissa örtkryddor.
Banan tillhör också en mindre vanlig typ av korsallergi är den som uppstår i samband med latexallergi, vilket även kan leda till korsreaktioner med avokado, melon och kastanj.
Korsallergi: Ägg
Ägg har ofta korsallergi med hönsfjädrar och kycklingkött, samt även ägg från andra fåglar, som vaktel eller gås.
Korsallergi: Äpple
Vanligast är att man reagerar på hasselnötter och äpplen. Men korsallergi kan också uppstå av andra nötter, som valnötter, mandel och en del stenfrukter. Likt banan finns det korsallergi med björk, hassel och salix, så därför kan det vara värt att se ovan om det är något under banan som orsakat obehag.
Korsallergi: Morot
Korsallergi med morot får gärna liknande reaktioner när de äter råa äpplen och potatisar, samt mandel, på grund av att dessa livsmedel har proteiner som liknar dem i pollen från björk, hassel och salix.
Goda råd vid korsallergi
- Undvik de födoämnen som utlöser allergi
- Att få en korsreaktion på en matvara innebär inte att en korsreaktion mot andra födoämnen utlöses automatiskt.
- Ofta tål man kokt, skalad och inlagd mat bättre.
- Personer med pollenallergi som reagerar på frukt tål ofta melon, ananas, vindruvor, banan och citrusfrukter, samt olika typer av bär (hallon, blåbär och tranbär).
Källa: Vårdguiden 1177, Livsmedelsverket, Astma och Allergiförbundet
Publicerad 20220223 Uppdaterad 20230919