Pollenallergi

Visst är det härligt när vårens första tecken visar sig! Men för nästan tre miljoner svenskar innebär det också en period av klåda, nysningar, rinnande näsa och ögon.
Pollenallergi, även kallad hösnuva, är en vanlig form av allergi och personer med pollenallergi kan vara allergiska mot björk/träd, gräs och gråbo.
Björkpollen börjar vanligtvis i mars och sträcker sig till mitten av juni. Gräspollen börjar runt högsommar och kan sträcka sig ända till oktober. Till sensommar/hösten är det säsong för gråbo.

 

Vad är pollenallergi?

Pollenallergi är allergi mot vissa proteiner i pollen från olika sorters växter. Vid pollenallergi blir immunförsvaret aktiverat när du kommer i kontakt med vissa typer av pollen. Denna aktivering utlöser de typiska allergiska symptomen.

Pollen är små partiklar från växter som sprids med vinden eller insekter för att pollinera andra växter av samma art. De vanligaste pollensorterna att reagera på är björk, al, hassel, olika grässorter och gråbo. Sporer som kommer från ormbunkar, mossor, alger och svampar kan också framkalla allergiska reaktioner och astma.

En vanlig spor som ger besvär är Cladosporium som växer på bland annat döda växtdelar och jord. Den sprids mest under juli-augusti. En annan vanligt förekommande spor är Alternaria som växer på odlade växter och finns i jord och skogsvegetation. Den sprids mest under sensommaren när det är varmt och fuktigt.

Pollensäsongen

Pollensäsongen kan börja så tidigt som februari/mars och hålla på fram till september/oktober. Säsongen startar olika tidigt  beroende på var i landet du bor och alla pollensorter är inte lika relevanta i alla delar. 

Pollenkalendern hjälper dig se när olika typer av pollen vanligtvis uppträder. Du kan även ladda ned kalendern i pdf-format. Klicka på kalendern för att ladda ned den i A4-format.

Allergimediciner

Pollenallergi gör att immunförsvaret reagerar onormalt kraftigt på pollen. Pollenmediciner dämpar kroppens kraftiga reaktion på pollen. På det sättet reduceras eller försvinner symptomen. Allergimediciner läker inte själva allergin. Pollenmedicin bör användas under hela säsongen även på dagar med lite pollen. Det finns receptfria allergimediciner i form av tabletter, ögondroppar och nässpray.

Allergiska reaktioner kan uppstå inom några minuter efter kontakt med allergenet, vilket är det irriterande ämnet. Symtom såsom besvär i näsa och ögon är vanliga. Men det kan också ta flera timmar innan andra symtom uppträder, exempelvis trötthet, huvudvärk, lock för öronen och sinnesförändringar såsom försämrat minne, koncentrationssvårigheter och irritation.

Personer som lider av svåra allergiska symtom kan i vissa fall behandlas med allergivaccination, även kallad allergen immunterapi. Vid pollenallergi innebär vaccinationen att kroppens immunförsvar gradvis utsätts för det specifika pollen som man är allergisk mot, vilket kan resultera i en minskning av symtomen. Denna behandling kan ofta lindra allergiska besvär.