Pälsdjursallergi

Allergi mot djur är en av de vanligaste allergierna, särskilt när det kommer till häst, katt och hund. Även om dessa allergier oftast börjar i barndomen, kan de dyka upp vid vilken ålder som helst i livet. Dessa djur är de vi mest tenderar att vara allergiska mot i Sverige. Allergi mot pälsdjur kan påverka ens dagliga livskvalitet, och många svenskar kämpar för att balansera kärleken till sina husdjur med sina allergiska reaktioner. Att känna igen tecknen tidigt kan hjälpa individer att vidta åtgärder innan allergin förvärras eller sprider sig.

Pälsdjursallergi: vad du behöver veta och hur du hanterar den

Vad innebär pälsdjursallergi?

Pälsdjursallergi är en reaktion mot proteiner som finns i ett djurs saliv, urin och talgkörtlar, samt i dess päls. Denna allergiska reaktion kan variera i svårighetsgrad från mild till mycket svår. För att utveckla denna typ av allergi krävs att man har varit i kontakt med djuret. Det är viktigt att notera att även om man inte har direkt kontakt med ett djur kan man ändå utsätts för allergener genom luftburna partiklar. I vissa fall kan pälsdjursallergi också orsaka mer allvarliga allergiska reaktioner, som anafylaxi.

Många som lider av pälsdjursallergi kan också uppleva en försämring av deras generella hälsa över tid. Även om den mest effektiva pälsdjursallergi behandlingen är att avlägsna djuret som framkallar allergin, finns det flera andra metoder för att behandla pälsdjursallergi.

Orsaken till pälsdjursallergi

Symptomen uppkommer när dessa allergiframkallande ämnen fastnar i ögon, näsa eller lungor. På lång sikt kan obehandlad pälsdjursallergi leda till kroniska andningssvårigheter. Allergin tenderar att utvecklas i unga år, men även vuxna kan drabbas, och det är vanligt hos de med astma.

Vilka djur kan orsaka allergi?

Häst, hund och katt toppar listan över de djur vi oftast blir allergiska mot. Fåglar, gnagare och vissa andra smådjur kan också framkalla allergiska reaktioner hos känsliga individer. Det är även viktigt att notera att även om vissa djur anses vara "allergivänliga", kan individers reaktioner variera baserat på deras unika immunrespons. Även om sköldpaddor, akvariefiskar, ormar och ödlor brukar vara allergivänliga är det bäst att vara noggrann och rådgöra med läkare om man vill skaffa ett djur. 

Det är viktigt att komma ihåg att individuella reaktioner kan variera. Vissa människor kan vara känsliga för vissa djurarter men inte andra, vilket gör det viktigt att göra allergitester om man misstänker en pälsdjursallergi. Efter att ha konsulterat en läkare kan du få medicin ordinerad som kan lindra symptomen. Om du är på jakt efter produkter som kan hjälpa vid allergier, kolla in vårt utbud på DOZ Apotek.

Symptom att hålla koll på

Symptomen på pälsdjursallergi inkluderar klåda och rinnande ögon, rinnande näsa, nysningar, täppt näsa och i vissa fall astma. Det är inte ovanligt att personer även upplever trötthet eller huvudvärk vid svåra allergiutbrott. 

Vid direktkontakt med det allergiframkallande djuret kan även hudreaktioner som eksem och nässelfeber uppstå. Till skillnad från andra allergier kan pälsdjursallergi symtom ibland försenas, vilket betyder att de inte uppträder omedelbart efter exponering. Ofta kan symtomen förvärras under natten när man sover i närheten av områden där ett pälsdjur ofta har varit, som till exempel på en soffa eller säng.

Hur blir man av med pälsdjursallergi? Förebyggande tips

Om det finns många allergiker i din familj bör du undvika att skaffa pälsdjur. Detta minskar risken för att framtida generationer också ska drabbas. Exponering för djur under längre tid kan leda till att personer med exempelvis pollenallergi utvecklar en korsallergi mot djur. 

Om du ändå väljer att skaffa djur, kom ihåg att vara noga med städningen och undvika mattor i hemmet. Det är också rekommenderat att hålla djur utanför sovrummet för att minska exponeringen för allergener under natten. Om du bor i ett område med hög pollenkoncentration kan kombinationen av pollen och pälsdjursallergener förvärra symtomen, så det är klokt att vara extra försiktig under pollensäsongen.

Behandling av pälsdjursallergi

Det finns medicinska behandlingar för pälsdjursallergi. En av de mest lovande behandlingsmetoderna är immunoterapi (även känd som allergivaccination), där små, regelbundna doser av allergenet ges till patienten i syfte att gradvis öka toleransen. Denna metod kan minska symtomen eller till och med bota allergin över tid, men det är viktigt att genomgå denna behandling under överinseende av en specialist. Det finns även andra medicinska alternativ såsom antihistaminer, kortikosteroider och bronkdilaterande mediciner (speciellt om det finns astmasymptom).

Men ibland kan det viktigaste och mest effektiva för att börja behandla pälsdjursallergi vara att avlägsna djuret. När det är gjort behöver hemmet, inklusive möbler och inredning, städas. Det är viktigt att komma ihåg att även om man har avlägsnat djuret, kan allergener fortfarande finnas kvar i hemmet i månader, så regelbunden städning är avgörande.

Städa så här när pälsdjuret är avlägsnat: 

  • Dammsug, med allergentätt filter de utrymmen som är svåra att komma åt.
  • Dammsug rejält de mattor, bilmattor och andra textilier som inte kan tvättas.
  • Gör dig av med stoppningar och möbler där ett pälsdjur har legat.
  • Torka av det som som kan torkas med en fuktig trasa.
  • Tvätta det som går att vattentvätt i minst 60 grader.
  • Om möjligt, överväg att använda luftrenare i hemmet för att minska mängden allergener i luften.
  • Använd andningsskydd eller ansiktsmask när du städar för att minska risken att inandas allergener.

Besöka vänner och platser med pälsdjur trots allergi

Även om du är allergisk mot pälsdjur behöver det inte betyda att du måste undvika vänners och familjers hem där dessa djur finns. För att förbereda dig inför ett besök kan du överväga att ta antihistaminer i förväg, vilket kan hjälpa till att dämpa eventuella allergiska reaktioner. När du väl är där, undvik att röra vid djuret och tvätta händerna ofta, särskilt innan du rör vid ditt ansikte. Genom att ta dessa försiktighetsåtgärder och med hjälp av lämplig medicinering kan du fortsätta njuta av sociala tillställningar och ha roligt utan att låta allergin styra ditt liv.

Läs mer om olika sorters allergier

Källa: Internetmedicin, Vårdguiden 1177

Publicerad: 21022022 Uppdaterad: 20230918