Barn och förkylning

Laddar...

Vi skickar ett mejl till dig när produkten är tillbaka i lager

Genom att klicka på Skicka godkänner du vår policy gällande personuppgifter.

Förkylning hos barn är en av de vanligaste sjukdomarna vi har. Barn blir lätt förkylda eftersom de inte har färdigutvecklat immunförsvar och blir därför lättare förkylda än vuxna. Barn får ofta förkylning, 5 – 10 gånger om året är normalt. 



Förkylning – barn

Vad är förkylning?

Förkylning är en virusinfektion i de övre luftvägarna. En förkylningssymtom är normalt sett täppt och snorig näsa, hosta och ont i halsen. Barn med förkylningssymtom får också ofta feber, sömnsvårigheter och sämre matlust när de är förkylda.

Barn får förkylning normalt 5 – 10 per år och de yngsta barnen (under 3 år) är mest utsatta. Spädbarn (under 6 månader) blir sällan förkylda. Förkylning förebyggs bäst med god handhygien. Bra handtvättsrutiner kan därför minska antalet förkylningar för barn.

Vad kan man göra med förkylda barn? Fem tips när barnen är förkylda

  • Se till att barn med förkylning får i sig tillräckligt med vätska.
  • Barn med feber bör vara lätt klädda.
  • Sänk temperaturen i sovrummet om barnet har feber.
  • Utsätt inte barnet för passiv rökning.
  • Låt barn med täppt näsa sova med huvudet högt.

Hur får man bort en förkylning hos barn?

En vanlig förkylning hos barn går normalt över av sig själv efter en vecka. Barn med förkylningssymtom behöver inga, samt att det inte finns några mediciner som botar förkylningen. Behandlingen av barn med förkylning inriktas på att lindra besvären.

Kom ihåg att läsa bipacksedeln innan du använder läkemedel.

Här hittar du receptfria saltvattenlösningar, näsdroppar och hostdämpande hjälp för ditt barn.

Förkylningssymtom hos barn

Förkylningssymtom hos barn kan variera, men det finns några vanliga tecken att hålla utkik efter. Först och främst uppvisar barn ofta tydliga förkylningssymtom som snuva och hosta. Om ditt barn har en långvarig snuva, kan det vara ett tecken på att förkylningen håller i sig längre än vanligt. Det är speciellt viktigt att vara uppmärksam om du märker grönt snor hos ditt barn, eftersom det kan indikera en bakteriell infektion.

Förkylning hos spädbarn är särskilt oroande för många föräldrar eftersom de små är så sårbara. Om du märker att ditt spädbarn visar förkylningssymtom, bör du omedelbart kontakta en läkare. 

Det är alltid bäst att vara försiktig och uppmärksam när ditt barn visar tecken på förkylningssymtom. Vi ska därför gå igenom de förkylningssymtom som är bra att känna till och kunna känna igen:

Feber vid förkylning

Barn med förkylning kan få feber, vilket är en helt naturlig reaktion på sjukdom. Högre kroppstemperatur hjälper immunförsvaret med att arbeta mer effektivt. Se till att barnet dricker ordentligt när det har feber för att förhindra uttorkning (dehydrering). Feber vid barns förkylningar är oftast låga. 

Om ditt barn har behov av febernedsättande medicin (vanligtvis rekommenderas inte det förrän temperaturen är över 39° C) så är paracetamol förstavalet. Paracetamol doseras efter barnets vikt och det är viktigt att du väljer rätt styrka och dos.

Du bör inte ge febernedsättande medicin till barn yngre än 3 månader utan att först ha pratat med läkare. Förkylning hos små barn bör övervakas noga vid feber. 

Täppt näsa

Saltvatten rekommenderas vid täppt näsa hos barn. Saltvatten löser upp slemmet så att det blir lättare att snyta bort. Saltvatten finns som spray och droppar och kan användas så ofta man önskar. Små barn som har svårt att amma på grund av täppt näsa kan få droppar med saltvatten eller bröstmjölk i näsan före måltiden.

Saltvattenlösningar för barn köper du här.

Slemhinneavsvällande medel kan användas om saltvatten inte ger tillräcklig effekt. För bäst effekt kan du använda saltvatten och rensa barnets näsa innan du använder det avsvällande medlet.

Slemhinneavsvällande medel drar samman slemhinnorna i näsan så att det blir lättare att andas. Långtidsbruk kan leda till kronisk nästäppa och för barn är rekommendationen att inte använda detta i fler än 5 sammanhängande dagar.

Barn under 2 år ska inte använda slemhinneavsvällande medel utan att först ha rådgjort med läkare.

Slemhinneavsvällande lösning som spray eller pipett handlar du här.

Slemhosta

Slemhosta är en hosta som består av slem. Vid slemhosta bör man inte använda hostdämpande medicin utan hellre lösa upp slemmet så att det kan hostas upp. Låt barnet dricka mycket, men inte mjölk, är det bästa rådet för att lösa upp slem. Om dryck inte är tillräckligt kan slemlösande hostmedicin provas.

Var noga med att läsa på bipacksedeln så att du får rätt dosering för ditt barn.

Slemlösande hostmedicin hittar du här

Ont i halsen

Ont i halsen är ett annat vanligt symtom hos barn med förkylning. Smärtan kan variera från en lätt irritation till svår smärta som gör det svårt för barnet att svälja. I vissa fall kan rodnad eller vita fläckar synas i halsen, vilket kan vara tecken på en streptokockinfektion. Om ditt barn klagar över ont i halsen, kan det hjälpa att ge dem kalla drycker eller glass för att lindra smärtan. 

För äldre barn kan halstabletter eller smärtstillande medel som paracetamol övervägas, men alltid efter samråd med läkare. Om barnets ont i halsen åtföljs av hög feber, svårighet att andas, eller om symtomen kvarstår i mer än några dagar, bör du kontakta sjukvården. Det är också viktigt att notera att små barn och spädbarn sällan klagar direkt över halsont, men kan visa tecken genom att vara mer irritabla, vägra att äta eller ha svårt att svälja. I sådana fall är det viktigt att snabbt söka medicinsk rådgivning. 

Hur länge kan barn vara förkylda?

Barns förkylningar varar oftast mellan 7 och 10 dagar. 

Hur länge ska barn vara hemma vid förkylning?

Barn bör hålla sig hemma så länge de har feber och känner sig sjuka. Det rekommenderas ofta att barnet stannar hemma minst en dag efter febern har avtagit. Detta för att barnet ska kunna återhämta sig ordentligt.

Långvarig snuva hos barn

Långvarig snuva hos barn kan orsakas av en mängd faktorer, inklusive ihållande infektioner, allergier eller exponering för irriterande ämnen i miljön. Om ditt barns snuva kvarstår i mer än två veckor eller om det åtföljs av andra symtom som feber eller öronsmärta, bör du söka medicinsk rådgivning. Det är viktigt att identifiera och behandla orsaken till den långvariga snuvan för att säkerställa barnets välbefinnande.

Grönt snor hos barn

Barn kan ha både klar och färgad snuva, vanligtvis känt som grön snuva hos barn. Det är allmäntillståndet hos barn som bestämmer hur man ska agera. Grönt snor hos barn kan indikera en bakteriell infektion. Själva färgen på snoret är inte det viktigaste att övervaka. Det är allmäntillståndet hos barn som är viktigt för hur man ska agera, så föräldrar bör övervaka andra symtom. Kontakta läkare om du är orolig för ditt barns hälsa.

Hur länge smittar förkylning: Undvik att smitta bebisar

Det är viktigt att hålla nyfödda och spädbarn borta från sjuka personer för att minimera risken för smitta. Många föräldrar undrar hur länge en förkylning smittar när det gäller bebisar. När du är förkyld, undvik att träffa en bebis, eftersom de har sämre immunförsvar. Speciellt när man är nyförkyld. Efter 7-10 dagar smittar oftast inte en förkylning längre, men har du ihållande symtom är det bra att rådgöra med läkare innan man träffar en bebis. Som förälder är det därför bra att veta hur länge en förkylning smittar för din bebis skull. 

Ihållande förkylningssymtom

Vidare, om ditt barn är lite äldre, men du märker att de har förkylningssymtom som inte verkar gå över, kan det vara en indikation på att något annat är fel. Barn med förkylningssymtom bör övervakas noga, särskilt om de har haft förkylningssymtom en längre tid. Detta är ännu viktigare när det handlar om förkylning hos små barn, eftersom de kanske inte alltid kan kommunicera hur de känner sig. 

När ska du söka vård?

  • Om barnet har hög feber och försämrat allmäntillstånd.
  • Om ditt barn får feberkramper.
  • Om du inte får i barnet mat och dryck.
  • Om barnet har andningssvårigheter eller hostar kraftigt.
  • Om ditt barn är yngre än 3 månader och har feber.
  • Om barnet har ihållande hosta eller svår nästäppa.
  • Vid misstanke om allvarlig sjukdom.

Bra att ha hemma när barnen är förkylda

Fem tips när barnen är förkylda

  • Se till att barnet får i sig tillräckligt med vätska.
  • Barn med feber bör vara lätt klädda.
  • Sänk temperaturen i sovrummet om barnet har feber.
  • Utsätt inte barnet för passiv rökning.
  • Låt barn med täppt näsa sova med huvudet högt.

En vanlig förkylning går normalt över av sig själv efter en vecka. Det finns inga mediciner som botar förkylningen så behandlingen inriktas på att lindra besvären.
Kom ihåg att läsa bipacksedeln innan du använder läkemedel.

Här hittar du receptfria saltvattenlösningar, näsdroppar och hostdämpande hjälp för ditt barn.

Feber vid förkylning

Feber är en helt naturlig reaktion på sjukdom. Högre kroppstemperatur hjälper immunförsvaret med att arbeta mer effektivt. Se till att barnet dricker ordentligt när det har feber för att förhindra uttorkning (dehydrering). Feber vid barns förkylningar är oftast låga. 
Om ditt barn har behov av febernedsättande medicin (vanligtvis rekommenderas inte det förrän temperaturen är över 39° C) så är paracetamol förstavalet. Paracetamol doseras efter barnets vikt och det är viktigt att du väljer rätt styrka och dos.

Du bör inte ge febernedsättande medicin till barn yngre än 3 månader utan att först ha pratat med läkare.

Källa: Internetmedicin

Publicerad 20220224 Uppdaterad 20230920

Förnya bank ID-session?
Din BankID session håller på att löpa ut. För att fortsätta vara inloggad behöver du förnya din session genom att bekräfta nedan
Kvar till utloggning