Tvätta händerna på rätt sätt

Förkylnings- och influensasäsongen är här och många av oss kommer att utsättas för smitta i någon form. Som tur är finns det ett par saker du kan göra själv för att minska risken för att drabbas.

Måste jag tvätta händerna med vatten och tvål?

Att bara tvätta händerna med vatten minskar inte risken för smittspridning, eftersom enbart vatten inte får bort fetter, oljor och proteiner som ingår i traditionell smuts. 

Ytterligare en bra regel, oavsett säsong och sjukdomar i din närmiljö, är att tvätta händerna med tvål och varmt vatten innan du ska äta eller laga mat, och när du har varit på toaletten. Även när du har varit ute eller du ser synlig smuts bör du tvätta händerna. Smittsamma mikroorganismer fastnar gärna på händer och ytor, som till exempel dörrhandtag.

Har du inte möjlighet att tvätta med tvål och vatten, eller märker att händerna blir torra av tvätt, så är handdesinfektion ett alternativ. Tänk bara på att handsprit inte skyddar mot alla virus, till exempel de som ger magsjuka. Då fungerar tvål och vatten bättre.

Köp sköna handtvålar från DOZ Apotek.se

Hur tvättar du händerna för att minimera smittrisken?

  • Skölj först händerna i varmt vatten. Fingervarmt vatten dödar i och för sig inte bakterierna men varmt tvålvatten avlägsnar de naturliga oljorna på händerna som för med sig smuts och bakterier bättre än kallt tvålvatten.
  • Jobba upp ett ordentligt tvållödder.
  • Sedan tvålar du in hela händerna (alla fingrar, handflator, ovansidan av händerna, mellan fingrarna, naglarna och handlederna) ordentligt med tvål i  minst 20 sekunder, enligt Folkhälsomyndigheten. Glöm inte att ta med runt handled och underarm där stänk av olika slag lätt landar. 
  • För att inte få tillbaka samma bakterier igen på händerna, kan du ta en bit papper för att stänga av kranen.
  • Torka händerna helt torra. För hushåll med flera personer är det bra att alla använder varsin handduk.

Vill du använda handsprit kan du applicera den nu, när händerna är helt torra. För att alkoholen i handspriten ska få chans att döda bakterier måste du gnugga händerna med handspriten tills händerna känns helt torra. 

Handdesinfektionsmedel kan du även använda för att rengöra till exempel fjärrkontroller, mobiltelefoner, lysknappar, datamus och tangentbord. Välj våtservetter för att döda bakterierna så att ingen vätska kommer in. 
För diskhoar och kranar funkar flytande desinfektionsmedel bra. 

Om har problem med torra händer så smörj in dem regelbundet. Köp handkräm här.

Smörj in händerna med en handkräm från DOZ Apotek.se

O'Keeffe's Working Hands handkräm tub
109,00 kr
Gunry Olive hand cream
20,00 kr
Weleda Sensitive Hand Cream
99,00 kr
Mains & ongles
89,00 kr
Depend O2 Aloe Vera Hand & Cuticle Cream
79,00 kr

Fler tips för att minska smittspridning

  • Nys och hosta i armvecket för att inte sprida vidare små droppar av smittämnen till din omgivning. Att hosta i en näsduk är också ett alternativ
  • Håll dig hemma och vila när du är sjuk. Dels tillfrisknar du själv snabbare, dels smittar du inte människor i din närhet. 


Källa: Folkhälsomyndigheten, med flera.

Förnya bank ID-session?
Din BankID session håller på att löpa ut. För att fortsätta vara inloggad behöver du förnya din session genom att bekräfta nedan
Kvar till utloggning