Vad du behöver veta om löss

Barn på förskolor och skolor är särskilt utsatta för huvudlöss på grund av lek med mycket närkontakt. Den vanligaste orsaken till huvudlöss är överföring från huvud till huvud. Regelbunden kontroll efter löss är det bästa sättet för att förebygga spridning och större utbrott. Leta därför löss på barnen minst en gång i månaden.

 

Huvudlöss

Barn på förskolor och skolor är särskilt utsatta för huvudlöss, ofta kallade hårlöss, eftersom deras lek ofta innebär mycket nära kontakt med varandra. Alla kan drabbas av löss, och det är inte kopplat till personlig hygien. Kom ihåg att huvudlöss inte orsakar spridning av sjukdomar, men är en obehaglig förekomst som kan vara skönt att undvika.

Varför får man löss?

Den vanligaste orsaken till hårlöss är överföring från huvud till huvud. Regelbunden kontroll är det bästa sättet för att förebygga spridning och större utbrott. Leta därför efter löss på barnen minst en gång i månaden. Detta är ett viktigt steg i att förebygga löss.

Hur upptäcker jag löss i håret?

Huvudlöss trivs bäst i nacken, bakom öronen och bak på huvudet. De kan leva på hårbotten i flera veckor utan att upptäckas. Tecken på hårlöss kan vara: 

  • Klåda - Orsaken till klåda hos många är lössens saliv, men inte alla upplever klåda!
  • Sår eller infektioner i hårbotten - Det kan komma av upprivna bett.
  • Lusens avföring - Avföringen ser ut som svart pulver och kan upptäckas på kudde eller tröjkrage.

Hur ser huvudlöss ut?

Vuxna hårlöss är 2-3 millimeter långa och kan ha olika färger: grå, genomskinlig, svart, brun eller röd (direkt efter att de har sugit blod). Unga löss liknar vuxna löss, men är mindre och ofta mer genomskinliga i färgen.

Hur ser lusägg ut?

Lusägg med innehåll sitter rejält fast i hårstråna närmast hårbotten och har en gulvit, genomskinlig färg. Kläckta ägg har en vitare färg. Ägg som sitter längre än 1 cm från hårbotten är ofta redan kläckta eller döda. Både löss och lusägg kan ses med blotta ögat, men förstoringsglas är bra för att kunna se detaljer.