Hur växer hår?

Håret skyddar huvudbotten mot solens strålar och bidrar till att reglera huvudets temperatur. För många betyder håret också något för identiteten, utseendet och hur man uppfattas av andra. 

Några har tjockt och långt hår, andra har tunt och kort hår. Upplever du håravfall eller tunnare hår kan detta ha stor påverkan på livskvalitén. Lyckligtvis finns det mycket du kan göra för att ta hand om håret eller stimulera till ökad hårväxt.

Hur växer hår?

Hår växer från små hårsäckar i huden som producerar keratin, ett protein som bygger upp hårstråna. Håret går igenom tre faser: anagen (växtfas), katagen (vilofas) och telogen (fällningsfas). I genomsnitt växer håret ungefär 0,5 till 1,7 centimeter per månad, eller ungefär 6-20 centimetrar per år. Hårväxten beror på flera faktorer, såsom ålder, kön, hälsa och årstid. Håret växer som snabbast då man är mellan 15 och 35 år, och mer när vädret är varmt.

Kan man få håret att växa snabbare?

Det finns flera tips och råd för att få håret att växa snabbare, men det är inte säkert att alla fungerar för alla. Här är några av de vanligaste:

  • Återfukta håret med en hårinpackning som innehåller näring.
  • Ät hälsosamt och ta eventuellt kosttillskott som innehåller vitaminer och mineraler som är bra för håret.
  • Massera hårbotten regelbundet med naturliga oljor eller en borste för att stimulera blodcirkulationen och hårsäckarna.
  • Använd värmeskydd när du stylar håret med plattång eller fön, och undvik att tvätta håret för ofta eller använda kemikalier som sliter.

Hårets livscykel

Håret består av hårstrå (dött) och hårroten (levande). Människohuvudet har mellan 80 000 och 120 000 hårstrå och det är vanligt att tappa mellan 60 och 100 hårstrå per dag. Varje hårstrå sitter fast i en hårsäck som ger håret näring. I hårbotten finns också fettproducerande talgkörtlar som smörjer hårbotten och ger håret glans. Varje hårstrå genomgår olika faser från det att håret börjar växa tills att det trillar av.

  • Växtfasen är när håret växer och blir längre. Växtfasen är på mellan två och sju år och så många som 90% av hårsäckarna befinner sig samtidigt i växtfasen.
  • Övergångsfasen är när håret slutar växa och hårroten skrumpnar.
  • Vilofasen, eller dvalan, är när hårroten skrumpnar och försvinner. Håret stöts ut från hårbotten för att göra plats för en ny hårsäck.

Om faserna är något kortare eller längre än normalt eller när man får flera hår som befinner sig i vilofasen kan detta resultera i till exempel tunnare hår.

Visst du att alla inte kan få lika långt hår? Hur långt hår du får är ofta medfött och till viss grad ärftligt för både män och kvinnor. Det finns ingen dokumentation på att håret blir kortare ju äldre man blir men övergångsfasen och vilofasen blir längre. Du kan då uppleva att håret växer saktare och blir kortare.