Springmask

Springmask kan kännas lite obehagligt men är möjligt att bota receptfritt i många fall! Det är en infektion med masken Enterobius vermicularis i tarmen. Masken är cirka en centimeter lång och ser ut som en gulvit tråd. Honmasken kryper ur tarmen och lägger ägg runt ändtarmsöppningen under natten. Vi vill hjälpa dig tackla dessa små krabater och lindra klådan av springmask med vår guide.

 

Behandla springmask effektivt

Hur behandlar jag springmask?

Du kan behandla springmask med receptfria läkemedel i många fall. Det står på paketen exakt hur du ska gå tillväga och det är mycket viktigt att följa instruktionerna till punk och pricka, då springmask har en lång och långsam resa genom tarmen. För att på bästa sätt kunna behandla springmask är det bra att känna till vad springmask är.

Vad är springmask?

Vad är springmask egentligen? Det är en infektion med masken Enterobius vermicularis i tarmen. Masken är cirka en centimeter lång och ser ut som en gulvit tråd. Honmasken kryper ur tarmen och lägger ägg runt ändtarmsöppningen under natten. En mask kan lägga flera tusen ägg. Under loppet av några timmar är äggen mogna och kan smitta andra eller komma ner i tarmen igen hos en som redan är smittad. Äggen kläcks vanligen i tarmen och där utvecklas även nya maskar som kan lägga nya ägg. Denna cykel tar 2 – 7 veckor. 

Efter ett par dygn dör maskar och larver, men inte äggen. När avföringen återfår sin normala färg så har hela dosen passerat mag-tarmkanalen. Glöm därför inte att noga följa behandlingsinstruktionerna och behandla ytterligare en gång efter 2 — 3 veckor för att slippa att masken återkommer gång på gång. Tänk på att behandla alla i familjen, även de som inte visar symptom.

Hur vet man att man har springmask?

Masken och äggen är synliga för blotta ögat i avföringen eller runt ändtarmsöppningen. Springmask är lättast att upptäcka på kvällen ungefär 2 – 3 timmar efter att barnet lagt sig.

Tips om du eller din familj har fått springmask

Bra hygien är viktigt för att hindra ny smitta. Huvudregeln är att vara noga med handtvätt, särskilt efter toalettbesök och före måltider. Om du inte har tillgång till tvål och vatten rekommenderas handdesinfektionsmedel. 

Du kan även använda dig av dessa tips för att göra tiden med springmask så kort som möjligt.  

 • Klipp naglarna korta och håll dem rena. Beställ nagelsax till familjen här. 
 • Duscha varje morgon för att avlägsna nylagda ägg. Tvätta rumpan ordentligt på alla i familjen. 
 • Håll badrum och toalett stol ren, städa gärna dagligen under ett utbrott av springmask. Här hittar du våra städprodukter för hemmet.
 • Byt underkläder och sängkläder dagligen under behandlingsperioden.
 • Använd gärna pyjamas som sitter åt tajt.

Om du har barn är det viktigt att meddela förskola eller skola så fort du upptäcker springmask. Sedan kan barnet gå i förskola eller skola dagen efter att ni påbörjat behandling. 

Lindra klåda från springmask

Springmask orsakar ofta en intensiv klåda i ändtarmsöppningen som ofta förvärras på kvälls- och nattetid. För att lindra klåda av springmask kan kylsalvor och milda bedövningskrämer hjälpa till. Dessa produkter kan du köpa receptfritt på apoteket. 

Att undvika att klia det drabbade området är också viktigt, eftersom det kan leda till infektioner och vidare spridning. Om klådan är väldigt intensiv och stör sömnen kan läkare ordinera receptbelagda mediciner, eftersom det kan göra det svårare att komma till ro och sova. 

Vad händer om man inte behandlar springmask?

Om springmask inte behandlas, kan det leda till återinfektion och spridning till andra familjemedlemmar och personer i närheten. Dessa maskar är mycket smittsamma, och ägg kan lätt spridas via kläder, sängkläder och leksaker. Då löper man risken att hela hushållet bli infekterat och då är det betydligt mycket svårare att bli av med. Därför är det viktigt att behandla direkt, eftersom komplikationer av upprepad exponering och obehandlad springmask har komplikationer.

Komplikationer av långvariga infektioner

Så vad händer om man inte behandlar springmask? Den intensiva klåda som orsakas av springmask kan leda till sömnstörningar. Trots att dessa maskar vanligtvis inte orsakar allvarliga hälsoproblem, kan kroniska eller långvariga infektioner hos barn leda till irritabilitet, viktminskning och i vissa fall inlärningssvårigheter på grund av sömnbrist. Kontinuerligt kliande kan också resultera i sår och hudinfektioner om huden blir inflammerad. Därför är det viktigt att behandla springmask vid första tecken på infektion.

Meddela förskola eller skola om du upptäcker springmask

Barnet kan gå i förskola eller skola dagen efter att ni påbörjat behandling. 

Springmask orsakar ofta en intensiv klåda i ändtarmsöppningen som ofta förvärras på kvälls- och nattetid. Springmask kan också göra det svårare att komma till ro och sova. Masken och äggen är synliga för blotta ögat i avföringen eller runt ändtarmsöppningen. Springmask är lättast att upptäcka på kvällen ungefär 2 – 3 timmar efter att barnet lagt sig. 

Hur smittar springmask?

Springmask smittar lätt! Äggen som maskhonan lägger utanför ändtarmen kan lätt föras över till andra - till och med via damm! Äggen kan överleva upp till två veckor utanför människan. Om du får ägg i munnen kläcks de i tarmen och efter 3 – 4 veckor är masken fullvuxen i ändtarmen.

 • Direkt smitta med ägg från honmasken från ändtarm till mun. Ett barn kan klia sig i rumpan och därefter stoppa händerna i munnen.
 • Indirekt smitta av honägg från ändtarm till mun. Barnet kan klia sig i rumpan, därefter överförs äggen till en leksak, mugg, mat eller något liknande som ett annat barn senare stoppar i munnen.
 • Smitta via luften när ägg fäster sig vid dammkorn som virvlar runt och därefter andas in och sväljs. 

Just för att springmask smittar så lätt är det viktigt med bra handhygien. Har du inte tillgång till tvål och vatten rekommenderas handdesinfektionsmedel. Springmask är svårt att få bukt med utan att använda receptfria läkemedel och behöver noggrann behandling för att inte bli ett kvarstående problem. 

Ska jag söka vård för springmask?

Du behöver behandla springmask om du eller någon i din familj har symptom, vilket oftast kan göras i hemmer. Men i de fall du ska söka vård är när:

 • Om ditt barn har mask och är under två år eller väger mindre än 10 kg. 
 • Om egenbehandling med receptfri medicin inte hjälper. 
 • Om barnet har klåda i rumpan utan att det finns en känd orsak.

Läkemedelsbehandling med Vermox


Källor: Kry, Vårdguiden 1177.