Bada med mens

Kan man bada när man har mens? Självklart kan du bada – i havet, i sjön eller i poolen när du har mens. Här tipsar vi om några saker du ska tänka på innan du hoppar i vattnet.


Kan man bada med mens?

Det vara en bra idé att planera ditt bad efter din menscykel. Om du vet när din mens kommer och hur mycket du brukar blöda kan du välja ett mensskydd som passar för din blödningsmängd. Om du har riklig mens kan det vara bättre att undvika att bada de första dagarna, eftersom risken är större att ditt mensskydd läcker eller blir fullt snabbare. Om du har lätt mens eller bara spotting kan du kanske bada utan mensskydd, eftersom blodet sköljs bort i vattnet och inte syns så mycket.

För det första behöver du ett mensskydd som passar för bad. Det vanligaste är att använda tampong, eftersom den sitter inne i slidan och suger upp blodet innan det kommer ut. Tampongen syns inte och du kan ha vilka badkläder du vill. 

Tamponger och menskoppar

Måste jag ha tampong när jag badar?

Om du inte vill eller kan använda tampong när du badar finns det andra mensskydd som fungerar i vatten. Ett alternativ är menskoppen, som är en liten kopp av silikon eller gummi som du sätter in i slidan och som samlar upp blodet istället för att suga upp det. Menskoppen kan sitta inne i upp till tolv timmar och töms sedan i toaletten eller i naturen. Menskoppen är ett miljövänligt och ekonomiskt alternativ till tamponger och bindor, men det kan ta lite tid att vänja sig vid den och lära sig hur man sätter in och tar ut den på rätt sätt.

Hur ofta ska jag byta tampong när jag badar?

Du behöver inte byta tampong efter varje gång du har badat, om du till exempel är på stranden. Men du ska byta tampong när du har badat klart för dagen, eller minst var fjärde timme. Det är viktigt att byta tampong regelbundet, även om du inte badar, för att undvika infektioner eller tampongsjuka, som är ett sällsynt men allvarligt tillstånd som kan uppstå om man har en tampong inne för länge.  

Kan jag bada i pool när jag har mens?

En myt är att man inte kan bada i klorerat vatten när man har mens, eftersom det skulle orsaka infektioner eller irritationer i underlivet. Detta är heller inte sant, eftersom klorvatten är desinficerande och inte skadar din naturliga bakterieflora i slidan. Men om du har känslig hud eller lätt får svampinfektioner kan det vara bra att skölja av dig med rent vatten efter badet och byta till torra underkläder.