Sommarredo hud

Nu är det dags att få huden sommarredo! Här får du sex enkla tips på hur du ökar din solsäkerhet och gör huden redo för solstrålarna med sommarhudvård.

 

Sommarredo hud – för långvariga och säkra resultat

1: Sommarhudvård: Ordentligt grundarbete är A och O

All bra hudvård börjar med en grundlig rengöring, även sommarhudvård. Efter ansiktsrengöringen bör du exfoliera huden för att ta bort döda hudceller som kan förhindra att hudkrämer och solkrämer absorberas ordentligt. Din färg blir jämnare om du har förberett huden ordentligt, nyckeln till att göra huden sommarredo. 

Var försiktig med peeling-produkter som innehåller syror, som glykolsyror och AHA-syror, innan du ska ut i solen. De gör huden mindre motståndskraftig och kan leda till pigmentfläckar från solexponering. Din hud är mer mottaglig för solskador om du inte skyddar den ordentligt med solskyddsfaktor, så till att göra den sommarredo.

2: Förebygg pigmentfläckar med solsäkerhet

Pigmentfläckar, även kända som "åldersfläckar" eller hyperpigmentering, har blivit allt vanligare, även bland unga personer. Dessa fläckar består av hudpigment som klumpar sig ihop och kan orsakas av solexponering i samband med användning av p-piller, graviditet, eller produkter med starka anti-ageing ingredienser. 

Solning är en känd orsak till pigmentfläckar. När du väl har fått pigmentfläckar är de svåra att bli av med. De kan ljusas upp eller bli helt osynliga under vinterhalvåret men dyker upp igen så snart du får lite solbränna. Men, det finns specialprodkter som kan förebygga fläckarna eller göra dem mindre synliga, i form av serum och specialkrämer. Solkrämer är det bästa du kan använda förebyggande.

3. Återfuktning under sommarhalvåret

När vädret blir varmare märker de flesta att huden inte är lika torr som på vintern. Du kan pröva att byta fuktkrämen mot en lättare variant, naturligtvis bra om den innehåller solskydd. Det är viktigt att notera att en kräm eller kosmetika som innehåller solskydd, eller SPF, inte är tillräcklig för att skydda mot stark sol eftersom man sällan använder dessa i den kvantitet som krävs för att uppnå SPF styrkan som står på förpackningen. Komplementera alltid med solkräm. 

4. Brun på ett säkert sätt

Visst kan du bli solbrun! Men det finns sätt att få en fin färg utan att behöva oroa dig för tidigt åldrande, cancer, rynkor eller pigmentfläckar. Brun-utan-sol-produkter från apotek är säkra och det finns ett stort utbud så du kan göra huden sommarredo, utan en sekund i solen! 

Skrubba huden och smörj in torra delar med fuktighetskräm innan applicering för att undvika fläckigt resultat. Det finns exempelvis fuktkrämer med brun-utan-sol-effekt som successivt ger en naturlig färg efter några dagars användning. Kom dock ihåg att brun-utan-sol-produkter inte ger skydd mot solen! Om du solar samtidigt ska du behandla huden som om den är vinterblek.

5. Bli brun och inte solbränd, med tillräckligt solskydd

Det är en vanlig missuppfattning att solskydd förhindrar dig från att bli brun, men det stämmer inte! I själva verket blir du brun samtidigt som det förhindrar solbränna, vilket är när huden blivit utsatt för för mycket sol och reagerar med klassiska tecken som rodnad, smärta och svullnad. Det finns ingen anledning att strunta i solskydd i hopp om att snabbt bli brun, eftersom det både är skadligt och kommer orsaka flagande hud om du bränner dig. Solskydd är avgörande, oavsett din ålder eller hudtyp. 

Sommarhudvård ger dig färg som håller samtidigt som du gör dig själv en tjänst inför framtiden! Med solkräm skyddar huden mot skadliga UV-strålar, vilket är en av huvudorsakerna till tidigt åldrande av huden. Samtidigt ökar risken för hudcancer, bara en av de allvarliga konsekvenser som bör undvikas. Pigmentfläckar och rynkor kan bli bestående med tiden, och när de väl har utvecklats är det svårt att ångra skadan. Var därför proaktiv och håll solstiftet och solkrämen i din dagliga rutin.

För att uppnå skyddet som står utmärkt på flaskan är det viktigt att alltid applicera solskyddsfaktor generöst. Kom ihåg att dina ögon också kan skadas av solen, så se till att bära solglasögon. En dagkräm med solskydd kan räcka för mycket korta perioder utomhus, som på vägen till och från arbetet. 

Om du planerar att spendera längre tid i solen, måste du applicera solskydd flera gånger under dagen. Särskilt om du befinner dig högt upp på skidresan eller nere vid strandkanten, där solen tar exponentiellt mer.

Här hittar du DOZ Apoteks solskyddsprodukter