Sola säkert

Laddar...

Vi skickar ett mejl till dig när produkten är tillbaka i lager

Genom att klicka på Skicka godkänner du vår policy gällande personuppgifter.

Rodnad, svullnad och smärta är tecken på solbränna och uppstår för att huden har fått mer sol än den tål. Vi har samlat några bra råd och tips om vad du kan göra om du har blivit solbränd.

 

Sola säkert i sommar  våra bästa tips för att undvika solskador

Vår- och sommarsolen är äntligen här och det finns få saker som slår känslan av solens varma strålar på huden. Ut och njut av solen, den är viktig för oss, men kom ihåg att skydda din hud. Att skydda och ta hand om huden är avgörande för att undvika smärtsamma solskador och soleksem samtidigt som det minskar risken för allvarliga hudsjukdomar. Fortsätt läsa för att ta del av våra bästa tips för hur du solar säkert i sommar! 

Här hittar du solskyddsfaktor för både barn och vuxna

Varför blir man solbränd?

Solbränna kan uppstå när huden utsätts för UV-strålning. UV-strålar från solen gör att pigmentceller i huden tillverkar melanin. Melanin ger huden färg och skyddar den. Blir uv-strålningen för intensiv räcker inte cellerna för att tillverka tillräckligt med melanin och du blir solbränd. Olika hudtyper tåler olika mängd UV-strålning innan den blir bränd. 

Så här gör du för att sola säkert i sommar – våra 7 bästa tips

  1. Börja försiktigt! Vår vinterbleka hud är inte van vid solens starka strålar i början av våren, det resulterar i att vi enklare bränner oss. 

     

  2. Använd alltid SPF! Bra solskydd är viktigt för att undvika att bli solbränd och minskar samtidigt risken för hudcancer. Tänk på att solens strålar kan ge skadlig effekt även under vintern, våren och hösten, bär därför solskydd året om! 

     

  3. Ta pauser från solen! Solen är som starkast mellan klockan 12 och 15, för att sola säkert bör du undvika att exponeras för direkt solljus under denna del av dagen. 

     

  4. Skydda med kläder, solhatt och solglasögon! Kläderna skyddar huden genom att minska mängden UV-strålning som når den. En solhatt ger skugga åt ansiktet, hårbotten och nacken, områden som är extra känsliga för solskador. Solglasögon med UV-skydd minskar risken för ögonskador orsakade av solens strålar. 

     

  5. Välj rätt solkräm! För att sola säkert behöver du säkerställa att den solskyddsfaktor du använder är optimal för din hudtyp. Du kan lära dig mer om hur du väljer rätt solkräm här

     

  6. Använd tillräckligt med solkräm! Många använder solkräm, men de använder på tok för lite. Sola säkert genom att smörja in dig med en handfull solkräm på hela kroppen, och ungefär en tesked solkräm i ansiktet. 

     

  7. Applicera ofta! Smörj in dig en halvtimme innan du ska ut i solen och upprepa varannan till var tredje timme, eller oftare om man badar eller svettas mycket. Var noggrann med utsatta områden som mun, näsa, öron och hals och smörj hårbotten om den exponeras för solen. 

Här hittar du After sun-produkter som kan vara sköna att använda efter en dag i solen

8 fakta om sol och solskydd som du kanske inte känner till

  • Solskyddsfaktor har ett bäst före datum, se därför till att den solkräm du använder inte har gått ut. Har solskyddsfaktorn passerat bäst före datumet förlorar produkten dess skyddande effekt. 
  • Förvara din solkräm torrt och mörkt. Exponeras solkrämen för värme och direkt solljus förkortas dess livslängd. 
  • Solen reflekteras i vatten, sand och snö. Det innebär att du blir exponerad för mer UV-strålning på platser där detta förekommer, exempelvis på en båt, på stranden eller i skidbacken. 
  • Moln släpper igenom UV-strålar, du behöver därför tänka på att sola säkert även på molniga dagar. 
  • Även vatten släpper igenom UV-strålar. Du kan skydda dig genom att använda vattenfast solkräm eller täcka huden med kläder. 
  • Även i skuggan blir du utsatt för UV-strålning, eftersom strålarna studsar från sidorna. När du befinner dig i skuggan minskar mängden UV-strålar som når din hud till hälften jämfört med när du är exponerad för direkt solljus.  
  • Att sola i solarium ger samma skadliga effekt som naturlig sol. 
  • Val av solskydd för barn är extra viktigt. Läs mer om hur du väljer solkräm och skyddar ditt barn på bästa sätt här. 
  • Vissa mediciner kan öka hudens känslighet för UV-strålning. För att få mer information om detta, kan du läsa bipacksedeln som finns i läkemedelsförpackningen. Det är också möjligt att fråga en läkare eller en av våra farmaceuter om vad som gäller för de mediciner du tar.

Symptom på solskada

Vanliga symtom på solskada är att huden är varm, röd och svullen. Du kan uppleva smärta, sveda eller klåda på det solskadade området. Även blåsor, sårbildning och utslag kan förekomma. Om ett större område har bränts i solen kan det uppstå symtom som huvudvärk, feber och trötthet. 

 

Hudcancer - den vanligaste formen av cancer i Sverige

Exponering för sol och UV-strålning ökar risken för hudcancer. Även om många är medvetna om solens negativa effekter, är verkligheten den att många slarvar med att skydda sig från de skadliga UV-strålarna. Idag är hudcancer en av de vanligaste cancerformerna i Sverige. 

Symptom på hudcancer

  • Börja med att flytta dig ur solen så snart du upptäcker tecken på solbränna.
  • Ta en kall dusch.
  • Smörj dig med en fet fuktighetskräm eller en after-sun-kräm flera gånger dagligen. Aloe vera kan lindra och har en kylande effekt på huden.
  • Undvik att vistas i solen 2 – 3 dagar efter att du blivit solbränd. Om du måste vara utomhus kort efter att du bränt dig i solen, skydda dig med kläder.
  • Receptfria krämer och liniment kan köpas på apoteket för att dämpa smärta och klåda på solbrända områden.
  • En mild hydronkortisonkräm/-salva (1%) kan användas för att dämpa inflammationen och lindra smärta och klåda.
  • Lokalbedövande salva eller liniment som innehåller lidokain kan verka lindrande mot smärta och klåda.
  • Receptfria smärtstillande tabletter, som innehåller paracetamol eller ibuprofen kan användas om det är smärtsamt.

 

Om du misstänker att du har hudcancer bör du söka vård hos en vårdcentral så snart som möjligt.

Förnya bank ID-session?
Din BankID session håller på att löpa ut. För att fortsätta vara inloggad behöver du förnya din session genom att bekräfta nedan
Kvar till utloggning