Soleksem

Soleksem är en allergisk reaktion på hudområden som utsätts för solljus. Soleksem kan utlösas av enbart solljus eller vara en kombination av solljus och ingredienser i ämnen som vi har ätit eller smort in oss med.

Vad är soleksem?

Soleksem kännetecknas av utslag eller irriterande klåda/knottror i huden efter att huden har varit utsatt för solens strålar. Soleksem går vanligen över av sig själv efter ett par dagar och blir sällan kroniskt. 

Soleksem ökar inte risken för hudcancer men upplevs som mycket besvärande för många. 

Orsaker till soleksem

Både UVA- och UVB-strålar kan leda till soleksem men mekaniken bakom denna allergiska reaktion är inte känd. Soleksem utlöses ofta av UVA-strålar, högt UVA-skydd är därför viktigt. Ljus hud är mer benägen att drabbas av soleksem än andra hudtyper. Soleksem kan utlösas av:

  • Ingredienser i krämer, lotion, parfym eller annat som kommer i direkt kontakt med huden.
  • Enbart solsken.
  • Läkemedel (vissa läkemedel kan göra dig mer känslig för solljus).

Symptom på soleksem

Soleksem kan komma allt från några timmar, till två dygn efter att du varit i solen. Soleksem blir ofta aktuellt om utslaget bara är lokaliserat till hudområdet som har varit utsatta för ljus (hals, armar med mera). Själva utslaget kan variera i utseende (ofta rodnar huden mycket), så det är viktigt att konstatera var på kroppen du har varit utsatt för solstrålar. Soleksem kan också orsaka klåda. 

Hur kan jag förebygga soleksem?

Soleksem är lätt att få flera gånger. Därför är det viktigt att den som har haft soleksem att skydda sig med bra solskydd, vilken solkräm man väljer och att vänja huden gradvis vid solen.

  • Undvik att utsätta dig för mycket sol på våren och tidigt på sommaren. Ge huden till att vänja sig vid solen.
  • Skydda dig mot solen med kläder, solkräm (minst SPF 15) och undvik solen mitt på dagen.
  • Byt solkräm om du tidigare fått soleksem av solkrämen.

Skydda dig alltid i solen