Att använda solkräm till kropp och ansikte är viktigt för att skydda huden mot skadliga UV-strålar från solen. Solkräm är en produkt som är avsedd att skydda huden mot solens skadliga UV-strålar. Det är viktigt att använda solkräm till kroppen och ansiktet varje gång du vistas utomhus, särskilt under sommarmånaderna när solen är starkast.
Vad vet du om de olika UV-strålarna som finns och vet du vad solfaktor är? Vi går igenom de olika sorterna och förklarar varför det är viktigt att skydda både dig och barnen, året om. Även med solskydd så kommer solens strålar att göra dig solbrun, men du minskar risken för skador som kan uppstå efter långvarig vistelse i sol.
Vad är solfaktor?
Solfaktor är en relativ siffra som anger hur länge du kan befinna dig i solen utan att bli solbränd, jämfört med att inte använda solskydd. Solfaktor anger skyddet mot UVB-strålar. Solskyddsfaktor i kombination med hur soltålig din hud är hjälper dig att uppskatta hur länge du kan vistas i solen utan att bränna dig. Tänk på att även om en solskyddsprodukt har hög SPF så betyder det inte att du är skyddad mot UVA-strålning.
Så här väljer du rätt solfaktor
Barn: Barns hud har nästan inget naturligt skydd mot solens strålar och är därför extremt känslig. Oavsett solstyrka: SPF 50+
Hudtyp 1: Ljus hudton, fräknar. Blont/rött hår. Extremt känslig och bränner sig ofta i solen. Låg solstyrka: SPF 20 – 30. Medel/hög solstyrka: SPF 50 – 50+
Hudtyp 2: Ljus hudton. Blont hår. Mycket känslig och bränner sig ofta i solen. Låg solstyrka: SPF 20. Medel/hög solstyrka: SPF 30 – 50
Hudtyp 3: Medelljus hudton. Mörkblont/mörkt hår. Känslig, men bränner sig sällan i solen. Låg solstyrka: SPF 20. Medel/hög solstyrka: SPF 20 – 50+
Hudtyp 4: Mörk hudton. Mörkt hår. Mindre känslig och bränner sig nästan aldrig i solen. Låg solstyrka: –. Medel/hög solstyrka: SPF 20 – 50.
Krav på solskyddsmedlet:
- Ska skydda mot både UVB- och UVA-strålning
- UVB-skyddet ska vara minst SPF 6
- UVA-skyddet måste vara minst en tredjedel av SPF
- Endast innehålla tillåtna UV-filter
- Det ansvariga företaget ska ha dokumenterat bevis för att produkten ger det skydd mot solens UV-strålning som produkten marknadsförs med genom att utföra standardiserade tester.
Krav på märkning:
- Märkning om produkten, hållbarhet, funktion, särskilda försiktighetsåtgärder och ingredienslista
- Bruksanvisning på svenska för hur produkten ska användas för att ge påstådd effekt
- Solskyddsprodukter får ej ha felaktig märkning om skyddande egenskaper, exempelvis ”sunblock”, ”fullständigt skydd” eller ”ger skydd hela dagen”
- Ska ha varningstexter på svenska om solexponering
- Solskyddsfaktorn på flaskan anger skyddet mot UVB-strålning
- Solskyddsmedlets effektivitet ska anges som kategori ”lågt skydd”, ”medelhögt skydd” ”högt skydd” eller ”mycket högt skydd”.
- Frivilligt: ha en symbol i form av en cirkel med texten UVA.
Här hittar du våra solskyddsprodukter – alltid till bra priser
Det här är UV-strålar och därför är de farliga
Ultravioletta strålar, UV-strålar, är elektromagnetisk strålning med kortare våglängd än vanligt ljus. UV-strålar är därmed inte synliga men de finns där och de kan skada vår hud. UV-strålar kommer naturligt från solen. Det finns också artificiella källor till UV-strålar, till exempel i solarier.
UV-strålar kan vara skadliga eftersom de kan orsaka DNA-skador i hudceller och kan leda till hudcancer.
UVA-strålar
Ultravioletta strålar, UV-strålar, är elektromagnetisk strålning med kortare våglängd än vanligt ljus. UV-strålar är därmed inte synliga men de finns där och de kan skada vår hud. UV-strålar kommer naturligt från solen. Det finns också artificiella källor till UV-strålar, till exempel i solarier.
UV-strålar kan vara skadliga eftersom de kan orsaka DNA-skador i hudceller och kan leda till hudcancer.
UVB-strålar
Egenskaper: Dessa strålar är huvudansvariga för vår solbränna. UVB-strålar stimulerar produktion av mer pigment och ger en djupare brun färg än UVA-strålar.
Skydd: På solkrämer anges skydd mot UVB-strålar.
IRA-strålar
Egenskaper: IRA-strålarna är de mest energirika UV-strålarna.
Skydd: Det är inte nödvändigt med skydd mot IRA-strålar. De stoppas i atmosfären.
Därför ska du skydda dig i solen
- Du kan bränna dig i solen. Att bränna sig ökar risken för hudcancer
- Solande kan öka talgproduktionen i huden och förvärra akne och finnar
- Solen kan orsaka utbrott av herpes (munsår) runt munnen
- Solen kan leda till förtida åldrande av huden och fler rynkor
- Solen kan leda till pigmentfläckar i huden
- Solen kan torka ut huden och soleksem
- Ansiktet är extra utsatt för solen, använd dagkräm med solskyddsfaktor.
Mediciner och sol
Vissa mediciner kan göra dig mer känslig för solljus. Om detta är aktuellt för dig, bör du skydda dig extra väl mot solen och i vissa situationer undvika solen helt och hållet. För att hålla koll på solens styrka kan du kontrollera UV-index. Ju högre UV-index, desto starkare strålning. Är du ute på havet med en klarblå himmel och solen står högt, så är det troligen ett mycket högt tal. Här kan du läsa mer om kombinationen sol och läkemedel.
Vad innebär kemiska och fysikaliska solfilter?
Solskyddsfaktorer skyddar dig från UV-strålning genom kemiska och fysikaliska filter. Kemiska solskyddsfilter absorberar UV-strålningen och omvandlar den till oskadlig strålning i huden, det är en kemisk reaktion. Fysikaliskt filter består av små partiklar som stannar ovanpå huden och reflekterar bort UV-strålarna. När du väljer solskyddsprodukter är det viktigt att komma ihåg att filtren skyddar olika bra mot UVA- och UVB-strålning.
Även om du använder ett solskyddsfilter så kommer fortfarande en liten andel UV-ljus att tränga ner i huden. Det går alltså inte att skydda sig till 100% från solens strålar.
Kan jag använda förra sommarens solkräm?
Svaret är både ja och nej på denna fråga. Det som avgör är hur solprodukten har förvarats under tiden. Har den varit utsatt för mycket sol och varma dagar kan hållbarheten förkortas. Då bör du alltså byta ut produkten.
Har du däremot förvarat solskyddsprodukten korrekt så gäller den hållbarhetstid som står angiven på förpackningen. Solskyddsprodukter vars bäst-före-datum har passerat bör också kasseras eftersom den skyddande effekten kan vara reducerad.
Kan solskyddsfaktor ge fläckar på kläder?
Ja, UV-filter i solskyddsprodukter kan tyvärr färga av sig. Se till att du verkligen smörjt in krämen ordentligt och att den hunnit gå in i huden innan du tar på dig kläderna.
Kan solskyddskrämer orsaka allergiska reaktioner?
Alla solskyddsprodukter i DOZ Apoteks sortiment är testade på ett stort antal människor och alla har visat god hudtolerans. Det är dock möjligt att ett fåtal personer ändå får en allergisk reaktion av en produkt. Om detta inträffar rekommenderar vi att du sköljer området med mycket vatten och sedan träffar en hudläkare som kan testa exakt vad du är allergisk mot, så att du kan undvika de ingredienserna i framtiden men ändå skydda dig i solen.
Applicering
När du använder solkrämen är det viktigt att täcka alla områden som kommer att utsättas för solen, inklusive ansiktet, öronen, nacken och händerna. Använd en generös mängd solkräm och se till att du applicerar den minst 30 minuter innan du går ut i solen.
För att minska risken för solskador och för tidigt åldrande av huden är det rekommenderat att använda solkräm till kroppen och ansiktet. Beroende på dina behov finns det olika typer av solkrämer att välja mellan, till exempel vattenresistenta för sol och bad, och solskydd för barn med hög solskyddsfaktor som är lättapplicerad. Det finns även särskilt anpassade solkrämer för ansiktet som undviker att huden blir fet. Inför ditt nästa utomhusäventyr, se till att du har med dig en bra solkräm till kroppen och ansiktet och som passar dina behov för att skydda din hud mot solens skadliga strålar.