Solskydd för barn

Barn har tunn hud med mindre pigment än vuxna och därför är det extra viktigt att använda solskydd för barn under sommarmånaderna för att skydda deras känsliga hud från skadliga UV-strålar.

Även molniga dagar kan  solskydd för barn och vuxna vara nödvändigt.  Att bli solbränd som ung ökar risken för att utveckla hudcancer. Personer med ljus hy är mer känsliga för solens strålar än de som har mörk hy men oavsett vilken hudfärg ska barn skyddas från solen. 


Olika sorters solskydd till barn

Solkräm

På varma och soliga dagar vistas vi gärna ute, vi ser lekande barn i solen på lekplatserna och stranden, då är det extra viktigt att skydda deras känsliga hud mot solen med hjälp av kläder och solskyddsfaktor. När du köper solskydd till barn är det viktigt att välja en som passar deras ålder, hudtyp och aktivitetsnivå för att se till att de får bästa möjliga skydd, solskyddsfaktor till bebis och barn finns upp till 50+. 
Solfaktor i solkräm är ett relativt tal som anger hur länge du kan vistas i solen utan att bli solbränd, jämfört med om du inte använder solkräm. Solfaktor anger skydd mot UVB-strålar.  Eftersom solskyddsfaktorer med högre skydd än 50 inte ger någon betydande ökning av UV-skyddet, är den högsta tillåtna solskyddsfaktorn som får anges på förpackningen 50+. Solskyddsprodukter bör ha märkning på svenska som varnar för riskerna med solning och som beskriver hur produkten ska användas för att få optimalt solskydd.

Skydda barn i solen genom att:

  • Solskydd bebis - För barn under 1 år är det bästa solskyddet att klä dem i tunna kläder som täcker hela kroppen. Solhatt på huvudet. 
  • Skydda barn mot sol genom att stanna inne eller i skuggan mitt på dagen då solen är som starkast. Detta är ungefär mellan klockan 11 och 15
  • Barn som kryper eller går kan vara svåra att få att stanna i skuggan, skydda bebis mot sol med minst solskyddsfaktor 30 på de ställen där kläder inte täcker huden. 
  • Barn som är 1 år eller äldre behöver också skyddas mot solen. Även här är kläder och hatt bästa solskyddet, använd solskyddsmedel på de kroppsdelar som inte täcks av kläder.

Så här smörjer du in barn

För att skydda barn mot sol på bästa möjliga sätt bör du: 

  • Smörj in solkrämen 30 minuter innan barnet ska ut i solen.
  • Stryk på ett jämntjockt lager. Barn behöver cirka en barnhandfull solkräm. Upprepa proceduren minst varannan timme och efter bad och om barnet har svettats mycket. 
  • Glöm inte läppar, näsa, öron och hals.
  • Smörj in barnet med fuktighetskräm efter att de vistats i solen.
  • Var noga med att solkrämen inte blivit för gammal eller att den har utsatts för mycket sol och värme.

Kom ihåg att solskyddskrämer är tänkta som ett komplement till andra skydd, som hatt, täckande kläder och solglasögonen. Var alltid försiktig i solen!