Insektsstick

Det är sensommar och mygg och andra insekter har dykt upp i stora mängder i stora delar av Sverige. I det här läget kan det vara bra att veta skillnad på olika insektsbett och hur du kan lindra besvären.

Insektsstick – en djupgående titt på olika typer och behandling av insektsbett

Insektsstick är nästan en del av varmare tider, även om de kan vara både irriterande och smärtsamma. Men det finns både metoder och medel för att undvika olika insektsbett! I denna artikel tar vi en titt på olika typer av insektsstick, hur man identifierar dem och hur man bäst hanterar dem.

Olika insektsbett – vilka är de vanligaste?

Vilket insektsstick eller bett som är det vanligaste beror helt på vilken region man befinner sig i. Det finns många olika typer av insektsbett som vi kan drabbas av. För att nämna några av de vanligaste bett som förekommer har vi myggor, knott, getingar, bin och olika flugor är bara några av de insekter som kan ge oss lite irritation utomhus en härlig dag. Varje insektsstick har sina egna kännetecken och symtom, därför ska vi lära oss mer om vad vi kan göra åt olika insektsbett.

Vad har jag blivit stucken av eller vilken insekt har bitit mig?

Alla insekter har olika kännetecken i sina insektsstick, vilka ibland kan vara liknande och överlappande. Att kunna identifiera vilken insekt som stuckit dig kan vara bra för att kunna behandla insektssticket. De vanligast förekommande betten och sticken som ger tydliga obehag är myggor och getingar eller bin. Myggbett ger ofta ett litet, kliande utslag. Ett geting- eller bistick kan vara mycket smärtsamt och orsaka svullnad. Om du är osäker på vad du har blivit biten av kan det vara en god idé att konsultera en läkare eller apotekspersonal. 

Olika typer av insektsbett

För att underlätta i djungeln av olika insektsbett och insektsstick som finns är här en lista över tecken och symtom som kan uppstå beroende på insekt:

  • Myggbett: Dessa bett är vanligtvis små, röda och kliande. Oftast märker du att du blivit biten när du känner klådan, snarare än när själva bettet sker. De är helt ofarliga men för vissa som är allergiska kan det skapa obehagliga reaktioner.
  • Getingstick: Getingsting kan vara mycket smärtsamma och orsakar vanligtvis en omedelbar, skarp smärta. De sticker oftast när de blir störda eller retade. Efter det kan området svullna upp och bli rött. En geting kan sticka flera gånger, vilket skiljer dem från bin.
  • Bistick: Liksom getingsting, är bistick smärtsamma och kan orsaka en lokal svullnad. En skillnad är att biet lämnar sin gadd och en del av sina inre organ kvar i huden, vilket leder till att biet dör. Det är bra att få ut gadden för att minimera besvär.
  • Knottbett: Knott är små blodsugande insekter som lever vid vattendrag. Deras bett kan vara irriterande och orsaka klåda. De är oftast framme i skymningen och gryningen. Stift med myggmedel i utsatta områden som knott älskar, som pannan, kan vara bra! 
  • Fästingbett: Fästingar är små spindeldjur som lever av blod från däggdjur och fåglar. De biter sig fast och suger blod under en längre tid, du bör därför se över din kropp om du varit ute i naturen. Fästingbett i sig är oftast smärtfria, men kan överföra sjukdomar som TBE och borrelia. De kan även klia, framförallt när fästingen är borttagen eller släppt av sig själv. I dessa fall är det viktigt att inte klia för att kunna följa upp om rodnaden sprider sig till att bli en röd ring. I detta fallet bör du söka vård för borrelia, eftersom det lätt botas med tidig behandling.
  • Hästflugebett: Hästflugor biter snarare än sticker, vilket kan göra väldigt ont men inte är farligt. Bettet kan bli något rött och svullet och kan klia eller göra ont. De kan vara svåra att få tag på då de är hyfsat uppmärksamma. Ett tips är att låta dem sätta sig i någon sekund, då de sitter och blir så fokuserade på att bita att de inte märker av mycket annat, och i detta skede slå till.
  • Bromsstick: Bromsar är stora, robusta flugor som biter djur och människor för att suga blod. Stick från bromsar kan vara mycket smärtsamma och leda till svullnad och rodnad. De kan fångas på samma sätt som hästflugor, för att undvika bett.
  • Myrbett: Vissa myror kan bita människor om de känner sig hotade. Det kan vara smärtsamt, men är sällan farligt. Det kan svida initiellt för att sedan övergå till att klia. Dock kan eldmyror, som inte förekommer naturligt i Sverige, ge allergiska reaktioner med sina giftiga bett.
  • Bäcksländebett: Bäcksländor biter inte människor, men vissa arter kan sticka om de känner sig hotade. Detta är dock mycket ovanligt.

Kom ihåg att reaktionen på dessa stick eller bett kan variera stort mellan olika individer, och vissa människor kan uppleva allvarliga allergiska reaktioner. Så vid någon tvekan, sök alltid medicinsk hjälp.

Här hittar du produkter som kan hjälpa vid bett och stick