Myggbett

Mygg kan göra sommarkvällarna till en plåga när de svärmar runt. Det är bara honmyggan som suger blod, hanmyggan klarar sig med nektaren från blommor tills de dör. Myggen är som mest aktiva om kvällen och natten, därför det extra smart att använda myggmedel då.

 

Alla reagerar olika på myggbett. En del får bara en liten prick medan andra kan bli svullna och röda. Myggbett kliar ofta men försvinner av sig själv inom loppet av ett par dagar. 

Blir vissa oftare bitna än andra?

En del plågas mer än andra av mygg. Varför det är så är inte helt klarlagt med flera faktorer spelar in:

  • Mygg använder sin syn aktivt och mörka kläder drar till sig mygg mer än ljusa kläder.
  • Mygg utnyttjar luktsinnet fullt ut och vissa lukter antas locka mygg mer än andra. Koldioxid från vår andedräkt drar till sig mygg. Mjölksyra fungerar också för att attrahera myggen: när vi blir varma och svettiga tycker myggen därför extra bra om oss.

 

Förebygg myggbett

  • Täck huden så mycket som möjligt. Mygg biter lätt genom tunna kläder.
  • Använd myggmedel på hud som inte täcks av kläder. Myggmedel ska inte smörjas direkt på huden på barn under 3 år, men kan appliceras på kläder. Prova till exempel en mygg- och fästingspray, eller en roll-on.
  • Myggnät framför fönstren kan vara bra om du sover med fönstret öppet i områden med många mygg. Sätt eventuellt upp myggnät ovanför sängen.
  • Mygg dras till ljus. Undvik att låta fönster eller dörrar stå öppna när ljuset är tänt inomhus. 

Om du ska till en tropiska områden är mycket viktigt att förebygga myggbet då mygg i vissa områden kan överföra allvarliga sjukdomar. 

Behandling

  • Klåda och obehag av myggbett kan lindras med olika medel som dämpar klåda eller kyler ner området, till exempel  Hydrokortison, eller Xylocain salva.
  • Undvik att klia!

Ska jag söka vård?

Om du får en kraftig reaktion på myggbett bör du kontakta läkare för bedömning.

Förnya bank ID-session?
Din BankID session håller på att löpa ut. För att fortsätta vara inloggad behöver du förnya din session genom att bekräfta nedan
Kvar till utloggning