Glutenintolerans och celiaki: en grundläggande guide
Celiaki, mer känt som glutenintolerans, är en sjukdom som påverkar 1-3% av befolkningen i Sverige. Det är en ganska vanlig sjukdom som påverkar människor av alla åldrar. Celiaki är en autoimmun sjukdom där kroppens immunsystem reagerar på gluten, ett protein som finns i vete, korn och råg. När någon med celiaki konsumerar gluten uppstår en inflammation i tunntarmen som kan skada tarmslemhinnan. Det kan i sin tur försämra kroppens förmåga att ta upp näringsämnen från mat. Även om glutenintolerans inte kan botas, kan personer med celiaki leva fulla, hälsosamma liv genom att följa en glutenfri kost!
Symtom på glutenintolerans och celiaki
Symtom på glutenintolerans varierar hos olika individer, likt alla födoämnesallergier. Vissa personer kan ha mycket milda eller inga symtom av celiaki alls, medan andra upplever allvarliga och hälsostörande symtom. Några av de vanligaste symtomen på celiaki inkluderar magont, uppblåsthet, gaser, diarré, viktnedgång och trötthet.
Det är viktigt att söka medicinsk rådgivning om du misstänker att du, eller ditt barn, har märkbara symtom av glutenintolerans. Celiaki kan inte diagnostiseras på enbart symtomen, utan behöver olika tester som kräver att personen som ska diagnostiseras har ätit gluten inom en viss tidsram. Se därför till att kontakta läkare i tid, snarare än att ta saken i egna händer.
Test för glutenintolerans
Hur undviker jag gluten?
För att underlätta kan man titta efter den internationella symbolen "det överstrukna sädesaxet" på livsmedelsförpackningar, vilket indikerar att produkten är glutenfri. När det gäller allergener, är det krav på att de tydligt ska framgå i ingredienslistan. Allergener ska utmärkas på något sätt i listan, till exempel genom att vara fetstilade, i kursiv stil eller understrukna. Här är några grundläggande tips för att minska risken för fel i vardagen:
- Läs på alla etiketter och innehållsförteckningar: Gluten kan finnas dolt i oväntade produkter. Till exempel kan det finnas gluten i sojasås, buljonger, bearbetade köttprodukter, och till och med i vissa mediciner och kosmetiska produkter. Att läsa ingredienslistor och produktetiketter noggrant är därför viktigt för att hålla din diet säkert glutenfri.
- Läs varje gång - Företag har ännu ingen skyldighet att annonsera ändringar av ingredienser: Huvudkravet är att ingredienserna ska vara korrekt och klart listade på produkten i ingredienslistan, så se till att alltid läsa på en produkt även om du köpt den många gånger! Det finns inget specifikt krav på att företag ska annonsera ändringar av ingredienser på framsidan av förpackningen eller i reklam.
- Ha separata skärbrädor, smörpaket och matlagningsredskap: Om du lever med någon som är mycket känslig för gluten, se till att undvika de vanligaste källorna för korskontaminering. Ett tips är att tillaga allt glutenfritt i en ren behållare i ugnen, ha separata brödrostar, och överlag se över var förbättringar kan göras din matlagningsrutin.
- Informera vänner, familj och restauranger före middagsbesök: Det är inte alla som kommer vara lika insatta i vad som innehåller gluten och hur man undviker kontaminering. Föreslå att tillaga maten tillsammans eller att ta med eget ifall du känner dig osäker. Var även noga med att påminna servitris personal eller kontakta restaurangen för att informera om din glutenintolerans så att de hinner förbereda innan ditt restaurangbesök.