Glutenintolerans

Glutenintolerans och celiaki: en grundläggande guide

Celiaki, mer känt som glutenintolerans, är en sjukdom som påverkar 1-3% av befolkningen i Sverige. Det är en ganska vanlig sjukdom som påverkar människor av alla åldrar. Celiaki är en autoimmun sjukdom där kroppens immunsystem reagerar på gluten, ett protein som finns i vete, korn och råg. När någon med celiaki konsumerar gluten uppstår en inflammation i tunntarmen som kan skada tarmslemhinnan. Det kan i sin tur försämra kroppens förmåga att ta upp näringsämnen från mat. Även om glutenintolerans inte kan botas, kan personer med celiaki leva fulla, hälsosamma liv genom att följa en glutenfri kost!

Symtom på glutenintolerans och celiaki

Symtom på glutenintolerans varierar hos olika individer, likt alla födoämnesallergier. Vissa personer kan ha mycket milda eller inga symtom av celiaki alls, medan andra upplever allvarliga och hälsostörande symtom. Några av de vanligaste symtomen på celiaki inkluderar magont, uppblåsthet, gaser, diarré, viktnedgång och trötthet.

Det är viktigt att söka medicinsk rådgivning om du misstänker att du, eller ditt barn, har märkbara symtom av glutenintolerans. Celiaki kan inte diagnostiseras på enbart symtomen, utan behöver olika tester som kräver att personen som ska diagnostiseras har ätit gluten inom en viss tidsram. Se därför till att kontakta läkare i tid, snarare än att ta saken i egna händer.

Test för glutenintolerans

Hur undviker jag gluten?

För att underlätta kan man titta efter den internationella symbolen "det överstrukna sädesaxet" på livsmedelsförpackningar, vilket indikerar att produkten är glutenfri. När det gäller allergener, är det krav på att de tydligt ska framgå i ingredienslistan. Allergener ska utmärkas på något sätt i listan, till exempel genom att vara fetstilade, i kursiv stil eller understrukna. Här är några grundläggande tips för att minska risken för fel i vardagen:

  • Läs på alla etiketter och innehållsförteckningar: Gluten kan finnas dolt i oväntade produkter. Till exempel kan det finnas gluten i sojasås, buljonger, bearbetade köttprodukter, och till och med i vissa mediciner och kosmetiska produkter. Att läsa ingredienslistor och produktetiketter noggrant är därför viktigt för att hålla din diet säkert glutenfri.
  • Läs varje gång - Företag har ännu ingen skyldighet att annonsera ändringar av ingredienser: Huvudkravet är att ingredienserna ska vara korrekt och klart listade på produkten i ingredienslistan, så se till att alltid läsa på en produkt även om du köpt den många gånger! Det finns inget specifikt krav på att företag ska annonsera ändringar av ingredienser på framsidan av förpackningen eller i reklam.
  • Ha separata skärbrädor, smörpaket och matlagningsredskap: Om du lever med någon som är mycket känslig för gluten, se till att undvika de vanligaste källorna för korskontaminering. Ett tips är att tillaga allt glutenfritt i en ren behållare i ugnen, ha separata brödrostar, och överlag se över var förbättringar kan göras din matlagningsrutin.
  • Informera vänner, familj och restauranger före middagsbesök: Det är inte alla som kommer vara lika insatta i vad som innehåller gluten och hur man undviker kontaminering. Föreslå att tillaga maten tillsammans eller att ta med eget ifall du känner dig osäker. Var även noga med att påminna servitris personal eller kontakta restaurangen för att informera om din glutenintolerans så att de hinner förbereda innan ditt restaurangbesök. 

Här hittar du våra glutenfria produkter

Celiaki hos barn

Celiaki kan ha en betydande inverkan på barn, eftersom det kan påverka deras tillväxt och utveckling. Symtom på celiaki hos barn kan uppträda som konstant trötthet, kräkningar, diarré, buksmärtor och störningar i tillväxten. Om ditt barn inte växer som förväntat, eller om det har några av de andra symtomen, kan det vara tecken på celiaki.

Om du misstänker att ditt barn har celiaki, bör du söka medicinsk rådgivning. Diagnos av celiaki hos barn ställs oftast med hjälp av blodprov och eventuellt tarmbiopsier. Därför är det viktigt att ditt barn fortsätter äta gluten fram till diagnosen, för att kunna se effekten av gluten på kroppen. En för tidig övergång till glutenfri diet kan försvåra diagnosprocessen. 

Ta hjälp av en läkare för att bedöma

Det är viktigt att konsultera en läkare eller dietist innan du gör några stora förändringar i ditt barns kost. Även om glutenfri kost är säker och hälsosam för de flesta, kan det vara skadligt att eliminera gluten helt från kosten utan professionell vägledning, särskilt för barn.

Bidrag för barn med celiaki

Du kan söka hjälp för ökade kostnader som tillkommer med celiakikosten! Du har rätt till bidrag vid celiaki för glutenfrikost, men det varierar mycket mellan landets olika regioner. Barn upp till 16 år har enligt lag rätt till subventionerade glutenfria specialprodukter via en så kallad livsmedelsanvisning, vilket kan underlätta för familjer med barn som har celiaki.

Föräldrar behöver därför inte oroa sig allt för mycket för den nya omställningen! För barn som diagnostiseras med celiaki, finns det goda resurser och alternativ tillgängliga för att hjälpa dem att hantera sin sjukdom. Du kan få hjälp av en dietist för att utforma en lämplig kostplan och apotek med glutenfri kost. 

Hudceliaki

Hudceliaki, även känt som dermatitis herpetiformis, är en sällsynt men allvarlig form av celiaki. Denna form av sjukdomen kännetecknas av kliande utslag, ofta på armbågarna, knäna och skinkorna. Hudceliaki kan vara svår att diagnostisera eftersom hudsymtomen kan vara de enda synliga tecknen på celiaki.

Hur man hanterar glutenintolerans och celiaki

Att hantera glutenintolerans innebär att följa en strikt glutenfri diet. Det kan kännas som en utmaning, men med rätt stöd och information är det lätt att lära sig att navigera i denna nya livsstil! Det kan vara bra att konsultera en läkare eller dietist innan du gör några stora förändringar i din kost. Att utesluta gluten helt utan att vara glutenintolerant kan vara skadligt eftersom man förlorar en viktig källa av vitaminer och fibrer, vilket kan leda till vitaminbrist, förstoppning och ökad risk för andra sjukdomar som kopplats till för lite fibrer i kosten. 

Vad innebär det att äta glutenfritt?

Att äta glutenfritt innebär att undvika livsmedel som innehåller gluten. Glutenfritt har dokumenterats vara sådant som innehåller mindre än 20 ppm (parts per million), vilket är något enbart en tillverkare eller producent kan bekräfta, eller inget gluten alls. De mest vanliga livsmedlen du behöver byta ut till glutenfria alternativ är:

  • bröd och bakverk
  • flingor
  • pasta
  • såser
  • buljonger
  • choklad och godis 
  • korvar, halv- och helfabrikat
  • kryddblandningar 
  • öl

Därför är det otroligt viktigt att läsa på paketet! Även om många av dessa produkter tillverkas utan gluten, finns alltid risken att olika märken skiljer sig. Glutenfri kost kan även innehålla mindre kostfiber än gluteninnehållande livsmedel, samt mer socker och fett. Ta hänsyn till detta för att hitta balansen i din kost. 

Tillverkning av havre - kan innehålla gluten

Havre är naturligt glutenfritt, men låt inte det lura dig! Många sädesslag tillverkas och förbereds med samma verktyg som andra sädesslag - som innehåller gluten. Gluten finns i sädesslag som vete, korn, råg, dinkel och kamut, som därför kan komma att blandas i havet när det mals i samma kvarn i en okontrollerbar och inte kvantifierbar mängd. Som tur är finns det "rent havre", vilket är havre som är mald på kvarnar som endast hanterar havre, kan konsumeras av personer med celiaki. De är ofta markerade med “glutenfri” symbol eller annan markering.

Glutenfria alternativ

Framstegen inom livsmedelsindustrin gjort det lättare än någonsin att hitta och njuta av glutenfria alternativ. Att ha glutenintolerans är därför inte lika svårt som tidigare! Från goda glutenfria bröd och pasta till kakor och snacks, det finns numera en mängd produkter tillgängliga som gör det möjligt för dem med celiaki att njuta av en varierad och smakfull diet utan att utsätta sig för skadligt gluten. Det finns också många naturligt glutenfria alternativ att använda i matlagning, till exempel potatismjöl, majsmjöl, rismjöl, sojamjöl, mandelmjöl, kokosmjöl, havremjöl, quinoamjöl, bovetemjöl, och flera andra. 

Glutenfri kost har verkligen kommit långt! När det kommer till färdigfabrikat har allt fler livsmedelsmärken plockat upp intresset och sett till att producera glutenfria val eller helt gjort om sina produkter till glutenfria! Även restauranger har blivit allt mer uppmärksamma, utbildade och medvetna om hur gluten bör hanteras så att gäster med celiaki kan äta lugnt och tryggt! 

Källa: Vårdguiden 1177, Internetmedicin

Förnya bank ID-session?
Din BankID session håller på att löpa ut. För att fortsätta vara inloggad behöver du förnya din session genom att bekräfta nedan
Kvar till utloggning