Förstoppning

Förstoppning är ett vanligt tillstånd som drabbar många oavsett ålder eller kön. Det kan uppstå till följd av en mängd olika faktorer. Dålig kosthållning, särskilt en diet låg på fibrer, och bristande fysisk aktivitet är vanliga orsaker. Men även medicinska tillstånd, förändringar i den dagliga rutinen eller livsstilen, samt emotionell stress kan bidra till problemet. För att förstå och behandla förstoppning effektivt är det viktigt att känna till dess orsaker och hur de påverkar kroppen.

Varför blir man förstoppad?

Det finns många faktorer som kan orsaka förstoppning, inklusive:

  • Dålig kost med för lite fiber och vätska
  • Oregelbunden tarmrörelse
  • Inaktiv livsstil
  • Sköldkörtelproblem
  • Smärtsamma tarmrörelser
  • Läkemedel som är vätskedrivande
  • Stress och oro
  • Hormonella förändringar

Det är viktigt att kontakta läkare om du har besvär med förstoppning som varar i mer än en vecka eller är kopplat till andra symtom som smärta eller blod i avföringen. Ofta är det lätt åtgärdat med livsstilsförändringar. Du hittar våra tips mot förstoppning nedan.  

Vanliga symptom vid förstoppning

  • svårigheter att tömma tarmen
  • hård eller torr avföring
  • känsla av oavslutade tarmrörelser
  • smärta eller obehag vid tarmtömning
  • 'färre än tre tarmtömningar per vecka

Hur känns förstoppning?

När du är förstoppad blir bajset är hårt och trögt att få ut. Du kan få ont i ändtarmsöppningen när du bajsar och det kan kännas som att tarmen inte har tömts efter att du har varit på toaletten. 

Tips vid förstoppning

Om man är förstoppad finns det flera åtgärder du kan ta för att lätta besvären. Hur man blir av med förstoppning kan variera lite från person till person, också beroende på vad det är som ligger till grund för just din förstoppning. Men vi har några tips mot förstoppning som du kan pröva för att bli av med din förstoppning:

  • Underlättande läkemedel: Produkter som Movicol erbjuder effektiva lösningar mot förstoppning, som agerar uppifrån eller nedtill beroende på behov. 
  • Öka fiberintaget: Börja med att äta mer fullkorn, frukt, grönsaker och baljväxter. Fiber hjälper till att mjuka upp avföringen och underlättar tarmrörelsen. Undvik t.ex. finmalet vetemjöl, majsmjöl och rismjöl som gärna bidrar till förstoppning.
  • Drick mer vatten: Förutom rent vatten kan du dricka vätskor som örtteer eller vattenrika frukter och grönsaker. Undvik dock kaffe, alkohol och andra drycker som är vätskedrivande eftersom de kan torka ut systemet.
  • Regelbunden motion: Inte bara löpning eller promenader, men även aktiviteter som yoga, dans eller simning kan skaka om systemet och främja tarmrörelsen. Att hålla kroppen aktiv är nyckeln till att stimulera tarmarna.
  • Probiotika: Probiotika kan hjälpa till att balansera tarmens bakterieflora och därmed förbättra dess funktion. Det finns att köpa som kosttillskott på apoteket. 
  • Undvik för mycket protein: Protein är toppen i rätt mängd, men se till att det tas in i kombination med annan fiberrik mat och mycket vätska för att underlätta för tarmarna.
  • Sätt en regelbunden toalettrutin: Ibland kan det hjälpa att sätta en specifik tid varje dag för toalettbesök, även om du inte känner trangen. Kroppen kan sedan vänja sig vid denna rutin över tid.

Hjälp vid förstoppning: ta hjälp av Movicol

Movicol ger mycket bra hjälp vid förstoppning. Det hjälper dig att få en behaglig tarmfunktion även om du har varit förstoppad under en längre tid. Movicol kan även efter ordination av läkare användas vid långtidsbehandling vid mycket svår förstoppning, och på så sätt i förebyggande syfte undvika förstoppning igen om det är något du ofta upplever..
Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. 

Vad ska man göra om man är förstoppad?

Du kan ta ett steg längre och se över din livsstil om det är något som orsakar upprepade problem. Här är några punkter du kan reflektera över om det skett några förändringar i din vardag och göra anpassade val för att förbättra din maghälsa.

Aktiv livsstil och rörlighet

Rörlighet och daglig motion spelar en central roll när det gäller matsmältning och tarmens funktion. Regelbundna promenader eller lätt aerobisk träning kan stimulera tarmens rörelser och underlätta regelbunden avföring. Särskilt för dem som har en stillasittande livsstil eller jobbar länge vid ett skrivbord kan en enkel daglig promenad göra underverk för matsmältningssystemet.

Balanserade matvanor

Våra matvanor påverkar direkt vår tarmhälsa. Utöver fibrer är det viktigt att tänka på att inkludera hälsosamma fetter, såsom olivolja eller avokado, och en mängd olika grönsaker och frukter i dieten. Probiotiska livsmedel som yoghurt, surkål eller kimchi kan också stödja en hälsosam tarmflora och minska risken för förstoppning.

Hantering av stress

Kronisk stress eller långvarig oro kan ha en direkt inverkan på din matsmältning. När kroppen är i ett stressat tillstånd kan tarmens funktion förändras, vilket kan leda till förstoppning. Att hitta sätt att hantera daglig stress, vare sig det handlar om meditation, avkopplande hobbies, eller regelbunden motion, kan göra stor skillnad i att upprätthålla en regelbunden avföringscykel.

Överväganden kring läkemedel

Ibland kan det hända att någon medicin man äter orsakar förstoppning. Prata med din läkare för att se till så att inte det är något som orsakar dig besvär som förstoppning. 

Genom att ta hänsyn till dessa aspekter kan individer försöka hantera och förebygga förstoppning på ett mer heltäckande sätt, där man kombinerar rätt mat, motion, stresshantering och nödvändiga läkemedel.

Är det farligt att bli förstoppad?

Hur länge kan man gå med förstoppning? Förstoppning i sig är inte farlig, men det kan orsaka obehag och andra besvär. Långvarig förstoppning kan leda till ökat tryck i tarmen, vilket kan leda till hälsoproblem såsom hemorrojder eller en tarmförstoring (divertikel). Om du har förstoppning som inte går över på egen hand eller är kopplat till andra symtom som smärta eller blod i avföringen, bör du kontakta läkare. 

Är det vanligt att bli förstoppad?

Ja, förstoppning drabbar realtivt många människor. Uppskattningsvis besväras cirka 20 – 30% av vuxna i industriländer av förstoppning regelbundet. Orsaker inkluderar dålig kosthållning, bristande fysisk aktivitet, medicinska tillstånd och stress. Det kan minimeras med balanserad kost och regelbunden motion som får fart på magen! Ifall det behövs extra hjälp med att bli av med förstoppningen finns många receptfria läkemedel som snabbt och lätt ger behandling. 

Läs mer om mag- och tarmproblem.

Förnya bank ID-session?
Din BankID session håller på att löpa ut. För att fortsätta vara inloggad behöver du förnya din session genom att bekräfta nedan
Kvar till utloggning