Diabetes och graviditet

Om du tänker skaffa barn och har diabetes är planering a och o. Med bra blodsockerkontroll och täta uppföljningar finns alla förutsättningar för en så normal graviditet och förlossning som möjligt.

Diabetes under graviditeten kan delas in i de som har känd diabetes före graviditeten och de som får diabetes under graviditeten, också kallat graviditetsdiabetes.

Glöm inte folsyra

Om du planerar att bli gravid bör du börja med att ta folsyra senast en månad innan du blir gravid, detta gäller oavsett om du har diabetes eller ej.

För dig som har diabetes och vill bli gravid

Diabetes, både typ 1-diabetes och typ 2-diabetes gör att när du måste planera din graviditet. En bra graviditet hänger på att blodsockret är så normalt som möjligt.

  • Långtidsblodsocker (HbA1c) bör ligga under 7%
  • Njurar och ögon bör undersökas före graviditeten
  • Börja med folsyra (0,4 mg dagligen) senast en månad innan du blir gravid.

Graviditet medför ett varierande behov av insulin och det är därför nödvändigt att du själv mäter ditt blodsocker regelbundet och går på kontroller hos specialist. Ofta måste kosten läggas om något under graviditeten. Mindre måltider kan göra det enklare att få bra kontroll på blodsockret. Läs mer om kost och diabetes här.

Risken för att ditt barn får diabets är liten, färre än 5% får diabetes före 25 års ålder. Om det är många i din familj som har diabetes är risken högre.

För dig som får diabetes under graviditeten (graviditetsdiabetes)

Graviditetsdiabetes är diabetes som utvecklas under graviditeten. De flesta som får graviditetsdiabetes blir av med det efter förlossningen.

 

Mediciner mot diabetes under graviditeten

Insulinbehovet varierar ofta under graviditeten. Många märker att behovet sjunker under den första halvan, men att det stiger igen den sista halvdelen av graviditeten. Efter förlossningen faller dock behovet igen. Egenkontroller av blodsockret och god kontakt med läkare är därför viktigt. Har du diabetes typ 2 bör du oftast använda insulin under graviditeten. De som får diabetes under graviditeten behandlas i regel med kostförändringar, blodsockerreglerande tabletter eller insulin.

 

Förnya bank ID-session?
Din BankID session håller på att löpa ut. För att fortsätta vara inloggad behöver du förnya din session genom att bekräfta nedan
Kvar till utloggning