Graviditetsklåda

Klåda under graviditet är vanligt och beror ofta på hormoner och att huden tänjs ut. Det är i regel ofarligt men i vissa fall kan klådan bero på sjukdom i lever och galla, vilket kan vara farligt för fostret.

Varför kliar det?

Klåda under graviditeten kan bero på flera olika saker. De flesta orsaker är helt ofarliga för mamma och barn men det kan naturligtvis vara påfrestande med klådan. Torr hud är den vanligaste orsaken till klåda under graviditet. När huden tänjs ut kan det också bidra till att det kliar. Högre nivåer av hormoner kan också bidra till att det kliar i huden. Hudbesvär som till exempel atopiskt eksem kan uppstå, förvärras eller återaktiveras under graviditeten och öka besvären med klåda. Andra hudsjukdomar som kan göra att det kliar är psoriasis och andra eksemtyper. 

Tips vid graviditetsklåda

  • Svett förvärrar klåda, försök därför att undvika aktiviteter som leder till ökat svettande.
  • Förvara fuktighetskrämen i kylskåpet, då lindrar den extra när du smörjer in dig.
  • Klia inte! Använd bomullsvantar på natten om du kliar medan du sover.
  • Använd duscholja eller mild tvål när du duschar så att du inte tvättar bort hudens naturliga fettbarriär. 
  • Zinkspray kan lugna irriterad och kliande hud och bidra till att dämpa klådan något.

Behandling av klåda

Behandling av graviditetsklåda är naturligtvis beroende av vad som ligger bakom kliandet. Om du har en sort där klådan inte utgör någon fara för mamma eller barn inriktar sig behandlingen mot att dämpa klådan. Klådan kan dämpas med fuktighetskrämer eller med antihistaminer (används vanligen vid allergier). Om klådan beror på hepatos riktar behandling in sig mot att normalisera blodvärdena för lever och galla och att säkerställa att mor och barn mår bra för övrigt. 

När ska jag kontakta läkare vid graviditetsklåda?

  • Om klådan blir mycket besvärlig.
  • Sök vård direkt om du får klåda under fötter och i händer och har svårighet att koncentrera dig på annat. 

Källa: 1177 Vårdguiden, Sahlgrenska Akademin.