Havandeskapsförgiftning kännetecknas av högt blodtryck och protein i urinen. Tillståndet drabbar oftast förstföderskor och uppstår vanligen under senare delen av graviditeten.
De flesta som drabbas får en lindrig form av havandeskapsförgiftning. Benämningen havandeskapsförgiftning stammar från den tid då man trodde att tillståndet innebar en förgiftning av något slag, men denna teori har inte kunnat bekräftas.
I Sverige drabbas cirka 4 procent av alla gravida av havandeskapsförgiftning. Så länge kvinnan är gravid går havandeskapsförgiftningen inte över, däremot blir hon frisk så snart hon fött barnet.
Vad är havandeskapsförgiftning?
Orsaken till havandeskapsförgiftning är fortfarande i stort sett okänd men sedan 1990-talet är det konstaterat att det uppstår tidiga förändringar i moderkakan, långt innan mamman utvecklar några symptom. Redan i 10:e graviditetsveckan kan högre koncentrationer av så kallat fritt fosterhemoglobin uppmätas. Hemoglobin är ett protein i de röda blodkropparna som binder och transporterar syre och koldioxid. Fosterhemoglobin är en sorts hemoglobin som dominerar hos foster och nyfödda, medan det hos vuxna bara utgör en liten del av den totala mängden hemoglobin.
Fosterhemoglobin utmärker sig genom sin förmåga att binda syre betydligt starkare än övrigt hemoglobin. Om fosterhemoglobin läcker ut till mammans blod kan skador uppstå på moderkakan och hos mamman kan läckaget leda till kärlskador, högt blodtryck och påverkan på njurar.
Symtom på havandeskapsförgiftning
- Huvudvärk som inte släpper efter värktablett.
- Synrubbningar (ögonflimmer eller känslighet för ljus).
- Illamående i sen graviditet.
- Snabb viktuppgång i form av vätskeansamling.
- Nedsatt urinproduktion.
- Smärta i bukens övre del.
Behandling av havandeskapsförgiftning
Behandlingen av havandeskapsförgiftning beror på hur allvarligt tillståndet är. I milda fall kan det räcka med vila, regelbunden blodtryckskontroll och urinprov. I mer allvarliga fall kan det bli nödvändigt med sjukhusvård och medicinering för att sänka blodtrycket. I vissa fall kan det också bli nödvändigt att förlösa barnet i förtid.
Om hypertoni eller preeklampsi konstateras brukar antalet kontroller på MVC öka och eventuellt kan extra ultraljud tillkomma. En vanlig åtgärd är att kvinnan blir sjukskriven på del- eller heltid för att sänka stressnivån. Stress i sig orsakar inte preeklampsi eller hypertoni, däremot ska stress undvikas när tillståndet väl är konstaterat. Ibland är det aktuellt med blodtryckssänkande läkemedel.
För svårare fall av tillståndet kan inläggning på sjukhus vara ett alternativ för att övervaka allmäntillstånd, vikt, blodtryck, puls och urin.
Vad händer efter förlossningen när kvinnan haft havandeskapsförgiftning?
Vanligen återgår blodtrycket till normala nivåer redan några timmar efter förlossningen men det kan ta längre tid.
Riskfaktorer för havandeskapsförgiftning
- Förstagångsföderska
- Tvilling- eller flerbördsgraviditet
- Ålder (under 20 eller över 35 år)
- Ärftlighet
- Övervikt
- Diabetes
- Högt blodtryck
- Autoimmuna sjukdomar
Högt blodtryck efter förlossningen
Det är vanligt att ha förhöjt blodtryck under de första dagarna efter förlossningen. Detta beror på att kroppen återhämtar sig från graviditeten och förlossningen. I de flesta fall sjunker blodtrycket tillbaka till normalnivån inom några veckor.
Havandeskapsförgiftning efter förlossningen – eclampsi
I sällsynta fall kan havandeskapsförgiftning utvecklas eller förvärras efter förlossningen. Detta kallas eclampsi och kan vara livshotande. Symtom på eclampsi inkluderar kramper, medvetslöshet och leversvikt.
När ska du kontakta vården?
- Om du märker av något av ovanstående symptom på havandeskapsförgiftning.
- Om du tror att du kan ha havandeskapsförgiftning.