Vad är bakteriell vaginos?
Bakteriell vaginos eller ”slidkatarr” som det även kallas drabbar cirka 30% av alla kvinnor och är en vanligt förekommande vaginal infektion, vilket kan vara en tröst för de som drabbas. Tillståndet klassificeras inte som en sexuellt överförbar sjukdom men är vanligare hos kvinnor som är sexuellt aktiva men man vet faktiskt inte varför vissa kvinnor drabbas oftare än andra.
Orsaker
Bakteriell vaginos är en slidkatarr som orsakas av en obalans i bakteriefloran i slidan. Tillståndet kännetecknas av att det blir färre av de vanliga mjölksyrebakterierna i slidan som är viktiga för att hålla slidan frisk, och fler av andra bakterier från slidfloran.
Symptom vid bakteriell vaginos
Det vanligaste symptomet på bakteriell vaginos är illaluktande flytningar som ofta beskrivs ha en fiskaktig doft. Ibland kan doften vara så stark att den kan kännas igenom kläderna men kan även variera i styrka och bli starkare efter mens eller samlag utan kondom. Ungefär hälften av alla som drabbas får faktiskt inga symptom alls samt att symptomen kan även komma och gå. Ibland förekommer även klåda och att det svider när man kissar, vilket gör att tillståndet kan förväxlas med svampinfektion i vaginan.
Egenbehandling vid bakteriell vaginos – Vernivia
Vernivia vaginal mousse används för att behandla bakteriell obalans i slidan, bakteriell vaginos. Moussenger snabb lindring av besvärande lukt och flytningar. Effekten av vaginalmoussen är kliniskt bevisad.
Svampinfektion och klamydia – inte att förväxlas med bakteriell vaginos
Svampinfektion i slidan kan förväxlas med bakteriell vaginos. Huvudskillnaderna är att vid svampinfektion så är flytningarna tjockare (keso-liknande i konsistens) och många upplever en svårare klåda och sveda från underlivet. Andra sjukdomar som också kan leda till ökade flytningar är bland annat klamydiainfektion.
Bakteriell vaginos och graviditet
Bakteriell vaginos ökar risken för bland annat missfall och för tidig födsel. Om bakteriell vaginos upptäcks tidigt i graviditeten bör det behandlas. Kontakta läkare om du är gravid och misstänker att du har bakteriell vaginos. Bakteriell vaginos är sällan farligt men om man är gravid så kan det leda till ökad risk för graviditetskomplikationer och endometrit (infektion i livmodern) efter förlossningen. Det är även viktigt att inte ha en bakteriell infektion om man ska göra ett gynekologiskt ingrepp som en abort eller insättning av spiral, då det finns risk för uppåtstigande infektion.
Viktigt att behandla bakteriell vaginos
Många som har bakteriell vaginos får inga symptom och tillståndet kan gå över utan behandling. Vaginans skydd mot infektioner försämras när man drabbas av bakteriell vaginos, så man bör behandla infektionen så snabbt som möjligt för att undvika ytterligare komplikationer. Ungefär 1/3 av de som får bakteriell vaginos upplever att besvären kommer tillbaka även om de har fått behandling. Bara de som har symptom på bakteriell vaginos behandlas med mediciner.
När bör du kontakta läkare?
- Vid illaluktande flytningar.
- Om du har andra underlivsbesvär.
- Om du är gravid och misstänker att du har bakteriell vaginos.
Källa: Vagivital, 1177.se, m fl.