Torra slemhinnor och glidmedel

Symptom på torra slemhinnor kan se olika ut. Allt från irritation, klåda och samlagssvårigheter till urinläckage, flytningar och slidkatarr. Symptom på torra slemhinnor kan se olika ut. Allt från irritation, klåda och samlagssvårigheter till urinläckage, flytningar och slidkatarr.

Vanliga orsaker till att man får torra och sköra slemhinnor kan vara graviditet, amning eller att man kommit in i klimakteriet. När produktionen av könshormonet östrogen sjunker riskerar slemhinnan att bli torr och känslig. Även stress och vissa läkemedel kan påverka.

Vad ska jag göra om jag har torra slemhinnor?

För att skydda slidan och den känsliga huden i underlivet kan det vara bra att använda glidmedel, framförallt vid samlag eller onani. Glidmedlet gör att friktionen minskar och lustkänslan ökar. Glidmedel kan med fördel även användas ihop med läkemedel som har torra slemhinnor som biverkning, liksom vid behandling med olika krämer vid torra slemhinnor.

Finns det olika sorters glidmedel?

Ja, det finns olika typer av glidmedel

  • Vattenbaserade glidmedel absorberas av huden och glidförmågan avtar därför löpande för att helt upphöra. Dessa glidmedel är lätta att tvätta av.

Beställ glidmedel från DOZ Apotek.se

  • Silkonbaserade glidmedel har mycket långvarigt och bra glid. Oljan ligger som en hinna på huden och ger fortsatt effekt. Det betyder också att dessa glidmedel är lite svårare att tvätta av.

Källa: Belladot informationsmaterial.