Mät pH-värdet i underlivet

I underlivet och kroppen händer mycket i samband med livets olika faser — från flicka till kvinna, innan, under och efter mens. Inför och efter en graviditet och övergångsåldern är också några milstolpar.

Förändringarna i livet kan vara utmanande och våra underliv är konstruerade att klara av mycket, men miljön i slidan är känslig och flera faktorer kan störa intimhälsan och det vaginala pH-värdet.

Under menstruationen

I ett friskt underliv dominerar mjölksyrabakterier, även kallade laktobaciller (Lactobacillus species), som är förutsättningen till ett friskt underliv. Mjölksyrabakterier hjälper till med surhetsgraden i slidan, som varierar från kvinna till kvinna och kan även variera hos samma kvinna under t.ex. menstruationscykeln. Menstruationsvätskan kan bidra till ett ökat vaginalt pH-värde och många kvinnor kan uppleva besvär och obehag i samband med menstruation.

Varför är pH-värdet viktigt?

Ett vaginalt pH-värde som inte är i balans kan bidra till underlivsbesvär. pH-värdet fungerar som ett skydd för vaginan, och gör miljön i slidan sur så att andra bakterier inte trivs. Vid ett för högt pH-värde kan dessa bakterier lättare få fäste.

Många faktorer kan förändra pH-värdet tillfälligt till exempel vid sex, mens och efter en antibiotikabehandling.

Kan jag mäta vaginalt pH-värde?

Ja. Med självtester för hemmabruk kan du på bara 10 sekunder smärtfritt mäta det vaginala pH-värdet.

Varför ska jag mäta pH-värdet i underlivet?

Självtestet kan hjälpa dig förstå ditt underliv bättre. Om du tittar och känner så vet du hur just ditt underliv fungerar, till exempel vid utsöndring av sekret under menscykelns olika faser.

Överdriven underlivshygien medför att många riskerar att tvätta bort de skyddande mjölksyrabakterierna. Följden blir att den känsliga huden i underlivet kan bli torr och skör, eller att du kan uppleva en brännande känsla i underlivet. Dessutom kan överdriven underlivshygien kan göra att det är svårt att veta hur underliv ska lukta. Ett underliv ska lukta underliv, men ett underliv ska aldrig lukta illa.

En illaluktande lukt behöver inte alltid komma från vaginan, utan kan även komma från ljumskarna och det yttre intimområdet. Svettkörtlar finns i ljumskarna och kan därför svettas precis på samma sätt som svett under armarna.

Självtest kan också vara lämpligt efter till exempel en antibiotikabehandling eftersom en vanlig följdeffekt är en obalans i underlivet. Blir du osäker ska du alltid kontakta vården.

Kan jag själv tillföra mjölksyrabakterier till underlivet?
Med hjälp av till exempel probiotika, som producerar mjölksyrabakterier till slidan, kan det bli lättare att bibehålla ett normal vaginalt pH-värde. Det finns bland annat probiotiska tamponger och probiotisk kräm som innehåller samma naturliga mjölksyrabakterier som finns normalt i en frisk, fertil kvinnas underliv. 

Viktigt med rätt storlek när du använder probiotisk tampong
Hur mycket man blöder under menstruationen varierar och är olika från kvinna till kvinna. En kvinna blöder ungefär 1 dl blod under mensen, men man upplever oftast att man blöder mer eftersom mensen är blandad med slemhinnan. När du använder en tampong med probiotika bör du välja en storlek som blir ordentligt genomfuktad för att probiotikan ska hinna komma upp till ytan. Väljer du en för stor tampong finns det risk att tampongen är för torr och istället skadar slemhinnorna.

Skydda slemhinnan i slidan

Stress och hormonförändringar kan påverka kroppen på många sätt och i samband med klimakteriet sjunker östrogenhalten och musklerna och slemhinnorna i slidan blir mindre elastiska. Även surhetsgraden i slidan förändras och det är inte ovanligt att man kan uppleva underlivsbesvär som torra, sköra slemhinnor.
Om du upplever behov att behandla torra slemhinnor kan du till exempel använda en probiotisk utvärtes kräm som innehåller smörjande olja och naturliga mjölksyrebakterier.

Källor: 1177.se/Stockholm/liv--halsa/sa-fungerar-kroppen/mens/

Relaterade artiklar