Torr hud

Torr hud flagnar och spricker lätt och många besväras av att huden kliar. Problemet med torr hud blir lätt värre om vintern eller i samband med solande. Torr hud kan må bättre med hjälp av regelbunden användning av fuktighetskräm för att ge extra fukt till huden.

 

Vad är torr hud?

En torr hud har en lägre talgproduktion, vilket gör att den saknar både fukt och fett. En hud som är torr kan ge en stram och obekväm känsla, och ibland kan den också bli irriterad och få en rodnad. Dessutom kan det förekomma fjällning och en stickande känsla på huden. Det är viktigt att undvika att klia på huden, eftersom det endast ger en tillfällig lindring och kan istället förvärra tillståndet. Torr hud kan utveckla små sprickor på grund av en försvagad hudbarriär, vilket gör den mer mottaglig för eksem och hudinfektioner jämfört med fet och normal hud. Åldrande kan också göra huden torrare.

Kännetecken på torr hud:

  • Kan se tunn ut
  • Har vanligen små porer
  • Alltid fuktfattig
  • Torrhetsrynkor eller torrhetslinjer

Skillnad på yttorr hy och torr hy

Till skillnad från torr hud som är en hudtyp och orsakas av låg talgproduktion, är yttorrhet ett hudtillstånd där huden är fuktfattig och översta hudlagret är uttorkat. Yttorrhet kan orsakas av klimat eller användning av fel produkter. Alla hudtyper kan upplevas yttorra - huden reagerar med att avge fukt vilket resulterar i en känsla av en stram film över huden. För att få optimala resultat av din hudvårdsrutin är det viktigt att förstå skillnaden mellan hudtillståndet yttorrhet och hudtypen torrhet, även om kännetecknen kan vara väldigt lika. Det är därför viktigt att fastställa vilket tillstånd du har att göra med för att välja rätt produkter och behandlingar.

Varför blir jag torr i ansiktet?

Fuktighetsbalansen i huden regleras i överhuden och pga låg talgproduktion får huden mindre fukt. Överhudens fettinnehåll påverkas av bland annat arv, torr luft, vinterkyla, sol, kost, hormonnivån i kroppen och frekvent tvätt med varmt vatten och produkter som ej är anpassade efter din hud. Dessutom kan vissa sjukdomar och läkemedel leda till torr hud. 

Hur behandlar jag min torra hud i ansiktet?

När det kommer till hudvård är det viktigt att tillföra fukt till ansiktet och att använda en kombination av ingredienser som både reparerar en skadad barriär och förebygger framtida skador. För att uppnå detta kan det vara värt att investera i olika produkter:

Ceramider: En rik creme med reparerande ceramider kan vara ett bra alternativ, då ceramider är en viktig del av hudens barriärfunktion. 

Antioxidanter:  Är också viktiga eftersom de hjälper till att neutralisera fria radikaler i huden och stärka och skydda den. 

Serum: Ett oljeserum med potenta antioxidanter kan därför vara ett bra komplement till din hudvårdsrutin. 

Hyaluronsyra: Produkter med hyaluronsyra är också användbara eftersom de binder fukt och stimulerar hudens egen reparation. 

Niacinamid: Slutligen är niacinamid en annan ingrediens som kan vara värt att överväga, då det hjälper huden att bilda de lipider som stöttar barriärfunktionen.

 

Om klådan och irritationen fortsätter trots regelbunden vård av huden eller om det börjar klia mer kan det vara en reaktion på något, rådgör då med läkare eller hudterapeut. 

 

Dagkräm för torr hud