Blandhy

Blandhy kan ibland kännas som tuff kamp. Många uppfattar detta som en av de svårare hudtyperna att ta hand om, men det behöver inte vara så! Med rätt produkter och metoder kan även blandhy bli en lätt match.

 

Vad är blandhy?

Blandhy, eller kombinationshy, kan ha både torra, normala och feta hudpartier. Det innebär ofta en fetare t-zon och är torr eller normal i resten av hyn. Blandhy kan också bestå av andra kombinationer än detta, och ibland kan du uppleva blandhy med finnar. Att ta hand om en sådan hy kan ibland vara utmanande, men absolut inte omöjligt.

Hur vet man och hur får man reda på om man har blandhy?

Är du torr och upplever flagnande hud och rodnad samtidigt som du har glansiga partier och förstorade porer, är det mycket troligt att du har blandhy. 

Hudvård vid blandhy

Att välja rätt hudvård för blandhy kan vara svårt eftersom den är svår att stabilisera. Ibland kan den bästa lösningen innebära olika produkter till olika delar av ansiktet, men om du har kombinationshy är detta kanske inte något du önskar. Många väljer en lösning som är optimal. För att göra din blandhy rengöring effektiv, har vi några tips som kan underlätta.

Våra förslag till dig med blandhy

Vilken ansiktsrengöring ska jag ha? Vilken typ av mjukgörande produkter ska jag använda? Detta är vanliga frågor för blandhy, så därför tänkte vi gå igenom några tips på hur du kan göra för att få din bästa hud:

  • Försök att hålla dig till en serie hudprodukter. De är gjorda för att ge bästa effekt när de används tillsammans.
  • Det är viktigt att rengöra både morgon och kväll. Rengöringsgel eller -mousse är anpassat för kombinationshy. Om serien du använder har toner, använd gärna det efter rengöringen. Toner bidrar till att avlägsna eventuell smuts som inte försvann vid första rengöringen. 
  • Prova en nattkräm som är lite fetare i konsistensen. Nattkräm är ofta fetare än dagkrämen, på så sätt får huden får rejält med fukt under natten. 
  • Använd ansiktspeeling 1 – 2 gånger per vecka för att avlägsna döda hudceller. Var särskilt noggrann med eventuella feta partier (talg "håller fast" döda hudceller så att de inte försvinner så lätt, detta kan leda till acne). 
  • Använd gärna en ansiktsmask 1 – 2 gånger i veckan. Fuktmasker är anpassade för blandhy. Även lermasker är bra för kombinationshy. 
  • Pröva en naturlig olja. Olja på fet hud som hudvård för blandhy kanske låter motsägelsefullt, men för vissa kan det faktiskt vara det som löser problemen för gott genom att bygga upp hudbarriären och signalera till feta partier att de inte behöver producera lika mycket.
  • Duscha kallare. Gynna både hud och hår med en skonsammare dusch.

Hudvård för känslig blandhy

Hudvård för känslig blandhy kräver särskild omsorg och det är viktigt att inte överbehandla huden med för starka eller för många olika produkter. Många med fet hy i t-zonen (panna, näsa och haka) överbehandlar huden med för starka eller för många olika produkter vilket försvagar hudbärriären. Rengöring av blandhy som är känslig kräver extra uppmärksamhet till detaljer i ingredienslistan. Parfymer, konserveringsmedel och olika essentiella oljor är kända orsaker till att försämra huden i för hög koncentration, särskilt blandhy.

DOZ Apoteks ansiktsvårdsprodukter