Från glansig till glamorös: hudvårdsrutin & tips för dig med fet hud

Fet hud är en vanlig hudtyp som uppstår på grund av överproduktion av talg, ett naturligt fett som produceras av talgkörtlarna i huden. Detta kan göra att huden ser glansig och oljig ut. Det är inte helt ovanligt att normal hud blir oljig ibland, upplever du besvär med en oljig t-zon kan du läsa mer om hur du behandlar det här

Fet hud orsakas oftast av genetiska och hormonella förändringar, men faktorer som stress, kost och användning av felaktiga produkter kan också skapa obalans i huden och göra den fet. Även om fet och oljig hy kan vara besvärlig, så har denna hudtyp också fördelar - den åldras nämligen ofta långsammare och får färre rynkor på grund av talgproduktionens naturliga fuktighetsbevarande effekt på huden.

För att skapa en effektiv hudvårdsrutin för fet hy är det viktigt att använda hudvårdsprodukter speciellt framtagna för att behandla oljig hud. Många som har fet och oren hud använder för många, eller för starka produkter, vilket kan förvärra problemen. Målet med vård av fet hud är att balansera huden och förhindra acneutbrott.

Hudvårdsrutin för fet hy i 5 enkla steg

 1. Rengöring
  För att ta bort överflödig olja, smuts och makeup från huden är det viktigt att rengöra huden dagligen. Produkter som innehåller salicylsyra är särskilt användbara eftersom de hjälper till att ta bort överflödigt talg och döda hudceller som kan samla sig i porerna och på huden. En mild rengöringsprodukt i form av skum eller gelé passar bra till fet hud. 
 2. Toner
  En toner hjälper till att balansera hudens pH-värde, öppnar upp tilltäppta porer och tar bort överflödigt fett. En toner hjälper också till att minska oljeproduktionen och håller huden matt.
 3. Serum
  Serum hjälper till att förstärka din övriga hudvård och kan hjälpa dig att balansera fettproduktionen i talgkörtlarna. Serum som innehåller retinol passar perfekt för fet och oren hud. 
 4. Återfuktning 
  Ett av de viktigaste stegen i en hudvårdsrutin för fet hud är återfuktning. Använd en kräm med mycket fukt men utan oljor. En vanlig missuppfattning är att man inte behöver återfukta en fet eller oljig hy, detta stämmer inte. I vissa fall kan en uttorkad hud producera mer talg för att balansera fuktnivån.  
 5. Solkräm
  En annan missuppfattning kring fet hy är att man inte behöver använda solskydd. Att använda solkräm med UV-skydd är viktigt, oavsett vilken typ av hud du har.

Tänk på att… 

Om du använder smink så är det viktigt att du ser över vilken typ av produkter du använder. Även sminkväskan bör innehålla produkter framtagna för oljig och fet hud, annars kan sminket förstöra en för övrigt bra hudvårdsrutin. 

Ansiktsrengöring för dig med fet hud