Ta bort en fästing – steg för steg

Laddar...

Vi skickar ett mejl till dig när produkten är tillbaka i lager

Genom att klicka på Skicka godkänner du vår policy gällande personuppgifter.

Att ta bort en fästing på rätt sätt är avgörande för att förhindra eventuella komplikationer. Steg för steg kommer vi gå igenom hur du säkert och effektivt tar bort en fästing.

Ta bort en fästing

Dessutom kommer vi gå igenom de sätt du inte ska ta bort en fästing på som är populära husråd och myter som har cirkulerat genom tiderna, som faktiskt inte är säkra och bör undvikas. 

Här har vi sammanställt de bästa sätten att ta bort en fästing:

Ta bort fästing

För att minimera riskerna när du tar bort en fästing bör du följa dessa steg:

  1. Kontrollera dig själv: Efter att ha varit i områden där fästingar finns, kontrollera dig själv noga. Fästingen kan krypa runt i flera timmar innan den biter sig fast.
  2. Områden att vara extra uppmärksam på: Barn blir ofta bitna på övre delen av kroppen. Se till att noggrant kontrollera hårbotten och huden bakom öronen.
  3. Använd rätt verktyg: Om du hittar en fästing, ta bort den genom att använda en finspetsig pincett eller en fästingborttagare.
  4. Rätt teknik: Ta tag i fästingens mundelar så nära huden som möjligt och dra försiktigt rakt ut.
  5. Rengör bettstället: Tvätta såret med desinfektionsmedel eller tvål och vatten.
  6. Restdelar av fästingen: Om du inte lyckas ta bort hela fästingen, kan du ta bort huvud eller snabel delen av fästingen som sitter kvar med pincett eller en ren nål efter några dagar. Om en del av fästingen skulle sitta kvar ökar inte risken för infektion av fästingburna sjukdomar.

Är du osäker, vänd dig till din vårdcentral. Detta är enbart en rekommendation.

Minska risken för fästingar

Vad ska jag göra efteråt?

  1. Symptom att vara uppmärksam på: Kontrollera huden där du blev biten. Om det uppstår en rodnad större än 3-5 cm efter 1-4 veckor, eller om du upplever symtom som feber eller huvudvärk, bör du kontakta en läkare.
  2. Håll koll på fästingsäsongen, vilket oftast är från tidig vår till sen höst, när temperaturen överstiger 5 grader. Skydda dig och dina nära från fästingöverförda sjukdomar genom att vara medveten och agera snabbt vid ett fästingbett.

Kontakta din vårdcentral om du känner dig osäker.

Ta bort fästing med pincett

Du kan ta bort en fästing med pincett som är speciellt anpassad för fästingar.

  1. Använd rätt verktyg: Välj en finspetsig pincett.
  2. Undvik bakdelen hel och hållet: Rör inte fästingens bakdel för att minska risken av infektion.
  3. Positionera pincetten: Ta tag om fästingens mundelar så nära huden som möjligt.
  4. Dra försiktigt: Dra rakt ut utan att vrida eller klämma på fästingen. Ta bort den varsamt.

Alla sätt du INTE ska ta bort fästingar på

Genom tiderna har det frodats en mängd råd och "husråd" kring hur man bäst tar bort fästingar, men inte alla dessa råd är lika goda eller säkra att följa. Faktum är att en del av dem kan till och med vara skadliga och öka risken för infektion. Här ska vi granska några av de mest utbredda myterna och missförstånd när det gäller fästingborttagning.

Ta bort en fästing med olja – NEJ!

Absolut inte! Ta inte bort en fästing med olja. Det kan till och med bli värre. Eftersom du stör fästingen och kanske kommer åt bakdelen, kan det göra att den spottar ut det som kan vara smittsamt. Det finns en myt om en metod där man använder smör eller pepparmintolja för att få en fästing att frivilligt släppa taget, men det finns starka belägg för att varken funkar eller bör användas någon typ av olja i samband med fästingborttagning.  

Ta bort fästing med tvål – NEJ!

Nej, tyvärr, du bör inte ta bort en fästing med tvål. Men, det är verkligen viktigt att tvätta såret eller bettplatsen med tvål direkt efter att du har tagit bort fästingen. Så, tvålen har definitivt sin plats i processen, men snarare som ett av de avslutande stegen.

Vårt bästa tips och råd för fästingar

Huvudregeln är att fästingen bör tas bort så snabbt som möjligt. Borrelia kan överföras inom 24 timmar medan TBE kan smitta på mycket kortare tid. Om du ofta befinner dig i områden där det finns gott om fästingar bör du regelbundet kontrollera både kropp och kläder, särskilt när temperaturerna klättrar över 5 grader, eftersom det är under dessa förhållanden som fästingar blir mer aktiva. Det kan vara klokt att fundera på en TBE-vaccination i god tid. 

Mer om fästingar och fästingbett.

Källa: Vårdguiden 1177, Fästing.nu

Förnya bank ID-session?
Din BankID session håller på att löpa ut. För att fortsätta vara inloggad behöver du förnya din session genom att bekräfta nedan
Kvar till utloggning