Borrelia

När värmen kommer tillbaka och naturen vaknar ökar även risken för fästingbett. Dessa små varelser kan bära på borrelia, en fästingburen bakterie som kan orsaka allvarliga symtom hos människor.

TBE från fästingar: skydda dig effektivt

Men vad innebär det egentligen att drabbas av borrelia? Vilka är de första tecknen och hur känner du igen borreliasymtom? På vilka sätt behandlas borrelia? Här kan du läsa om allt kring borrelia för att du ska kunna njuta av sommaren med ökad medvetenhet och trygghet.

Borrelia-utslag: se tidiga tecken på fästingbett

Hur vet man att man har fått borrelia? Du kan se tidiga tecken på fästingbettet och stoppa sjukdomen innan den bryter ut ! Inte alla fästingar bär på borrelia men om du ser något av följande symtom är det bra att söka medicinsk rådgivning: 

 • Röd ring: Ett av de mest igenkännliga tecknen på borrelia är en röd ring som utvecklas runt bettstället. Borrelia utslag börjar ofta som en liten rodnad, ca 3 cm i diameter, men kan sedan expandera utåt, liknande en måltavla. Om du noterar ett sådant borrelia utslag bör du genast söka medicinsk rådgivning. Det kan visa sig inom dagar till veckor efter ett fästingbett. Det är därför otroligt viktigt att inte klia på bettet för att kunna se denna rodnad och identifiera borrelia tidigt. 
 • Svullnad: Området kring bettet kan bli svullet och känsligt för beröring.
 • Värme kring bettet: Området kan kännas varmt vid beröring, vilket kan vara ett tecken på en infektion.
 • Klåda eller brännande känsla: Klåda eller en brännande känsla kan upplevas runt bettet.
 • Utslag eller blåsor: Förutom den röda ringen kan andra former av borrelia-utslag eller små blåsor dyka upp runt bettstället.

Observera att inte alla med borrelia upplever dessa tecken, och om du misstänker att du kan ha borrelia baserat på dessa eller andra symtom, bör du omedelbart söka medicinsk rådgivning. Det är alltid bättre att vara försiktig och få en expertbedömning tidigt för att förhindra sjukdomens progression.

Skydda dig mot fästingar

Sök vård direkt och stoppa borrelian innan det går för långt

Det är mycket viktigt att söka vård så fort du ser att fästingbettet uppvisar några av dessa tecken, och få behandling direkt. Om du får behandling redan innan du börjar uppleva symtomen av borrelia i kroppen kan du undvika värre besvär. När borrelia väl etablerar sig och du känner av symtomen av det kan behandlingen bli mer långdragen och komplicerad. Detta beror på att bakteriens närvaro och effekter kan bli mer inrotade i kroppen, vilket kräver en mer intensiv och målinriktad medicinskt ingripande. Därför är det viktigt att agera snabbt.

Borreliasymtom: förstå tecknen av infektionen

Borrelia överförs till människor genom fästingbett. De första symtomen kan uppträda några dagar till veckor efter bettet. Några kännetecken för borrelia symptom inkluderar:

 • Feber
 • Trötthet
 • Muskel- och ledvärk
 • Svullna lymfkörtlar
 • Potentiella neurologiska problem

Utöver dessa kan andra symtom, som neurologiska problem, uppträda om borrelia inte behandlas i tid.

Uppmärksamhet på borrelia-symptom och särskilt borrelia utslag är avgörande. Ett laboratorietest kan också bekräfta diagnosen.

Borreliabehandling: hur du hanterar infektionen

Om du misstänker att du har drabbats av borrelia är det viktigt att snabbt söka medicinsk hjälp. Tidig borreliabehandling, oftast med antibiotika, är avgörande för att förhindra mer allvarliga symtom och komplikationer. Behandlingen är mest effektiv när den påbörjas tidigt, så det är viktigt att vara uppmärksam på potentiella borrelia symptom.

Hur du tar bort en fästing på rätt sätt

Om du upptäcker en fästing på din hud bör du ta bort den så snart som möjligt. Det minskar risken för överföring av sjukdomar som borrelia. Använd en fästingpincett eller en fästingborttagare i form av en snara som du kan köpa på apoteket. 

 • Fästingsnaror har visat sig mycket effektiva i borttagningen av fästingar, eftersom med rätt teknik undviker du att klämma på bakdelen av fästingen (vilket kan göra att den släpper in något i din kropp som kan innehålla bakterien) och avlägsnad utan att lämna några delar kvar. Instruktioner till hur du använder en sådan hittar du på paketet. 
 • Fästingpincett är också en metod för borttagning men kan vara lite svårare att använda. Se till att undvika bakdelen. Greppa fästingen nära hudytan och dra långsamt och stadigt rakt ut. Undvik att vrida eller krossa fästingen. 

Tvätta sedan området med tvål och vatten, och applicera antiseptisk salva. Kom ihåg att det ofta tar mer än 24 timmar för borrelia att överföras från fästingen till värdorganismen. Genom att upptäcka och ta bort fästingar tidigt kan du kraftigt minska risken för infektion. Om du vistas i riskområden, se till att granska din kropp noggrant varje dag, samt efter varje gång du varit nära växtlighet.

Förebygga fästingbett

I områden där fästingar är vanliga, är det av yttersta vikt att skydda sig effektivt för att minska risken för fästingbett och de sjukdomar de kan bära på, såsom borrelia och TBE. Ett av de mest effektiva sätten att göra detta är genom att förebygga att få fästingar inpå kroppen. Här kommer några tips på hur du klär dig bäst och vad du ska göra för att minska risken för bett:

 • Täckande kläder: Använd långärmade skjortor och långbyxor. Det kan vara bra att stoppa byxbenen in i strumporna så att fästingar inte kan krypa in under kläderna.
 • Täta material: Välj kläder gjorda av ett tätt vävt tyg. Detta försvårar för fästingar att bita igenom materialet. Optimalt är gallon- och regnklädesmaterial som är svårare för fästingar att greppa tag i. 
 • Applicera fästingmedel på dina kläder: Sätt på fästingmedel inte bara på kroppen eller exponerade hudpartier utan applicera även generöst på dina kläder. Det minimerar risken att de känner doften av dig som människa, vilket är när de lättar från sina små gömställen.
 • Behandlade kläder: Det finns kläder tillgängliga som är behandlade med insektsavvisande medel, som permetrin. Dessa kläder kan avskräcka eller till och med döda fästingar vid kontakt.
 • Skydda huvudet: Tro det eller ej men fästingar kan även befinna sig på trädgrenar, eftersom fåglar är bärare av fästingar. Att bära en hatt eller keps kan skydda huvudet, speciellt i områden där fästingar kan trivas, som högt gräs eller under trädtak.
 • Stängda skor: Även om det kan vara skönt att bära sandaler under varma dagar, är stängda skor det bästa valet i områden med hög förekomst av fästingar.
 • Stövlar: I riktigt utsatta områden kan det vara allra bäst att ha höga stövlar om du absolut måste ut i sådan terräng.
 • Handskar: Om du planerar att arbeta i trädgården eller vara ute i naturen under en längre tid, kan ett par tunna handskar ge ytterligare skydd.

Förutom att bära rätt kläder och följa dessa åtgärder, är det viktigt att regelbundet inspektera kroppen för fästingar när du kommer inomhus, särskilt om du har varit i områden med hög fästingaktivitet. Genom att ta dessa försiktighetsåtgärder kan du i stor utsträckning minska risken för fästingbett och därmed skydda dig från de sjukdomar de kan förmedla.

Kunskap om fästingar

Lär dig mer om fästingar för att kunna hantera, undvika och minimera risken att bli påhoppad av en fästing. 

Hur ser olika fästingar ut?

Fästingar är små blodsugande parasiter som tillhör spindeldjuren. De har en rundad form och varierar i storlek, från bara några millimeter till flera millimeter när de är mätta. Oftast har de en brun eller rödbrun färg, men detta kan variera beroende på deras art och mättnadsgrad. Fästingar kan variera i färg från ljusbrun till svart:

 • Mörkare färgton: Skogsfästingen har en mörkare färgton och är den fästing som oftare bär på borrelia, men inte alltid.
 • Ljusare färgton: De ljusare fästingarna är oftast de som kan bära på TBE-viruset.

Riskområden i Sverige

I Sverige varierar risken för borrelia från region till region. Skåne, Öland och Gotland är kända för en högre förekomst av fästingar. Även kustnära områden i mellersta och norra Sverige har rapporterat en ökning av fästingar. Oavsett fästing område bör du vara vaksam över borreliasymtom för att vara så säker som möjligt. 

Hur fästingar förflyttar sig

Forskning från University of Bristol har avslöjat fascinerande insikter om fästingarnas förmåga att dra nytta av statisk elektricitet, som vi människor likt allt levande har. Studien har funnit att fästingar kan korsa lufthål som är mångdubbelt större än deras egen kroppsstorlek, tack vare den statiska elektricitet som andra varelser naturligt genererar. 

Detta fenomen gör det enklare för fästingar att lokalisera och klamra sig fast vid potentiella värdar. Genom att veta detta kan du undvika att de hoppar på i fästingtäta områden genom att ha till exempel gallonkläder som minimerar den statiska elekticitet du utstålar. Forskare undersöker fortsatt om färstingar har kapacitet att känna av när en människa eller djurs statiska energi närmar sig. 

Komplikationer och kroniska besvär från borrelia

Borrelia, även känd som Lyme disease, kan om den inte behandlas i tid leda till flera komplikationer. Ett av de mer kända tillstånden som kan uppstå efter en borreliainfektion är det som ibland kallas för ”kronisk borrelia”. Detta tillstånd kännetecknas av ihållande symtom såsom trötthet, muskel- och ledvärk samt svårigheter med koncentration och minne. Dessa symtom kan pågå i månader eller till och med år efter att den ursprungliga infektionen har behandlats.

Utöver kroniska symtom kan obehandlad borrelia även leda till mer allvarliga komplikationer som neurologiska problem, inklusive ansiktsförlamning (Bells pares) och inflammation i hjärnan (encefalit). Lederna kan också påverkas, vilket leder till symtom liknande reumatoid artrit. I sällsynta fall kan hjärtkomplikationer som hjärtarytmier också uppstå.

Det är viktigt att förstå att medan de flesta personer som smittas med borrelia svarar väl på behandling och återhämtar sig helt, kan det för vissa dröja innan de känner sig helt friska igen. Tidig upptäckt av fästingar och fästingbett för att kunna påbörj borreliabehandling är avgörande för att minska risken för långvariga komplikationer.

Vanliga frågor om borrelia

Vad är värst: borrelia eller TBE?
Borrelia och TBE medför olika risker. Medan TBE kan orsaka allvarliga neurologiska symtom, kan obehandlad borrelia leda till långvariga komplikationer. 

Vad händer om man går med obehandlad borrelia?
Obehandlad borrelia kan leda till allvarliga komplikationer, inklusive hjärtproblem, artrit och neurologiska symtom.

Kan borrelia läka ut av sig själv?
Du bör alltid söka vård om du märker symtom av borrelia. Även om vissa personer kan återhämta sig utan borreliabehandling, är riskerna med obehandlad borrelia alltför stora. Det är viktigt att söka hjälp hos en läkare för borreliabehandling om du misstänker infektion. 

Källa: Vårdguiden 1177, Internetmedicin