Myter och fakta om nikotin

Många tror att det är lika farligt att använda nikotinläkemedel som det är att röka. I själva verket kan nikotinläkemedel hjälpa dig uppnå ditt mål att sluta röka genom att förhindra suget efter cigaretter samtidigt som du slipper många av de farliga kemikalier som finns i cigaretter.

Det finns många andra myter om nikotinläkemedel. Här är fyra vanliga myter och sanningen bakom dem.

Myt 1: Nikotinläkemedel är lika skadliga som rökning

Cigaretter är en välkänd orsak till cancer, hjärtsjukdomar och många andra sjukdomar. Det är gifterna i cigarettröken som orsakar de flesta skadliga effekterna, inte nikotinet. Nikotinläkemedel har hjälpt rökare att sluta under många år.

Myt 2: Nikotinläkemedel är lika beroendeframkallande som rökning

Du byter inte ett beroende mot ett annat genom att använda nikotinläkemedel eftersom överfört beroende från cigaretter till nikotinläkemedel är sällsynt och lättare att bryta än rökberoende. Dessutom når nikotinet i nikotinläkemedel hjärnan långsammare än när du röker en cigarett, vilket man tror är en anledning till att nikotinläkemed är mindre beroendeframkallande.

Myt 3: Nikotinläkemedel fungerar inte

Det har visat sig att nikotinläkemedel kan öka en rökares chanser att sluta för gott. En anledning till att somliga misslyckas med att sluta röka, trots användning av nikotinläkemedel,  är snarast att de använder för lite nikotinläkemedel eller att de inte använder det på rätt sätt.

Myt 4: Nikotinläkemedel är dyrare än rökning

En dyl tycker att nikotinläkemedel är dyra men om du jämför med kostnaden för rökning så kommer du inse skillnaden. Om du använder det rekommenderade genomsnittsantalet NICORETTE tuggummi under en dag (10 st) kostar det 18 kronor per dag*, medan ett genomsnittligt paket med 20 cigaretter kostar 65 kronor.

Källa: Nicorette
* Baserat på ett paket med 20 cigaretter som kostar 65 kr och ett genomsnittligt antal cigaretter per dag (10–15).