Abstinenssymtom: rökning
Att vara starkt motiverad och ha rätt stöd kan hjälpa dig att övervinna dessa hinder. I denna guide kommer vi att gå igenom vad abstinenssymtom av rökning innebär och hur du bäst hanterar dem.
Förstå abstinenssymtom vid rökning
När du slutar röka reagerar din kropp med abstinenssymtom av rökning. Dessa kan vara fysiska, såsom ökad aptit, men även psykiska, som irritation och nedstämdhet. Dessa är vanliga reaktioner när kroppen anpassar sig till att fungera utan nikotin. Det är viktigt att komma ihåg att dessa besvär är temporära och de flesta försvinner inom 1-3 veckor.
Produkter som stöttar vid rökslut och abstinenssymtom
Rökavvänjning - ditt första steg mot ett rökfritt liv
Rökavvänjning innebär att bryta både det fysiska och psykologiska beroendet av nikotin. Detta kan innebära abstinensbesvär hos rökare, men det finns många metoder och resurser tillgängliga för att hjälpa dig genom denna process. Förberedelse och planering är viktiga steg i rökavvänjningen. Det kan vara hjälpsamt att bestämma ett datum då du ska sluta röka, att identifiera och bryta gamla rökvanor, och att söka professionell hjälp, till exempel genom Sluta röka-linjen.
Hälsofördelarna med att sluta röka
Inom ett dygn efter rökstopp börjar din kropp återhämta sig. Blodtrycket minskar, pulsen normaliseras, och nivåerna av skadliga ämnen som kolmonoxid och nikotin i blodet minskar. Efter ett halvår förbättras lungfunktion och blodcirkulation, och huden får tillbaka sin naturliga färg. Ett år efter att du har slutat röka, halveras risken för hjärtinfarkt och immunförsvaret blir starkare. På lång sikt minskar risken för olika typer av cancer och stroke. Därmed ska du göra så gott du kan, eftersom abstinensen av rökning är en liten kostnad i förhållande till de stora vinsterna.
Användning av läkemedel för rökavvänjning
Användning av läkemedel kan fördubbla chanserna att sluta röka. Det svåraste att tackla är ofta abstinensbesvären hos rökare. De vanligaste är nikotinersättningsprodukter som tuggummi eller plåster, men det finns även nikotinfria alternativ. Det är dock viktigt att gravida eller ammande kvinnor rådfrågar en läkare innan de använder dessa läkemedel. Det viktiga är att hitta det som passar dig bäst eftersom det ofta kan hjälpa till att sluta röka. Se myter och fakta om nikotinersättning.
Så vad finns det för olika produkter som kan hjälpa till att sluta röka?
Nikotinersättningsprodukter:
- Tuggummi: Nikotintuggummi har funnits länge och kan hjälpa dämpa röksuget.
- Plåster: Ett lätt och diskret sätt att minska röksug.
- Inhalator: Vanan kan vara svår att bryta, att inhalera nikotinersättning kan hjälpa.
- Näs eller munspray: Alternativ som kan ge lättnadskänsla inom kort tid.
- Sugtabletter: Ett milt sätt att lätta på röksuget.
Receptbelagda läkemedel
- Få hjälp av din läkare med ett receptbelagt läkemedel som passar dig.
Så hanterar du ditt röksug
Röksug är av högsta grad temporärt - även om det kanske inte riktigt känns så i stunden. Röksug är ett vanligt abstinenssymtom av rökning och inget att oroa sig för även om det kan vara obehagligt. Det är kroppens sätt att reagera på bristen av nikotin. Det finns flera effektiva metoder för att hantera röksuget, pröva flera olika och hitta den metod som passar bäst för just dig.
- Dricka vatten: Ett snabbt medel att distrahera från rökning. Att dricka vatten är också mycket nyttigt.
- Motionera: Träning är vetenskapligt bevisat för att förbättra hjärnans funktioner. Inte nog med att det avvärjer dig från att röka tillfälligt, stärker det samtidigt både kropp och psyke.
- Använda nikotinersättningsprodukter: Att trappa ner nikotinbehovet med nikotinersättning kan göra det lättare för vissa.
- Tekniker för att förändra dina tankemönster: Det finns många metoder som visat öka chansen att du lyckas i stunder när du får röksug. Besök Sluta röka linjen och få råd angående vilka metoder som kan underlätta för just dig.
- Sätt igång med din favoritaktivitet: Sätt på din favoritserie, spela spel, ring upp en vän, laga mat eller på arbetet prata med en kollega. Alla aktiviteter avleder din hjärna på andra tankebanor, så det viktigaste du ska fråga dig själv är, vad ger dig mycket glädje?
Kom ihåg att röksuget kommer att minska över tid. Så hanterar du ditt röksug ska du se det som en vinst eftersom det är en kritisk del av rökavvänjningen. Det är viktigt att få positiva kopplingar med att ha tacklat röksuget varje gång du lyckas.
Checklista över snabba hälsoförbättringar efter rökstopp
Trots de jobbiga abstinensbesvär hos rökare som uppstår finns det många positiva fördelar med att sluta röka idag. Här har vi sammanfattat en lista med de fantastiska förändringar din kropp genomgår när du slutar.
Inom ett dygn:
Några minuter: Ditt blodtryck och din puls börjar återgå till normala nivåer.
Efter 8 timmar: Andelen kolmonoxid i ditt blod börjar minskas, vilket förbättrar syresättningen av ditt blod.
Efter 24 timmar: Nikotinnivåerna i ditt blod har minskat betydligt, vilket leder till minskad beroendekänsla. Det viktigaste här är att hålla ut och påminna sig om att känslor som uppstår är mycket temporära.
Inom några veckor:
Efter 2 till 12 veckor: Din lungfunktion och blodcirkulation har förbättrats avsevärt, vilket gör det lättare för dig att utföra fysiska aktiviteter som promenader.
Flimmerhåren i dina luftrör återhämtar sig: Flimmerhåren börjar återhämta sig och bli mer effektiva på att rensa lungorna från smuts och föroreningar. Detta kan leda till ökad hosta till en början, men detta är positivt eftersom det rensar dina lungor från allt dåligt de behövt ta in under tiden du rökt.
Över tid minskar både hosta och slemproduktion: Kom ihåg att se ljuset i tunneln och lindra temporära obehag med halstabletter och liknande.
Ett år efter rökstopp:
Stärkt immunförsvar: Din kropp blir bättre på att bekämpa förkylningar och andra sjukdomar. Du blir också mindre benägen att utveckla allergier och kroniska andningssjukdomar. Tänk vad skönt!
Hjärthälsan förbättras markant: Risken för att drabbas av en hjärtinfarkt minskar avsevärt. Det är en stor last att slippa bära och kan bidra till mindre stress.
På lång sikt:
Cancerrisk minskar avsevärt: Efter 5 till 15 år halveras din risk för att utveckla många typer av cancer, inklusive lungcancer, strupcancer och bukspottkörtelcancer.
Risken för stroke och hjärtinfarkt återgår till den av en rökfri person: Efter 15 år minskar risken för att du ska få en stroke eller hjärtinfarkt till en nivå som är jämförbar med en person som aldrig rökt.
Det kan inte nog betonas vilka fördelar det ger dig att sluta röka och hur snabbt dessa visar sig! Därför bör varje försök, lyckat eller ej, räknas som en stor seger på vägen till ett friskare liv. Denna checklista erbjuder dig en tydlig tidslinje över de hälsofrämjande effekterna av att sluta röka. Det är en fantastisk påminnelse om att varje rökfri dag räknas och att ditt beslut att sluta röka kan ha positiva hälsoeffekter för resten av ditt liv.
Misslyckande är bara ett steg på vägen
Att sluta röka är svårt och många misslyckas några gånger innan de lyckas sluta helt på grund av abstinenssymtomen av rökning som kan vara svåra att tackla. Om du inte lyckas vid första försöket ska du inte bli besviken. Varje försök att sluta röka, även de som inte leder till långsiktig rökfrihet, är värdefulla och ökar chanserna att du kommer att lyckas i framtiden.
Varför misslyckas man?
Att veta varför man misslyckas är en stor del till att sedan kunna lyckas.Här är några vanliga frågor kring abstinens från att sluta röka, vilket är ett av de svåraste delarna att hantera.
Hur länge har man abstinens när man slutar röka? Abstinenssymptom varierar men kan kvarstå i flera veckor till månader.Det gäller därför att hitta ett eget recept för att lyckas.
Hur länge mår man dåligt efter ett rökstopp? Det kan ta allt från några veckor till flera månader innan symtomen avtar.
Vilka är biverkningarna av att sluta röka? Biverkningar kan inkludera humörsvängningar, sömnproblem, ökat sug efter mat, hosta och trötthet.
Hur känns det i kroppen när man slutar röka? Kroppen kan uppleva flera symptom, som trötthet, hosta, huvudvärk och ett ökat sug efter mat. Detta är tecken på att kroppen återhämtar sig.
Kom ihåg att dessa känslor enbart är tillfälliga och se till att ta hjälp av tips för hur du slutar röka och de positiva milstolpar som nämns ovan.
Var proaktiv för att minska risken för misslyckanden
Förebyggande metoder kan enkelt underlätta från att hamna i situationer då man lätt faller tillbaka. Det hjälper mycket att identifiera sina “triggers”, eller aktiverare, för att undvika dessa. Det kan vara allt från miljöer till sammanhang och personer. Nedan är en lista mer fler framgångsrika tips för att lyckas bli av med ovanan.
- Undvik frestande situationer
- Prata med vänner eller nära om att du vill sluta röka och dela ditt mål
- Be närstående att inte röka runt dig
- Ersätt ohälsosamma beteenden med hälsosamma
- Förbered dig mentalt
- Sök stöd
- Belöna dig själv för små framsteg
Dra nytta av de hjälpmedel som finns lättillgängliga
Det finns mycket resurser som kan hjälpa dig på vägen under den viktiga resan till ett rökfritt liv. Ta hjälp av Sluta-röka-linjen och Socialstyrelsens kunskapsstöd för att bättra dina chanser att lyckas.
Källa: Vårdguiden 1177, Sluta röka linjen, Socialstyrelsen, Internetmedicin