Vad är diabetes?
Diabetes mellitus är en kronisk sjukdom som kännetecknas av för högt blodsocker. Sjukdomen delas in i typ 1-diabetes, som orsakas av brist på insulin, och typ 2-diabetes, som orsakas av otillräcklig insulinproduktion eller att insulinet inte fungerar som det ska. Kostråden är för båda diabetestyper men var huvudfokus ska ligga, kan variera beroende på diabetestyp.
Kostråd
Kost och motion påverkar reglering av blodsocker och risken för att utveckla hjärt- och kärlsjukdomar. Sund och varierad kost är viktiga delar av egenbehandlingen vid diabetes och kan förhindra eller försena en eventuell försämring av diabetes. Många med typ 2-diabetes kan reglera blodsockret genom att enbart se över kosten.
- Variera din kost
- Ät regelbundet, gärna tre eller fyra huvudmåltider och max tre mellanmål per dag.
- Välj fullkorns- och fiberrika produkter.
- Ät gärna minst tre portioner grönsaker och två portioner frukt/bär per dag.
- Är fet och mager fisk regelbundet, både som pålägg och som tillagad mat.
- Välj magra kött- och mejeriprodukter.
- Drick vatten som törstsläckare
- Välj hellre vegetabiliskt margarin eller olja än hårt margarin eller smör.
- Begränsa intaget av mättat fett i form av feta mejeri- och köttprodukter (snabbmat).
- Begränsa mängden salt och socker du får i dig.
Kan jag äta socker?
Diabetiker med reglerat blodsocker kan äta sockerhaltig mat men det rekommenderas att begränsa sockerintaget för att undvika stora svängningar i blodsockret. Till exempel är drycker med mycket socker, som läsk, saft och juice inte att rekommendera då de ger en snabb blodsockerhöjning och ökar risken för viktökning och övervikt.
Sötningsmedel
Det är viktigt att veta att vissa sötningsmedel (till exempel sorbitol och xylitol) kan påverka blodsockret. Aspartam, sackarin och sukralos är exempel på sötningsmedel som inte påverkar blodsockret.
Kan diabetiker dricka alkohol?
Diabetiker bör vara försiktiga med att dricka alkohol eftersom blodsockret påverkas av alkohol. Mät blodsockret oftare efter att du druckit alkohol, berätta dem du är med att du har diabetes och fundera på om du behöver äta lite mer.
Det är levern som ser till att blodsockret hålls uppe vid fasta. När levern samtidigt måste förbränna alkohol kommer förmågan att producera socker sänkas och blodsockret kan därför bli lägre än normalt. Kom ihåg att berätta för dem du är med att du har diabetes eftersom insulinkänning lätt kan förväxlas med kraftig berusning.