Förberedelser inför resan – bra att ha med på resa med barn
Före resan med ditt barn är det en del saker du bör tänka på beroende på vart du ska åka:
- Du bör anpassa resan efter barnets ålder och behov.
- Du behöver ta med ett reseapotek.
- Du behöver se över eventuella vaccinationer. Läs mer om vaccinationer inför utlandsresor här.
- Du behöver en reseförsäkring som gäller hela tiden du är på resa.
- Du och barnet kan ibland utsättas för en ökad smittrisk. Här hittar du munskydd.
Underhållning under resan
För att få en riktigt trevlig resa med ditt barn, behöver lite extra ibland beroende på ditt barns uppmärksamhet och underhållningsbehov. Vad ska man ha med sig på en resa med barn? Även om det absolut viktigaste är grundläggande mediciner, vätskeersättning och första hjälpen-kit, kan en omsorgsfull packning med barnets favorit saker göra resan fantastisk. Här är vårt förslag på packlista för resor med barn:
- Kom ihåg barnens favoritleksaker för tröst och underhållning.
- Nyttiga snacks och dricka kan också vara räddare i nöden under resan.
- Böcker kan ge timmars engagemang, speciellt om de handlar om destinationen ni är på väg till.
- Att ladda ner en spännande barnbok kan göra resan roligare för alla, och lugna nervösa unga resenärer.
- Skapa en speciell spellista med barnens favoritlåtar.
Att resa med spädbarn
En resa med spädbarn innebär en hel del planering och förberedelse för att säkerställa en smidig och trygg upplevelse för både föräldrar och barn. Det är speciellt att resa med spädbarn. Deras små behov gör varje resdag unik. Att resa med bebis kan därför kräva lite extra tid och tålamod, men belöningen av att se världen genom deras ögon är oslagbar. Spädbarnets behov av matning, blöjbyte och sömn måste beaktas, vilket kan innebära frekventa stopp under en bilresa eller extra förberedelser inför ett flyg.
En välfylld skötväska med nödvändigheter såsom blöjor, våtservetter, magdroppar, extrakläder och snuttefiltar är viktigt för att smidigt och tryggt kunna resa med bebis! Magdroppar eller tuggtabletter med probiotika för spädbarn kan bidra till en bättre magbalans och minska risk för kolik i samband med resa. Det finns hudkrämer och salvor för spädbarn som hjälper till att återfukta och skydda huden. Söker du något för just rodnad eller blöjutslag kan zinksalva vara en bra produkt att ha med.
För spädbarnet är den trygga känslan av förälderns närhet av yttersta vikt, så oavsett transportmedel kan en bärsjal eller ett bärsele vara en god investering. Genom att förutse barnets behov och förbereda sig väl kan resandet med spädbarn bli en rolig upplevelse för hela familjen.
Tips inför att flyga med barn
För en smidig resa med barn är det bra att packa ner alla eventuella läkemedel i handbagaget. Tänk på att det finns särskilda regler för att ta med läkemedel i handbagaget på flyget. Vissa regler gäller också för införsel av läkemedel till landet du ska besöka. Landets ambassad kan ge besked om vilka regler som gäller i just det landet.
Barn kan erbjudas mer dryck än vanligt eftersom luftfuktigheten är låg ombord på flygplan. Ta med gott om tillbehör för barnet att tugga på för att undvika lock för öronen när du ska flyga med barn för att få en lugn och behaglig resa.
Så här lindrar du tryck i öronen när ni flyger
När lufttrycket ändras under start och landning med flygplan kan det skapa smärta i öronen, särskilt hos små barn. Så här kan du hjälpa barnet att tryckutjämna:
- Du kan hålla för barnets näsa samtidigt som barnet försöker blåsa ut luft genom näsan.
- Du kan ge barnet en napp att suga på eller flaska med välling eller vatten.
- Om barnet är äldre än tre år kan ni prova att ge det tuggummi.
- Du kan försöka få barnet att gäspa och svälja flera gånger.
- Ge barnet speciella öronproppar som är tryckutjämnande och lindrar på så sätt obehag vid resor. Det finns även tryckutjämnande öronproppar för vuxna. Du hittar dem här.
- Du kan ge barnet näsdroppar eller nässprej vid start och landning. Här hittar du produkter som kan underlätta.
Att flyga med bebis eller spädbarn
Att flyga med bebis eller spädbarn kan vara en utmaning, men med rätt strategier kan det gå smidigt. Första steget är att anpassa flygtiden efter barnets rutiner när det är möjligt. En avgång som sammanfaller med bebisens sovtid kan underlätta. För att hantera tryckförändringarna, som kan orsaka obehag i öronen vid start och landning, är det bra att amma, ge flaskmatning eller erbjuda en napp för att hjälpa med tryckutjämningen.
Att ha med några välbekanta leksaker kan också vara till hjälp för att distrahera och trösta den lilla under flygningen. Det är viktigt för föräldrar att vara lugna och tålmodiga, eftersom barn ofta känner av deras känslor. Förberedelse och flexibilitet är nyckeln när man reser med med spädbarn. särskilt om du planerar att resa med bebis över längre sträckor.
Fyll på ditt reseapotek innan ni ger er iväg!
Tips när du åker bil med barn
Att resa med bil kan vara ansträngande för alla åldrar och att det ofta tar längre tid om du reser med små barn. Här är en lista med saker som är bra att tänka på när du reser med barn:
- Att ta många pauser är bättre än en lång.
- Reser du tidigt på morgonen eller sent på kvällen så kan barnet sova bort en del av tiden.
- Glöm inte att aktivera fönsterlåsen för att förhindra att barnen öppnar dem oväntat.
- Lämna aldrig barn ensamma i bilen, även om det bara är för en kort stund.
- Det kan vara bra att ta med en egen bilbarnstol om ni ska åka utomlands och färdas i bil. Det viktigt att ha rätt barnstol anpassad efter barnets ålder och vikt.
- Barn upp till upp till fyra – fem års ålder ska sitta i en bakåtvänd stol i bilen för att vara skyddade och bilbarnstolarna är ofta vända framåt i andra länder.
Att resa med barn som lätt blir åksjukt
De första tecknen på att barnet håller på att bli åksjukt kan vara att barnet blir blekt, gäspar och blir trött. Ha kräkpåsar, hushållspapper, våtservetter och extra kläder nära tillhands inne i bilen om barnet blir åksjukt. Beroende på barnets ålder kan olika produkter mot åksjuka testas.
Minska åksjuka i bil eller buss
Även om barn ofta är förtjusta i att se på film eller läsa under en resa, uppmuntra dem att engagera sig i det som finns utanför. Spela "Vad ser jag?" eller uppmuntra dem att räkna träd och bilar, så att de blir uppslukade av omgivningen istället för skärmen. Detta kan hjälpa till att minska risken för åksjuka och göra resan mer minnesvärd.
Minska åksjuka på båt
På en båt kan det vara frestande för barn att stanna inne och sysselsätta sig med aktiviteter som att titta på en skärm. Uppmuntra dem att fokusera på horisonten och sjön runt omkring och hålla sig ute på däck eller i sittbrunnen. Om barnet kan segla eller styra båten är det mycket effektivt, eller ta tillfället att lära dem! Genom att låta dem vara en aktiv del av båtupplevelsen, hålls deras blickar fixerade på horisonten och de blir mer engagerade i omgivningen, vilket kan hjälpa till att minska risken för åksjuka.
Så skyddar du barn mot solen
Var försiktig med solen när det gäller små barn. Barn under ett år har nästan inget skydd alls mot solens farliga strålar och ska därför undvika direkt solljus.
På förmiddagar och eftermiddagar kan barn över ett år leka i solen om de har skyddande kläder och solskyddsmedel. Mellan klockan 11 och 15, när solen är som starkast, är det bra om småbarn undviker att vara på stranden, sjön eller på andra öppna platser. Vill ni vara på stranden när solen är som starkast sätt upp ett parasoll eller ett soltält, så att barnen kan få skugga en del av tiden.
Om ni får eksem i solen
Soleksem kan komma allt från några timmar, till två dygn efter att du varit i solen. Soleksem blir ofta aktuellt om utslaget bara är lokaliserat till hudområdet som har varit utsatta för ljus (hals, armar med mera). Själva utslaget kan variera i utseende (ofta rodnar huden mycket), så det är viktigt att konstatera var på kroppen du har varit utsatt för solstrålar. Soleksem kan också orsaka klåda.
Bad kan ge öronbesvär hos barn
Om barnet får in vatten i yttre hörselgången upprepade gånger kan det bli en infektion som brukar synas som en kladdig vätska i hörselgången och barnet kan få en känsla av ha lock för örat. Om besvären inte försvinner efter ett par dagar kan det vara bra att kontakta till exempel Kry för att få råd och tips om vad ni bör göra.
Så undviker du – och behandlar – insektsbett
Myggmedel kan användas till barn över tre år och kan vara bra att ta med sig till hela familjen vid resor både inom Sverige och utomlands. Blir ni ändå bitna så finns det några olika medel för att lindra besvären
Undvik att bli magsjuk på resan
Risken för att bli magsjuk är större i vissa länder. Om en hel familj reser under en längre tid är det ganska troligt att någon i familjen drabbas av så kallad turistdiarré vid något tillfälle.
Här är några enkla tips för att försöka undvika att bli smittad:
- Tvätta händerna med tvål och vatten innan ni äter och dricker.
- Om möjligheterna att tvätta händerna är dåliga kan du ta med ett handdesinfektionsmedel. Här hittar du våra olika handdesinfektionsmedel.
- Om ni inte vet säkert om kranvattnet går att dricka, välj vatten på flaska.
- Ät skalad frukt och tänk på att isbitarna oftast är gjorda på kranvatten.
Om små barn får diarré och kräkningar
Små barn är mycket känsligare för vätskeförlust än vuxna. Hög feber gör att barnet förlorar ännu mer vätska så det är viktigt att ge dryck redan från allra första början av infektionen. Pröva att börja med vätskeersättning.
Publicerad 20220218 Uppdaterad 20230919