Reflexer ska användas både i stan och på landet. Tänk på att de som är sydda direkt på kläder ofta slits snabbare eftersom de tvättas oftare än löstagbara varianter. Repor på dem gör också att de fungerar sämre.
Vilken reflex ska jag välja?
- Om reflexen är mindre än 15 kvadratcentimeter bör du använda fler för att synas ordentlig.
- Den ska vara CE-märkt.
- Bäst synlighet uppnår du med reflexer som är i rörelse, det vill säga, reflexer som fästs med säkerhetsnål eller reflexband som du "smäller fast" runt till exempel hand- eller fotled.
- Reflexen ska ha ett högt CIL-värde (ett mått på reflektionsförmåga). Ett CIL-värde på 400 ger i de flesta fall en siktsträcka på mer än 140 meter för två bilar som möts i halvljus.
- Kontrollera förpackning eller bruksanvisning så att produkten är certifierad och var detta är utfört. I Sverige är det SP (Sveriges tekniska forskningsinstitut) som testar och certifierar fotgängarreflexer.
Hur vet jag om jag syns i mörkret?
- Du kan själv testa om en gammal reflex fungerar genom att hänga upp den och en ny, som du vet fungerar, i ögonhöjd i ett mörkt rum.
- Lys på dem med en ficklampa på minst fyra meters avstånd.
- Tänk på att minimera avståndet mellan dina ögon och ljuskällan eftersom ett för stort avstånd försämrar synbarheten.
- Om den gamla reflexen syns märkbart sämre än den nya ska du inte använda den längre.
Var ska jag placera reflexerna?
- Reflexer som placeras på ungefär samma höjd som knäna träffas bäst av billyktor.
- Sätt gärna reflexer längst ut på armarna och benen så att bilförare kan se hur du rör dig. Då förstår de snabbt om du går, springer eller cyklar.
- NTF (Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande) rekommenderar att löstagbara reflexband fästs antingen på höger sida eller båda sidor av kroppen.
Källor: NTF och Testfakta.