Vad är mykoplasma? – Symptom, smittvägar och råd
Mycoplasma pneumoniae har under hösten enligt folkhälsomyndigheten ökat kraftigt i Sverige. Men vad är egentligen mykoplasma, och hur smittas det?
Mycoplasma pneumoniae, ej att förväxla med mycoplasma genitalium, är en bakterie som kan orsaka luftvägsinfektion. Bakterien sprids via droppsmitta – till exempel genom hosta eller nysningar, och kräver nära kontakt för att kunna överföras. Vem som helst kan smittas av den och insjukna. Inkubationstiden för mykoplasma är 2-3 veckor lång, och man blir inte immun efter genomgången sjukdom.
Mykoplasma – vanliga symptom
Symptomen på mykoplasma kan variera, men de är ofta milda och utvecklas gradvis under flera dagar. Några vanliga tecken på mykoplasmainfektion inkluderar:
- Hosta, som ofta är torr och ihållande.
- Lätt feber, ibland åtföljd av frossa.
- Halsont och heshet.
- Huvudvärk.
I mindre vanligare fall kan mykoplasma även orsaka lunginflammation. Vid lunginflammation kan andningssvårigheter och bröstsmärtor tillkomma.
Diagnos och behandling av mykoplasma
För att ställa en diagnos används ofta en PCR-test, det vill säga ett test som identifierar genetiskt material från bakterien i ett prov från näsan eller halsen.
Eftersom mykoplasma orsakas av en bakterie behandlas den ibland med antibiotika, men i de flesta fall går infektionen över av sig själv utan någon speciell behandling. Behandling med antibiotika mot mykoplasma rekommenderas vanligtvis endast vid lunginflammation.
Till dig som har mykoplasma – råd & tips
Att hantera en mykoplasmainfektion handlar både om att ta hand om dig själv och att minska risken för att smitta andra. Följ dessa råd för att lindra symtom och påskynda återhämtningen:
Så tar du hand om dig själv
- Vila ordentligt: Ge kroppen tid att återhämta sig, särskilt om du känner dig trött, har feber eller hosta.
- Drick mycket vätska: Håll dig hydrerad för att lindra halsirritation och undvika uttorkning.
- Lindra symtom: Receptfria läkemedel som paracetamol eller ibuprofen kan minska feber och värk.
- Lindra hosta: Använd halstabletter eller hostdämpande medel för att göra hostan mindre besvärlig.
Minska smittspridning
Om du är sjuk är det viktigaste du kan göra att stanna hemma. Detta skyddar inte bara din omgivning från smitta utan ger också dig själv tid och möjlighet att vila, vilket är viktigt för ditt tillfrisknande. Om du börjar känna dig dålig medan du vistas bland andra är det viktigt att vidta följande åtgärder för att minimera smittspridningen:
- Hosta eller nys i armvecket: Detta hjälper till att begränsa spridningen av droppsmitta i din omgivning.
- Tvätta händerna ofta: Använd tvål, vatten och gärna även handsprit för att hålla händerna rena och minska risken att sprida bakterier.
- Undvik nära kontakt: Håll avstånd till andra, särskilt barn, äldre och personer med nedsatt immunförsvar, tills du känner dig helt frisk.
Att tänka på
Mykoplasmainfektion är inte anmälningspliktig enligt smittskyddslagen, och det finns ingen nationell övervakning av denna infektion i dagsläget. Därför är det viktigt att du själv är uppmärksam på dina symptom. Genom att följa dessa råd kan du underlätta både din egen återhämtning och skydda dem runt omkring dig.
Kan man förebygga mykoplasmainfektion?
Det finns i dagsläget inget vaccin mot mykoplasma, men god handhygien och att undvika nära kontakt med sjuka personer kan minska risken för smitta. På vintern och hösten, när luftvägsinfektioner är vanligare, kan det vara bra att vara extra försiktig.
När bör du söka vård?
När bör du söka vård?
Om du upplever långvariga symptom, svår andning eller hög feber bör du kontakta vården för en bedömning.
Har du fler frågor om mykoplasma? Prata gärna med oss!