Högt blodtryck: den tysta sjukdomen

Högt blodtryck, även känt som hypertoni, är ett vanligt tillstånd som drabbar många människor.

Högt blodtryck innebär att trycket i dina blodkärl är för högt, vilket kan leda till allvarliga hälsoproblem om det inte behandlas. Här går vi igenom orsakerna till högt blodtryck, symtomen du bör vara uppmärksam på, och hur du kan förebygga och behandla det.

Vad är högt blodtryck?

Blodtrycket är det tryck som blodet utövar mot blodkärlens väggar när hjärtat pumpar ut blod i kroppen. Det mäts i två värden:

  • Systoliskt tryck: Det övre värdet, som visar trycket när hjärtat kontraherar och pumpar ut blod.
  • Diastoliskt tryck: Det nedre värdet, som visar trycket när hjärtat slappnar av mellan hjärtslagen.

Högt blodtryck definieras som ett systoliskt tryck på 140 mmHg eller högre, eller ett diastoliskt tryck på 90 mmHg eller högre.

Beställ blodtrycksmätare från DOZ Apotek.se

Orsaker till högt blodtryck: en kombination av faktorer

Det finns några kända sjukdomar och tillstånd som kan leda till högt blodtryck, men i de allra flesta fallen, dvs. hela 95 %, är orsaken till det höga blodtrycket okänt. Det finns en ärftlig komponent, vilket innebär att personer med högt blodtryck i släkten löper en större risk att utveckla högt blodtryck. Rökning är en riskfaktor, liksom låg fysisk aktivitet och hög ålder.

Faktorer som i kombination kan ge högt blodtryck:

  • Livsstilsfaktorer: Ohälsosam kost med mycket salt, stillasittande livsstil, övervikt eller fetma, rökning, stress och överdriven alkoholkonsumtion.
  • Medicinska tillstånd: Njurproblem, diabetes, hormonella störningar, sömnapné och vissa genetiska faktorer.
  • Läkemedel: Vissa läkemedel, som p-piller, avsvällande medel och vissa smärtstillande medel, kan höja blodtrycket.
  • Ålder: Risken för högt blodtryck ökar med åldern.
  • Familjehistoria: Om du har nära släktingar med högt blodtryck har du en ökad risk att utveckla det själv.

Är högt blodtryck farligt?

Högt blodtryck i sig ger sällan symptom eller är till besvär för den som har det. Högt blodtryck har däremot många allvarliga efterverkningar om det pågår i flera år. Det är speciellt hjärtat, njurarna och blodkärlen som tar skada av att vara överbelastat med för högt blodtryck under lång tid.

Det är därför det är viktigt att regelbundet kontrollera sitt blodtryck, särskilt om du har någon, eller några, riskfaktorer.

Tillfälligt högt blodtryck: Inte alltid ett problem

Ibland kan blodtrycket tillfälligt stiga på grund av stress, fysisk ansträngning eller andra faktorer. Detta kallas för tillfälligt högt blodtryck och är vanligtvis inte ett problem. Om ditt blodtryck dock ofta är förhöjt, även i vila, bör du kontakta läkare.

Tillfälligt högt blodtryck: När ska du söka vård?

Om du upplever något av följande symtom tillsammans med tillfälligt högt blodtryck bör du söka vård omedelbart:

  • Kraftig huvudvärk
  • Svårigheter att andas
  • Bröstsmärta
  • Oregelbunden hjärtrytm
  • Synstörningar
  • Näsblod

Behandling av högt blodtryck: Livsstilsförändringar och läkemedel

Eftersom högt blodtryck oftast inte har några kännbara symptom kan det resultera i att det upptäcks senare än det kanske borde. Det finns många olika och goda behandlingsmöjligheter för högt blodtryck.

Gemensamt för alla läkemedelsbehandling av högt blodtryck är en god följsamhet, då dålig följsamhet leder till stora fluktuationer i blodtrycket, vilket i sig kan vara skadligt. Om behandlingen kommer i gång tidigt, kan skador på hjärta, njurar och blodkärl förebyggas, och risken för slaganfall reduceras.

Behandlingen kan omfatta:

  • Livsstilsförändringar: En hälsosam kost med mindre salt, regelbunden fysisk aktivitet, viktminskning vid behov, minskad alkoholkonsumtion och rökstopp.
  • Läkemedel: Det finns olika typer av blodtryckssänkande läkemedel, och din läkare kommer att rekommendera den bästa behandlingen för dig baserat på din individuella situation.

Vad räknas som normalt blodtryck?

Vad som anses vara normalt blodtryck varierar med ålder och en persons allmäntillstånd. För de flesta vuxna i viloläge gäller följande värden:

  • Normalt blodtryck: 100 – 140/60 – 90 mmHg.
  • Lätt förhöjt blodtryck: 140 – 160/ 90 – 100 mmHg.
  • Högt blodtryck mer än 160 systoliskt eller 100 diastoliskt tryck.

Blodtrycket mäts med en blodtrycksmanschett, manuell eller automatisk, och redovisas som två värden, ett för det systoliska blodtrycket (övertrycket) och ett för det diastoliska blodtrycket (undertrycket). Blodtrycket mäts i millimeter kvicksilver (mmHg). Systoliskt tryck är det tryck som uppstår när blodet pressas ut från hjärtat (arbetstryck). Diastoliskt tryck är det tryck som uppstår när hjärtat slappnar av (vilotryck). Exempel: 120/80 mmHg (uttalas ofta som 120 över 80).

Kan jag själv sänka mitt blodtryck?

Daglig motion, rökstopp, god kosthållning (ev. med lågt saltinnehåll) och viktreduktion (vid övervikt) kan bidra till att sänka blodtrycket.
Här kan du logga in för att beställa dina mediciner.

Källor: Vårdguiden 1177, Hjärt- Lungfonden, Vårdhandboken.

Förnya bank ID-session?
Din BankID session håller på att löpa ut. För att fortsätta vara inloggad behöver du förnya din session genom att bekräfta nedan
Kvar till utloggning