Blodpropp

Blodpropp, kallas också trombos, är en förtjockning av blodet i ett blodkärl. Det finns flera former av blodpropp som ger olika symptom.

Vad är blodpropp?

En blodpropp består av levrat blod som innehåller blodplättar, röda och vita blodceller och fibrintrådar. Blodproppen kan sätta sig i blodkärlets vägg så att blodcirkulationen minskar eller stoppar upp helt. Hela eller delar av blodproppen kan lossna från blodkärlets vägg och föras vidare till andra organ, som till exempel hjärnan, lungorna eller hjärtat. Detta kan leda till att blodcirkulationen minskas eller avtar helt. Detta kallas emboli.

Det finns två sorters blodpropp beroende på var blodproppen bildas. Arteriella blodproppar är proppar i blodkärl som leder blodet från hjärtat och ut i kroppen. Om en artär blir tilltäppt kan området som inte får tillräckligt med blod i värsta fall dö. Venösa blodproppar är proppar i ett blodkärl som leder blodet från kroppen och tillbaka till hjärtat. Där ett kärl blir tilltäppt uppstår vanligtvis en svullnad och/eller smärta. 

Symptom på blodpropp

Vad som händer och vilka symptom du får beror helt på var blodproppen fäster. Till exempel kan en ventrombos i benet ge smärta och svullnad i benet. Blodproppen kan också lossna och färdas med blodet till lungorna (lungemboli) och orsaka allvarliga andningsbesvär. En blodpropp i en artär kan leda till kallbrand och amputering. Blodproppar kan också sätta sig i hjärtat eller hjärnan och orsaka allvarliga tillstånd som till exempel hjärtinfarkt eller stroke.

Riskfaktorer för att utveckla blodpropp

Kan jag minska risken för blodpropp?

 • Ät varierad kost med mycket fisk och lite mättat fett.
 • Använd stöd-/kompressionsstrumpor vid långa flygresor.
 • Har du tidigare haft blodpropp i benen rekommenderas kompressionsstrumpor som används dagtid. 
 • Regelbunden fysisk aktivitet.
 • Rökning har en negativ påverkan på hjärtat och kärlen. Läs mer om fördelarna med att sluta röka här.

Hur behandlas blodpropp?

Det finns flera olika mediciner för att förebygga och behandla blodpropp. Alla som får blodpropp ska behandlas snabbt, på sjukhus. Akutbehandling beror på hur allvarligt läget är och var blodproppen sitter. Läkemedel som används förebyggande, eller behandlande, av blodpropp, fungerar på olika sätt:

 • Genom att hämma blodplättarnas förmåga att fastna vid varandra.
 • Genom att hindra blodet från att koagulera.
 • Genom att lösa upp blodproppen när den har bildats. 

 

Blodförtunnande vid flygresor?

Har du tidigare haft blodpropp, eller av andra orsaker har ökad risk för att få det, bör du ta kontakt med din läkare som kan avgöra om du behöver förebyggande behandling vid flygresor. En viktig, förebyggande sak du kan göra för att undvika blodpropp under långa flygresor är att använda stöd-/kompressionsstrumpor. Dessa hjälper till att upprätthålla blodcirkulationen. 

När ska du kontakta läkare?

 • Om du får smärta och svullnad i benet som successivt blir blått eller rött.
 • Om du plötsligt får svårt att andas, får hjärtklappning, har bröstsmärtor eller hostar upp blodigt slem.
 • Om du får plötsliga smärtor i bröstet som strålar ut i till exempel en arm, halsen eller ryggen.
 • Om du tidigare har haft blodpropp eller är i riskzonen för det och ska flyga långt.
 • Vid större blödningar eller vid blod i avföringen.

Källor: Vårdguiden 1177, Hjärt- Lungfonden.